G4Media.ro

VIDEO 30 de ani de la prăbușirea comunismului. Momentul căderii lui Ceaușescu…

VIDEO 30 de ani de la prăbușirea comunismului. Momentul căderii lui Ceaușescu și execuția din 25 decembrie

Comunismul a ajuns în România adus de tancurile sovietice în 1944, fiind impus în ciuda voinței populare prin intermediul unui partid care la vremea respectivă încă era, la începutul acelui an, după cum observă istoricul Denis Deletant, ”o mică grupare politică, plină de facțiuni, cu o rezonanță efectiv redusă sau chiar fără a o avea deloc” și complet dirijat de Moscova.

45 de ani mai târziu, regimul comunism, care avea să fie condamnat de fost președinte Traian Băsescu în decembrie 2006 drept ilegitim și criminal, pe baza raportului Tismăneanu, cădea în urma revoltei începute la Timișoara la data de 16 decembrie 1989.

Începută ca un protest maghiar în semn de susținere a episcopului Laszlo Tokes, amenințat de autoritățile comuniste cu evacuarea din casa parohială din Timișoara, manifestația s-a transformat într-o revoltă românească după ce mulțimea a început să cânte pe străzile orașului ”Deșteaptă-te române”, un imn simbol al rezistenței care în epoca Ceaușescu a mai fost cântat în public în timpul protestelor din Brașov din 1987.

Pe 17 decembrie, demonstrațiile luaseră amploare la Timișoara. Regimul a încercat să le pună capăt ordonând armatei să deschidă focul împotriva protestatarilor. Numărul victimelor a fost estimat inițial la câteva mii, dar investigații ulterioare au stabilit cifra de 122.

La ordinul Elenei Ceaușescu, 40 au fost transportați cu camionul la București pentru a face imposibilă identificarea lor.

La 20 decembrie, mulțimea s-a revărsat pe străzi și a proclamat Timișoara oraș liber de comunism.

Reputatul istoric britanic, Dennis Deletant, notează în cartea sa ”România sub regimul comunist”, că Nicolae Ceaușescu a sfidat gravitatea situației din țară și a efectuat o scurtă vizită în Iran. La întoarcerea în țară, i-a condamnat pe manifestanții de la Timișoara numindu-i ”huligani” și a convocat pentru a doua zi un miting în sprijinul său.

Mitingul din 21 decembrie București a degenerat în revoltă, iar Ceaușescu a încercat fără succes să liniștească mulțimea anunțând creșteri de pensii și salarii. S-a format baricada de la Universitate, apar primele victime.

Redăm mai jos integral fragmentul din ”România sub comunism” al istoricului Dennis Deletant, care evocă momentul căderii lui Ceaușescu:

”În dimineața zilei de 22 decembrie, Ceaușescu a formulat un comunicat aspru, citit la Televiziune de un crainic cu ton acuzator, în care vorbea din nou despre huligani, fasciști, agenturi străine și anunța că ministrul Apărării Naționale, generalul Vasile Milea, a fost un trădător și s-a sinucis. Comandanți superiori ai armatei au ordonat trupelor să se retragă din centrul Capitalei.

Valuri de manifestanți veneau în contrasens dinspre toate cartierele orașului. Adunată în fața Comitetului Central, mulțimea de sute de mii de manifestanți a început să scandeze: Ceaușescu judecat/ pentru sângele vărsat, Ieri în Timișoara/ Mâine-n toată țara.

Apărând pentru câteva zeci de secunde în balconul clădirii, Ceaușescu a fost huiduit, iar un observator l-a tras înăuntru.

Când primii manifestanți au pătruns în clădire, Ceaușescu a fugit de pe acoperiș cu un elicopter, însoțit de soția sa ș e doi dintre cei mai propiați aliați ai săi, Manea Mănescu și Emil Bobu, precum și de două gărzi de corp. Ceaușescu a odonat pilotului să aterizeze la Snagov, cam la 30 de km nord de București, unde avea o vilă, și de aici, el și soția sa, și-au luat o valiză cu îmbrăcăminte.

Manea Mănescu și Emil Bobu au rămas la sol, în timp ce elicopterul a decolat din nou cu cei doi Ceaușescu și cu gărzile lor de corp în direcția Pitești.

Lipsa de carburant l-a făcut pe pilot să aterizeze pe șoseaua de la sud de Târgoviște. Aici au rechiziționat o mașină condusă de un medic, care i-a dus până la marginea orașului. Apoi, au luat cu forța o a doua mașină și au încercat să ajungă la sediul local al partidului, dar au fost recunoscuți. Șoferul i-a dus la o stațiune de cercetări agricole, unde au fost închiși într-o încăpere până a sosit Miliția locală.

Cuplul a fost dus în cele din urmă la garnizoana din Târgoviște, unde a fost judecat și executat de un tribunal improvizat în ziua de Crăciun a anului 1989.

Soarta își are propriul ei mod de a-i recompensa pe cei curajoși și de a-i pedepsi pe tirani, mai notează Dennis Deletant. În ciuda politicii lui Ceaușescu vizând să-i opună unii împotriva altora pe locuitorii de diferite naționalități ai României, suferința lor comună sub stăpânirea sa i-a apropiat.

Sfidarea lui Tokes a fost catalizatorul exprimării solidarității etnice ce a generat revolta populară împotriva lui Ceaușescu. Concursul tuturor acestor împrejurări a declanșat o serie de evenimente care au dus la căderea dictatorului”.

Așa s-au încheiat peste patru decenii de regim comunist în România și aproape un sfert de veac de dictatură personală a lui Nicolae Ceaușescu. Spre deosebire de celelalte țări comuniste din Europa de Est, membre ale Pactului de la Varșovia, Ceaușescu și regimul său au căzut în mod violent, lăsând în urmă peste 1000 de moți și alte câteva mii de răniți. Și, da, este rușinos că după 30 de ani, justiția nu a stabilit clar vinovați pentru crimele de atunci, iar Ion Iliescu ne îndeamnă cu perseverență să nu-i mai căutăm.

Căderea lui Ceaușescu și a regimului comunist ”ilegitim și criminal” au făcut posibilă revenirea României în marea familie occidentală. Țara a devenit în 2004 membră NATO, în 2007 a aderat la Uniunea Europeană și se bucură de un parteneriat strategic solid cu Statele Unite.

La 30 de ani de la căderea lui Ceaușescu este bine să ne amintim că România și-a câștigat libertatea cu sânge și că a plătit un preț greu pentru democrație. Cel puțin din aceste motive, devierea de la parcursul democratic și apariția unor mici autocrați de tip Dragnea nu mai este posibilă, deși România a trecut prim momente dificile în ultimii trei ani, fiind amenințată din nou cu întoarcerea în trecut și cu izolarea de lumea occidentală.

Marea amenințare la adresa României rămâne însă, la fel ca în urmă cu 75 de ani, Rusia, cu ambiția ei de a controla Marea Neagră și de a recupera sferele de influență.  Aproape că a recuperat influența în Republica Moldova și va continua, pentru multă vreme de aici încolo, să submineze valorile occidentale în România, pe teritoriul UE și al Statelor Unite, poate chiar mai agresiv decât a făcut-o în timpul războiului rece.

Sursa Foto: Historia.ro

Citește și

Cum ne-a mutilat Cernobâlul comunist. Geana de lumină

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. E bine ca se readuc în memoria noastră evenimentele de atunci, dar noi vrem dreptate!

 2. 1.Dreptate si solutionarea corecta in Dosarul Revolutiei!
  2.Desecretizarea dosarelor securitatii si postarea lor gratuita online si aducerea in fata Tribunalului al tuturor securistilor si turnatorilor care au facut politie politica schilodind viata a milioane de oameni!
  3. Infiintarea in regim de urgenta a unui Muzeu care sa expuna pe larg intr-un spatiu modern si generos toate ororile, faradelegile si crimele dictaturii comuniste impreuna cu masinatiunile ilegitime de introducere a comunismului in Romania cu tancul sovietic!
  Hai ca se poate sa curatam tara de lichele!

 3. 30 de ani de ce?

  Participanta la Ministerul Transporturilor la concurs, plangere catre Agentia Functionarilor Publici pentru ca inainte cu 20 de minute inainte de terminarea s-a primit in telefon sa refac lucrarea. Primesc si raspuns ca totul a decurs conform legislatiei, numai ca surpriza figurez ca absenta:

  37.PRISECARU OANA Consilier
  debutant
  Compartiment
  documente
  clasificate
  absent respins

  Asa ca?

 4. In sfarsit, cineva spune cu subiect și predicat care sunt amenințările la adresa noastra. Rusia. Din pacate, unele state europene care formează familia la care am aderat, rup legăturile cu SUA și prefera întărirea legăturilor cu Rusia. Cea mai mare realizare a noastra dupa 89 a fost aderarea la NATO, precum și parteneriatul cu SUA, iar cea mai mare amenințare sunt statele europene care prefera apropierea de Rusia.

 5. Totusi, ca un vanzator de tara , Traian Basescu, este elogiat nu deranjeaza pe nimeni. Ca domnia sa a luat cuvantul in mama ma-si europeane., iarasi nu deranjeaza. Bravo!!!!!!! Telibasa, cum am putut sa te iubesc?

 6. „Cine e acest Ion Iliescu și de ce e împins în față?”
  „De ce să fie executați în pripă și de ce in ziua de Crăciun, când ar fi putut furniza informații prețioase, fiind cele mai bine informate persoane, conform pozițiilor ocupate in ierarhia Statului până la acea dată?
  Acestea erau întrebările la care adolescentul de atunci aștepta răspunsuri de la cei mari. Și încă așteaptă răspunsurile si după 30 de ani…

  • @Scaraotchi tu de ce crezi oare? Nu este logic?

  • Jay, nu, nu e necesara doar logica de bun simt, ci si aportul justitiei corecte si echidistante. Asta cere Scara’.

   „Și, da, este rușinos că după 30 de ani, justiția nu a stabilit clar vinovați pentru crimele de atunci, iar Ion Iliescu ne îndeamnă cu perseverență să nu-i mai căutăm.”

   Rusinos este putin spus… Nenorocitii din justitie, in complicitate cu politicienii corupti-puterea legislativa, sunt in cardasie si sunt precum un cancer asupra poporului. Si, ironic, o buna parte din popor inca sustine astfel de impostori nenorociti. Sindromul Stockholm…

  • Lipsit de aportul unei Justiții corecte si echidistante, adolescentul, ajuns intre timp adult cu responsabilități, doar pe logica de bun simț s-a putut baza pentru a obține cât de cât niste răspunsuri la intrebări:
   – pentru România nu fusese planificată o Revoluție anticomunistă. Lovitura plănuită si având ca scop îndepartarea lui Ceaușescu și a acoliților săi de la conducerea Statului si înlocuirea lor cu eșalonul doi al PCR nici măcar nu fusese programată pentru Decembrie ’89. Două evenimente au dat peste cap planurile complotiștilor: evenimentele de la Timișoara și „Jos Comunismul!”- sloganul de care comuniștii se temeau ca de Dracu’…
   Luați prin surprindere de evoluția evenimentelor, complotiștii, în frunte cu Ion Iliescu, au trecut la planul B:”Haos și sânge”, care avea ca scop crearea condițiilor care să justifice chemarea Armatei Roșii in „ajutor” pentru apărarea Socialismului cu „față umană și zâmbăreață”…
   Ceaușescu trebuia lichidat rapid pentru că se presupunea că fusese informat de planurile complotiștilor și i-ar fi putut denunța în cazul unui proces întins pe mai multe săptămâni/luni..
   Ceaușescu trebuia condamnat la moarte, dar NU după un simulacru de judecată și NU de Crăciun…

 7. O mică corecție, dacă este admisă : ”susținere a episcopului Laszlo Tokes”, în decembrie 1989 numitul Tökes Laszlo era doar un biet popă de cartier (cartierul Iosefin în Timișoara), episccop a fost numit mult mai târziu și a devenit ca episcop și europarlamentar un real dușman al României !

 8. Ce rusine pe acest neam, ce pata neagra a istoriei sa traim de 30 de ani cu o minciuna.
  Victimele comunismului ( si am fost aproape toti, mai mult sau mai putin), au fost de 2 ori umilite
  de dictatura stalinista si ceausista, si apoi de postcomunistii si nomenclaturistii reciclati de Iliescu si gasca lui.

  Vrem adevarul, vrem dreptate, vrem demnitatea poporului roman inapoi ! Calaii trebuie trasi la raspundere, acum ! Sa vezi calaii cum se lafaie in pensii grase, infipti prin taote institutiile statului, este insuportabil.Au trecut 30 de ani, nu mai avem rabdare.

 9. 30 de ani si ce sa intamplat bun la noi in tara? Tineretul ne pleaca, sistemul de sanatate a devenit un sistem plin de shpagari, care daca nu le dai stai si mori. Cate datorii s.au facut in 30 de ani de libertate si cate datorii aveam in perioada aia gri si trista cum zic multi dintre noi. Cati dintre noi se mai numesc acum oameni, si cati erau pe vremurile acelea cand cuvantul inca mai avea valoare.

 10. 30 de ani de dus cu vorba și de imbrobodeala a norodului. Merci, mi-au ajuns!

 11. 30 de ani de minciuni și hoții – prea mult!
  30 de ani de manipulări și de jungla „coordonata”!

 12. La ordinul Elenei Ceaușescu, 40 au fost transportați cu camionul la București pentru a face imposibilă identificarea lor. —- de fapt, au fost transportati la Bucuresti ptr a fi incinerati, v. operatiunea Trandafirul.

  Dreptate ptr mortii de la Revolutie vrem, adica Iliescu sa moara in puscarie!

  Si dreptate ptr 10 august, acelasi scenariu, doar ca Romania nu mai e tara de babuini pe care a sechestrat-o Iliescu cu sleahta lui de ‘pucisti’.

  Sa nu mai aud prostia ca in Romania a fost coup d’etat. A fost ceva si din asta – Iliescu et co – dar, de fapt, toti au asteptat reactia romanilor. Cand au vazut ca romanii se revolta, cacatii de securisti si cacatii de politruci din esalonul 2 au decis sa ii fure lui Ceausescu nu doar valuta, ci si viata. Muie tuturor, de la scarba aia criminala si analfabeta de Ceasca, pana la muistul criminal Iliescu.

 13. Dupa 30 de ani de la Revolutie am sentimentul ca am realizat foarte putine din câte se puteau face.Democratia noastra este fragila si nici nu se va însănătoși pana cand noi ca nație nu vom avea curajul sa spunem adevarul despre Revolutie.
  Democrația noastră are un fundament instabil si anume minciuna.
  Personal ma așteptam ca o personalitate din cadrul armatei române, sa iasă in fata națiunii si sa-si ceara scuze pentru crimele comise la Revolutie. Probabil ca salariile grase si pensiile speciale pe care le plătim noi cei „mulți si proști „le-au estompat curajul bravilor nostri generali.

 14. Un fapt rusinos pentru noi, toti romanii, e retragerea decoratiei lui Tokes. Din cate imi aduc aminte, Gabita de la Primarie a initiat procedura.

  • Vorbește pentru Domnia Ta, nu pentru toți românii !
   Pentru retragerea decorației pot eventual să o felicit și pe ea, dacă este cazul, căci un mai mizerabil cetățean al României nu cred să existe, ca acest Tökes Laszlo …
   Probail că vorbești în totală necunoștiință și doar pentru a te rățoi la cineva care chiar că nu are nici o legătură cu acest articol. Nu faci deloc cinste numelui asumat de Cioban Bucur!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.