G4Media.ro

Verzii și Liber Democrații (FDP) – dețin cheia puterii în Germania, curtați…

Verzii și Liber Democrații (FDP) – dețin cheia puterii în Germania, curtați atât de SPD, cât și de CDU/CSU. Coaliția “Semafor” sau “Jamaica”?

Co-liderii Verzilor – Annalena Baerbock și Robert Habeck – au avut o primă întâlnire cu liderul FDP, Christian Lindner, și cu secretarul general FDP, Volker Wissing, acesta din urmă luând un selfie al cvartetului și postându-l pe Twitter.

Fotografia a stârnit multe comentarii ironice și meme pe internet, fiind comparată cu reunirea formației ABBA, dar cert este faptul că acești politicieni reprezintă un suflu nou în politica germană dominată în ultimii 16 ani de Angela Merkel și în ultimii opt ani de coaliția CDU/CSU – SPD.

Verzii au obținut în alegerile federale din 26 septembrie cele mai bun scor al lor din istorie – 14,8% în creștere cu aproape 6% față de scrutinul precedent din 2017 și vor deține 118 mandate de deputat în Bundestag, camera inferioară a parlamentului Germaniei, din totalul de 735, în timp ce FDP a înregistrat un scor de 11,5% (+ 0,8%) și va avea 92 de deputați.

SPD cu 206 deputați și CDU/CSU cu 196 au împreună o majoritate în Bundestag, dar cum atât liderul SPD, Olaf Scholz, cât și cel al CDU, Armin Laschet, vor postul de cancelar, continuarea coaliției dintre cele două partide este extrem de improbabilă.

foto: captură ARD

În aceste condiții liderii celor două mari partide care au dominat politica la nivel federal în cei 72 de ani de existență ai Republicii Federale, dar care acum nu au întrunit 50% din voturi (cel mai jos nivel din istorie), se văd nevoite să facă apel la Verzi și FDP în vederea formării unei coaliții.

Cele două coaliții ce se profilează sunt “Semafor” (după culorile SPD, FDP și Verzi, – roșu galben, verde) și “Jamaica” (după culorile CDU/CSU, Verzi și FDP – negru, verde, galben, care sunt și cele ale drapelului insulei caraibiene).

În mod normal Scholz, care dispune de cele mai multe mandate (206), este favorit în fața lui Laschet, care a înregistrat în fruntea CDU cel mai slab rezultat din istorie (24,1% și 196 de mandate împreună cu CSU, ramura bavareză a partidului) și este impopular până și în rândurile propriului partid.

În ce privește Verzii și FDP, cele două partide au preferințe diferite: Verzii sunt mai apropiați de SPD cu care au guvernat la nivel federal între 1998 și 2005, în timp ce FDP preferă o coaliție cu CDU/CSU cu care au guvernat de multe ori în trecut, cel mai recent între 2009 și 2013.

Ambele partide îmbrățișează liberalismul social, dar în privința politicii economice Verzii înclină spre stânga, în timp ce FDP înclină spre dreapta.

La nivelul landurilor, coaliția Semafor se regăsește într-un singur loc, în Renania Palatinat, în timp ce Jamaica conduce landul Schleswig Holstein. În total Verzii sunt în coaliție cu SPD sau cu CDU în 11 din cele 16 landuri, în timp ce FDP face parte din coaliții cu cele două mari partid în patru landuri.

În orice caz, fărâmițarea spectrului politic va duce la negocieri prelungite între cele patru partide, Scholz și Laschet menționând posibilitatea prelungirii până la Crăciun.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Sa vedem cine liciteaza mai mult , care are afacerile mai barosane.

    • In România poate, acolo programul e program.. Cum crezi ca a ajuns Germania cum e acum, cu deal-uri pe sub masa, cu politicieni de 2 bani..

  2. Tendinta e Scholz si semafor, CDU trebuie sa se refaca in opozitie, electoratul lui subtiindu-se odata cu trecerea in nefiinta.