G4Media.ro

VIDEO Activist rus pentru drepturile omului, membru al unui grup premiat cu…

sursa foto: Captură video

VIDEO Activist rus pentru drepturile omului, membru al unui grup premiat cu Nobel, condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi „discreditat forțele armate” / Oleg Orlov: „Au vrut fascism. L-au obținut”

Veteranul activist rus pentru drepturile omului, Oleg Orlov, a fost condamnat marți la 2 ani și jumătate de închisoare pentru „discreditarea forțelor armate” prin proteste împotriva războiului din Ucraina și pentru că l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că a condus o coborâre în fascism, notează Reuters.

Orlov, un lider al grupului de apărare a drepturilor Memorial, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022, a fost acuzat după ce a participat la demonstrații împotriva războiului și a scris un articol intitulat „Au vrut fascism. L-au obținut”.
„Verdictul a arătat că articolul meu a fost corect și adevărat”, a declarat Orlov, în vârstă de 70 de ani, în timp ce era dus în cătușe după ce a fost condamnat. El a fost aplaudat de susținătorii din sala de judecată din Moscova, inclusiv de reprezentanți ai ambasadelor occidentale.

Memorial, fondat în 1989, a apărat libertatea de exprimare și a documentat încălcările drepturilor omului de pe vremea liderului sovietic Iosif Stalin până în prezent. După ce a fost desemnat drept „agent străin”, a fost interzis și dizolvat în Rusia în 2021.

Acuzarea a declarat că Orlov a dat dovadă de „ură politică față de Rusia”. În comentariile sale de închidere a procesului de luni, el a denunțat „strangularea libertății” în această țară, pe care a numit-o o „distopie”.

Memorial a spus într-o declarație: „Sentința împotriva lui Oleg Orlov este o încercare de a înăbuși vocea mișcării pentru drepturile omului din Rusia și orice critică a statului. Dar noi ne vom continua munca”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Complet gresit ! Au vrut bolsevism si l-au obtinut! Aceasta este forma corecta !