G4Media.ro

Victimele Green Deal: Minerii bulgari mărşăluiesc prin Sofia pentru a proteja industria…

Victimele Green Deal: Minerii bulgari mărşăluiesc prin Sofia pentru a proteja industria minieră

Aproximativ 1.000 de mineri şi muncitori de la cea mai mare termocentrală pe bază de cărbune din Bulgaria au mărşăluit miercuri pe străzile din Sofia pentru a-şi proteja locurile de muncă şi a cere Guvernului să sprijine industria minieră, transmite Agerpres.

Protestarii au cerut Cabinetului de la Sofia să le garanteze că nu se va grăbi să închidă minele şi centralele de la complexul de lignit Maritsa East din sudul Bulgariei, în pofida planurilor Uniunii Europene de a decarboniza economia blocului comunitar până în 2050.

„Trebuie să fie energie verde şi curată, dar este nevoie de timp pentru a fi făcute mai întâi investiţii”, a spus Spaska Ruskova, 58 de ani, care lucrează pentru o companie care produce echipamente miniere. „Probabil că se va întâmpla pentru nepoţii noştri, dar nu se poate întâmpla acum pentru că sute de familii îşi vor pierde locurile de muncă şi vor plăti facturi mai mari la electricitate”, a adăugat Spaska Ruskova.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

 1. Hai sa nu ducem in derizoriu notiunea de victima a green deal.
  Green deal va avea o multime de victime dar nu vor fi minerii ci toate statele membre in curs de dezvoltare pentru ca nu vor face fata preturilor mari la energie si vor pierde buna parte din industria vitala pe care o detin in prezent.
  Nu este de glumit cu green deal. Green deal este un debt-trap foarte bine mascat.
  Daca o idee este buna ca principiu, acest lucru nu serveste drept garantie ca implementarea acesteia va fi tot buna.
  Protectia mediului este o initiativa buna care necesita masuri urgente, insa targeturile trebuie fixate realist, in functie de tehnologia existenta dar si de rentabilitatea financiara.
  Targeturi fanteziste de genul „emisii zero in 2050” nu sunt posibile nici macar in UE din cauza tehnologiei actuale, nu din cauza vointei politice.
  Nici macar daca radem toata industria din spatiul UE si traim cu totii pe datorie, consumand marfuri de import, nu reusim sa atingem target-ul de emisii 0 in 2050. Nu exista solutii tehnologice in prezent, nici tehnologii emergente care sa promita acest rezultat.
  Target-ul a fost fixat „ambitios” de UE ca sa poata constrange statele membre sa mearga in directia dorita de conducerea franco-germana. Efectul va fi compromitere economica si crestere a nivelului de indatorare.
  Daca acum ca avem cu doar 3% mai putine certificate de carbon decat anul trecut, inregistram efectiv o cadere a pietei energiei si inflatie in paralel, cum va fi in 2050 atunci cand numarul certificatelor de carbon permise va fi 0 (ZERO)? Ce pret va avea energia la jumatatea tranzitiei si ce implicatii vor fi asupra costului de trai?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.