G4Media.ro

VIDEO Colțuri neștiute din România: Grădina Zmeilor, o rezervație naturală unică în…

VIDEO Colțuri neștiute din România: Grădina Zmeilor, o rezervație naturală unică în lume

Județul Sălaj (da, cel pe care Times New Roman nu l-a găsit nici acum:) adăpostește una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din România și unică în felul său în întreaga lume.

E vorba despre Grădina Zmeilor, rezervaţie de tip geologic și peisagistic care impresionează prin aspectul şi complexitatea stâncilor cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase).

Situată în apropiere de satul Gâlgăul Almaşului (la 10 km de orașul Jibou), rezervaţia a luat naștere în urma unui fenomen de prăbuşire și erodare în aşa numita gresie de Sânmihaiu. Stâncile cu forme bizare care dau farmec rezervației au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază, potrivit site-ului oficial TurismZalau.

Stâncile formează o îngrămădire haotică ce se întinde pe circa cinci hectare. Ele au nume precum Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”.

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

Există două căi de acces la Grădina Zmeilor:

Zalău – Jibou- DN1H Tihau – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor , distanța 36 km, timp 41 min
și
Cluj-Napoca – Sâmnihaiu Almașului – Hida – Bălan – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor DN1F/E81/DN1G, distanța 75 km, 1h 19 min.

Foto: Turism Zalău

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Gradina Zmeilor a fost distrusa in urma cu vreo 10 ani, cand primarul cretin a facut prin ea scari de beton. Garda de Mediu a venit, a tras un gratar cu primarul, si a plecat zicand ca nu-i niciun bai!

  2. Am si eu o curiozitate. De ce pui poze din Turcia in articol ? Chiar in halul asta am ajuns ? Asta nu e un mod de a atrage turistii in zona, cu poze „spectaculoase” din alte tari… Rusine !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.