G4Media.ro

VIDEO Al patrulea weekend proteste violente ale ”vestelor galbene” în Franța/ Peste…

VIDEO Al patrulea weekend proteste violente ale ”vestelor galbene” în Franța/ Peste o mie de manifestanți au fost reținuți / Forțele de ordine au intervenit cu vehicule blindate și gaze lacrimogene

Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării „vestelor galbene”, a făcut cunoscut ministrul de interne, Christophe Castaner, care a anunţat, de asemenea, că 1.385 de persoane au fost reţinute, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Au avut loc 1.385 de reţineri, la ora la care vă vorbesc, şi acest număr continuă să crească. Au fost 975 de arestări şi acest număr continuă să crească”, a declarat Christophe Castaner de la sediul Ministerului de Interne. „Este un nivel excepţional”, a adăugat el.

‘Vestele galbene’, provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului

Adunările au fost, în general, paşnice în ţară, dar marcate de ciocniri la Paris, unde au intrat în acţiune vehiculele blindate ale jandarmeriei.

După violenţele de sâmbăta trecută, capitala a fost parţial baricadată de autorităţi, care au operat sute de arestări preventive pentru a-i împiedica pe anumiţi protestatari să ajungă la Paris, controlând gările şi procedând la verificări sistematice în zona manifestaţiilor.

La Paris, la mijlocul zilei au izbucnit ciocniri care au durat mai multe ore. Pe celebrul bulevard Champs-Elysées s-a recurs la gaze lacrimogene, galeria comercială Drugstore de Publicis a fost atacată, iar mai multe vitrine au fost sparte pe străzile din apropiere. Pe arterele din apropierea Place de l’Etoile puteau fi văzute carcase de maşini incendiate.

La Narbonne (sud), 1.600 de oameni – ‘veste galbene’, agricultori, şoferi, viticultori – au manifestat şi, la fel ca în alte oraşe, au fuzionat cu marşul organizat sâmbătă în Franţa pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. La Marsilia (sud-est), 2.000 de persoane au defilat paşnic.

‘Vestele galbene’, provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Tot sâmbătă, circa o sută de persoane au fost arestate la Bruxelles în urma unei manifestaţii a ‘vestelor galbene’, la care au luat parte în jur de 400 de protestatari, conform poliţiei locale.

Preşedinta Adunării Naţionale franceze (fostul Front Naţional), Marine Le Pen, i-a cerut sâmbătă şefului statului, Emmanuel Macron, răspunsuri ‘puternice’ la ‘suferinţa socială’ exprimată de ‘vestele galbene’, care au manifestat din nou sâmbătă în Franţa, transmite AFP.

‘Trebuie ca (Emmanuel Macron) să devină conştient de suferinţa socială şi să-i aducă răspunsuri foarte puternice şi imediate’, a declarat Marine Le Pen la Bruxelles, în marja unei reuniuni organizate de partidul naţionalist flamand Vlaams Belang împotriva Pactului mondial asupra migraţiilor, şi la care a fost prezent şi fostul strateg al lui Donald Trump, Steve Bannon.

‘Fac apel încă o dată la preşedintele Republicii să ţină cont de suferinţa care este exprimată şi să aducă un răspuns, să iasă de la Elysee’, a insistat şefa Adunării Naţionale.

Marine le Pen a refuzat să comenteze cu privire la cele în jur de 1.000 de reţineri efectuate de forţele de ordine. ‘Dacă există mai puţine violenţe (decât la manifestaţia din 1 decembrie), bineînţeles că sunt prima care să mă bucur’, a afirmat ea.

Pe de altă parte, Marine Le Pen a apreciat că este ‘indecent’ să fie avută în vedere mai multă migraţie într-o perioadă în care poporul francez ‘se revoltă pentru puterea sa de cumpărare şi demnitatea sa’.

Potrivit lui Steve Bannon, ‘vestele galbene’ din Franţa sunt ‘exact acelaşi tip de oameni care l-au ales pe Donald Trump preşedinte ale Statelor Unite în 2016, acelaşi tip de oameni care au votat pentru Brexit, care vor să aibă controlul asupra ţărilor lor’

Update 17.00 – În confruntările dintre protestatari și forțele de ordine au fost rănite 30 de persoane, dintre care trei sunt polițiști.

Mai mult de 30.000 de ‘veste galbene’ au manifestau sâmbătă pe întreg teritoriul Franţei, inclusiv la Paris, în a patra săptămână de proteste. Au fost reţinute peste 700 de persoane, dintre care 575 la Paris, a anunţat secretarul de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, potrivit AFP.

‘La nivel naţional, cu tot cu cele de la Paris, suntem la peste 700 de reţineri pentru o participare la mişcare la mijlocul zilei de 31.000 de persoane pe teritoriul naţional, dintre care 8.000 la Paris’, a declarat Nunez la postul France 2.

În afara oraşelor, pe autostrăzi şi şosele s-au înregistrat numeroase puncte de perturbare, cu blocaje, baraje filtrante, devieri de trasee.

Pe Twitter, jandarmeria a anunţat că peste 5.000 de persoane au fost controlate pe reţelele rutiere şi la punctele de taxare, operându-se ‘numeroase reţineri de persoane violente care aveau asupra lor obiecte periculoase’.

Update 15.00 – Forțele de ordine franceze au intervenit cu vehicule blindate împotriva manifestanților din Paris. Protestatarii au incendiat mai multe containere de gunoi.

Update 13.30 – Poliția a reținut până la această oră 575 de protestatari la Paris, dintre care 361 au fost arestați preventiv.

În jurul orei locale 10.25, forţele de ordine au lansat primele grenade cu gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea ‘vestelor galbene’, adunaţi cu miile să protesteze, cerând demisia lui Macron.

Unii protestatari au răspuns prin proiectile şi petarde.

Update 13.00 – Numărul protestatarilor reținuți de poliție a crescut la 514. Dintre aceștia, 272 au fost plasați în arest preventiv.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Update 12.30 – Un număr de 481 de persoane au fost reţinute şi chestionate sâmbătă de poliţie, în Paris, iar 211 se află în custodie, potrivit celor mai recente cifre anunţate de guvernul francez. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă, transmite News.ro.

La finalul întâlnirii celulei de criză de la Ministerul de Interne, Philippe a mulţumit forţelor de ordine, pentru „intervenţia remarcabilă”, dar şi cetăţenilor calmi. El a anunţat că 481 de persoane au fost chestionate de poliţie până la acest moment şi că 211 se află în custodie.

Cel puţin 354 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Paris până la ora locală 10.10, iar 127 de persoane se află în arest după începutul mobilizării de mare risc a „vestelor galbene”, a anunţat prefectura de poliţie, potrivit AFP.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

Numărul turiştilor în Paris este restrâns, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână în casă pe cât posibil.

Zeci de străzi din centrul Parisului au fost închise traficului, în timp ce Turnul Eiffel şi muzee faimoase ca Musee d’Orsay, Centre Pompidou şi Louvre au rămase de asemenea închise.

Multe magazine au fost baricadate pentru a se evita jafurile, iar mobilierul stradal şi materialele de pe şantiere au fost înlăturate pentru a nu fi folosite ca proiectile.

Folosindu-se de reţelele de socializare, protestatarii au numit acest weekend ca ‘Actul IV’ într-o confruntare dramatică cu Macron şi politicile sale.

Protestatarii mişcării ‘vestelor galbene’, numiţi astfel după vestele de siguranţă extrem de vizibile pe care şoferii francezi trebuie să le aibă în maşină, au izbucnit în noiembrie din cauza scumpirii carburanţilor.

Demonstraţiile s-au extins de atunci într-o mişcare de rebeliune, uneori violentă, împotriva lui Macron, o provocare mai greu de gestionat deoarece mişcarea nu are un lider formal.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că pentru sâmbătă sunt anunţate acţiuni de protest, fapt pentru care autorităţile locale pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole şi muzee, inclusiv Turnul Eiffel, ca măsură preventivă.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de MAE, se recomandă cetăţenilor români evitarea pe cât posibil a zonelor centrale ale Parisului în intervalul pentru care s-au anunţat proteste de stradă, să manifeste atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale barierelor cu plată de pe autostrăzi, ale staţiilor de carburant, ale suprafeţelor comerciale, precum şi ale altor elemente de infrastructură.

Se recomandă a se monitoriza evoluţia mişcărilor de protest în mass-media franceză, chiar şi în social media, pentru a se preîntâmpina disfuncţionalităţi în activităţile preconizate pentru perioada următoare.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Stimata Redactie,
  Stiu ca sunteti oameni si sunteti supusi greselilor, dar la aproape o ora dupa publicare, trebuie sa va ganditi totusi sa corectati stirea:
  ”VIDEO Bucurestiul este paralizat de protestele violente ale ”vestelor #rezist” / 354 de manifestanți au fost reținuți / Forțele de ordine au lansat grenade lacrimogene, protestatarii au ripostat cu proiectile și petarde…”

 2. Cine pune pariu cu mine, că filera Mariane L Pen – Putin şi retur, nu a fost reactivată după întâlnirile liderilor mondiali în America de sud ?

 3. Nedreptatea a ajuns la limita suportabilității. Acolo nu sunt nici extremiști de dreapta nici extremiști de stânga, sunt oameni care nu mai pot suporta modul nedrept și inechitabil în care se distribuie/redistribuie profitul companiilor transnaționale și bugetul public care a dus la sărăcirea majorității oamenilor și îmbogățirea peste măsură a câtorva potențați, iar deasupra tuturora s-au cocoțat politicienii care dirijează acest proces al nedreptății sociale. Scânteia din Franța se va extinde într-o vâlvătaie europeană dacă decidenții nu modifică urgent starea de fapt.

  • Vorbesti serios, scanteia se poate extinde si in alte parti din Europa? Atunci dau fuguta sa torn si eu niste pucioasa calduta si extrem de inflamabila…

  • Pu.Liță scoate bă ce ai in gură!

  • Acolo sunt tovarasii putinisti din DONEȚKAIA NARODNAIA RESPUBLICA ! care au si transmis salutul lor . Nu crezi ? PRIVESTE PE TWITER !

  • Vai, vai, vai, moare trolul Liță! Săriți, că nu mai suportă atâta nedreptate. El, un trol nemernic. Care știe el cum stă treaba cu extremiștii de stânga dar și cu cei de dreapta și cu distribuirea profitului. Cauza ”nedreptății sociale” ar fi, după mintea lui rătăcită, politicienii. Dar nu oricare, ci doar cei liberali care ”dirijează acest proces”. Cu creierul său puțin, găsește și soluția: să ”se distribuie”, dom le profitul și mai ales bugetul, drept și echitabil , doar mafioților cum sunt stăpânii pe care îi slujește el cu sârg. Că doar și ei ”dirijează” ceva, troli netrebnici ca Liță. În schizofrenia sa, trolul mizerabil ne anunță, apocaliptic, că urmează ”vâlvătaie europeană”. Singura vâlvătaie se va întâmpla când va pocni trolul de necaz dându-și seama cât e de prost.

 4. FSB e aici ?

 5. Ce vedeti in Grecia, Franta, UK, Italia, Germania, etc, sunt numai rezultatele sefilor de stat si parlamentarilor corupti din UE ce au generalizat mafia in statele membre.

  • Saracu’ Draknea ( și ceilalți furacuosși din banii poporului, indiferent de partid) de sta a furat zeci de ani, că s-a contaminat de la UE..
   La protestul de la București, din 10 august , protestatarii au fost pașnici, că de obicei… Turbulenții au fost implantați special, să strice protestul, fix de către PSD ..
   Și la Paris, cei mai violenți ( înarmați și puși pe distrus) nu sunt cei care reclamă creșterea prețurilor și a taxelor, ci fix cei plantați de diverse forțe ( ruși, extremiști, etc) să producă o destabilizare cat mai mare…
   De ceva timp puțin & company își baga coada peste tot, astfel încât să distrugă alianțele concurente…atât în alegeri ( Trump, Brexit,…) , cât și în diverse scandaluri politice..

  • P.s. Putin & Company…
   Până și autocorectul înlocuiește Putin cu puțin…

  • Auzi emile, tu,lita si trolii moskovei credeti ca prostiti pe cineva pe aici in afara de asistatii lui dracnev ?

 6. Cam atât despre liderul mondial macron, sluga lui puțin și merkel… cică elicopterul prezidențial a fost văzut decoland de pe CC..

  • Inca mai sta sa dea ulei si zahar.

  • Tot se bagă în seamă acest trol insipid care își zice hk2a. se agită singur ca prostul, înciudat că nu-i răspunde nimeni și lui. Normal, la cât de neinspirat și plicticos este. Retrageți-l, că râșnește în gol.

 7. Marele analist Bogdan (unii ii zic Morsa competenta, dar eu va spun ca e om, nu e morsa) la A3:
  – Protestatarii din Paris nu mai pot fi opriti de nicio forta, nici de armata, pentruca ei au vazut ca liderii de la Bruxelles au condamnat interventia in forta a jandarmilor romani din 10 August (si deci se simp aparati de Bruxelles).

  • Ciobane Bucur, o fi ordin pe unitate sa comparati #Rezist cu Vestele galbene dar nu exista aceasta paralela ! Caracteristica #Rezist a fost si ramane nonviolenta ! Exact ca in 1989 !!! (Si asta nu pentru ca nu au curaj, daruire sau capacitate de sacrificiu . )
   Chiar daca Rezist sunt deprimati, descurajati, daca isi cauta -si gasesc- doar solutii personale, ei nu au nevoie decat de un numar mult mai mare in strada , la un moment dat .
   De asta se ocupa zilnic psdalge si nu am indoieli ca fara nici o organizare acea masa critica se va atinge daca vor indrazni sa dea ordonanta de amnistie/gratiere chiar daca ar fi in ziua de Craciun !!!

  • Jandarmul transformat in caine isi apara doar stapanul si papica.

 8. Vestele-astea galbene frantuzesti ajung a fi cam dubioase. La tensiunea care este acum in Paris, exact vreun magrebian nervos cu vreun atentat ar mai lipsi. Ieri a fost o greseala a jandarmeriei franceze, au pus elevii unui liceu din Paris sa stea in genunchi, faza idioata, pentru ca odata aparuta stirea si imaginile, imediat s-au solidarizat cu elevii umiliti astfel studentii din mai multe universitati. Astfel de lucruri ar trebui gestionate cu muuult mai multa atentie, pentru ca impactul poate fi catastrofal, in fapt amplificand o actiune care deja a cam depasit limita legii. Se pare ca sefii jandarmeriei n-au consilieri pentru impact social, psihologi ceva pe-acolo, care sa le spuna, bai vedeti ca o faza ca asta ajunge paguboasa rau si da apa la moara, nu mai fiti numa’ cu bastonul, umblati si la nuante nitel!

  • Sunt sustinute de extrema dreapta si extrema stanga care la randu-le sunt finantate de putin !La fel s-a intamplat si in Anglia ,cu Brexit ,la fel in SUA cu alegerea lui Trump de catre extrema dreapta aceeasi metoda de a manipula multimea nemultumita de conditiile de viata impotriva liberalismului, al globalismului !Extremistii au sustinut campaniile pentru Brexit si ale lui Trump ,cel mai notoriu este Steve Bannon, care si-a deschis redactii peste tot in Europa de vest-in Anglia, in Germania si cred ca acum si in Franta,mai mult ca sigur! Putin spera intr-un Frexit ,dupa succesul cu Brexit !Ce nu face nebunul asta sa destabilizeze Europa!

 9. D-asta Revolutia Franceza a avut loc in Franta si nu la Vaslui!

  Cinste lor ca se revolta cand ii supara ceva, nu stau ca vitele docile sa vada cum le dispar locurile de munca pt ca muta companiile productia in Bangladesh, dar ei tre’ sa mai faca loc la niste refugiati!

  Cu sau fara rusi, Trump castiga oricum alegerile pentru exact acelasi motiv: prea mult dispret la adresa claselor mai sarace din partea unor corporatisti si birocrati netraiti in lumea reala!

 10. DNA-ul francez a deschis un dosar penal pe numele lui, cum îi zice…?

 11. Incredibil…Ciuma roșie din Ro a ajuns și în Franța și în Belgia…Dragnea e de neoprit…Rușine jandarmeriei romane infiltrate în rândurile celei franceze și respectiv belgiene. Sigur Timmermans și Comisia de la Veneția o să ne urecheze din nou…Aaaa… am uitat și madam Macovei.

 12. Ha ha ha e hazos sa vezi cum e „prezentata” o manifetatie anarhista principial de extrema stanga pe un site de extrema dreapta cum e g4media.

  • Randunico, muta-ti cuibul de pe g4, aici nu discutam idei cu postaci psdosi!

  • Sunt postacii ăștia ai mafiei PSD-ALDE ca gândacii de bucătărie care se adună unde e mizerie. Dar tot ca libărcile, fug în toate părțile când se aprinde lumina. Și sunt destui care vor face lumină în continuare.

  • Uite ma cu nasucul lui de sobolanel PNL-ist cum l-a mirosit p-asta ca vrea sa atace vechea ordine feudala.

 13. Protestele vor continua toata noaptea- relateaaza siturile vizitate de mine. E clar ca lumina zilei OMULETII VERZI DIN CRIMEEA si-au facut aparitia in Franta! Au aparut steaguri ale NARODNAIA DONETKAIA RESPUBLIKA purtate chiar de rusnaci . Am impresia ca u nii dintre ei s-au deghizat in falsi politisti francezi pentru ca nu sunt in uniforma franceza a politiei ci in blugi . Am vazut filmulete care semnaleaza din jurul Parisului cum se indreapta spe Capitală tractoare cu busteni. Se cere tot mai des la portavoci Iesirea Frantei din NATO si UE si solidarizarea cu VESTELE a altor tări

 14. LOL, rusoaica proasta! Ai baut si tu o vodka la gard. E clar, rasa de animale ce sunteti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.