G4Media.ro

VIDEO Ciclonul Ilsa a lovit nord-vestul Australiei cu rafale de vânt record…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Australian Academy of Science

VIDEO Ciclonul Ilsa a lovit nord-vestul Australiei cu rafale de vânt record de până la 288 km/h

Un puternic ciclon tropical a lovit vineri regiuni în mare parte nelocuite din vestul Australiei, aducând rafale de vânt ce au suflat cu viteze record de până la 288 km/h, conform serviciilor de meteorologie, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ciclonul Ilsa, care a atins categoria 5 (maximă), a ajuns pe uscat în apropiere de satul Pardoo de la Oceanul Indian, situat în nord-vestul ţării, la o distanţă de 19 ore cu maşina de Perth. Ciclonul se îndrepta vineri către interiorul deşertic al statului Australia de Vest.

Nu au fost raportate victime, principalele zone populate nefiind în calea ciclonului.

„Nu am primit niciun apel pentru asistenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Peter Sotton, pentru ABC.

Proprietarii unei benzinării şi a unui parc de rulote din Padoo au scris pe reţelele sociale că afacerea lor a suferit pagube majore.

Potrivit serviciilor de meteorologie, ciclonul a fost însoţit la momentul la care a atins zona de uscat de viteze ale vântului de 218 km/h, în medie, cu rafale de 288 km/h. Acesta este un record pentru Australia, unde cea mai mare viteză a vântului atinsă până în prezent era de 194 km/h, înregistrată în timpul uraganului George din 2007.

Ciclonul Ilsa a fost retrogradat la categoria a 3-a după ce a înaintat pe uscat, cu viteze ale vântului de până la 165 km/h.

Serviciile de urgenţă au menţinut avertizarea cod roşu în zonele susceptibile de a fi traversate de ciclon.

Numeroase mine de fier, cupru şi aur, unele dintre cele mai mari din Australia, sunt situate în această regiune. Unele dintre ele, precum mina de aur Newcrest din mica localitate Telfer, şi-au redus activitatea ca măsură de precauţie.

Portul Port Hedland, un important centru pentru transportul minereului de fier, şi-a suspendat activitatea la începutul acestei săptămâni, odată cu apropierea ciclonului. Potrivit ANZ Bank, una dintre cele mai importante instituţii financiare din Australia, această suspendare a activităţii ar putea perturba aprovizionarea globală cu minereu de fier, utilizat pentru fabricarea oţelului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...