G4Media.ro

Verzii belgieni își schimbă opinia legată de centralele nucleare, după războiul din…

Sursa Foto: tscnet.eu

Verzii belgieni își schimbă opinia legată de centralele nucleare, după războiul din Ucraina / Belgia are în total şapte reactoare nucleare

Belgia ar trebui să ia în considerare prelungirea duratei de viaţă a centralelor sale nucleare aflate în exploatare, a indicat luni ministrul energiei, din partidul Verzilor, într-o schimbare de poziţie provocată de conflictul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează Reuters.

După luni de dezbateri, guvernul de coaliţie, format din şapte partide, a convenit în decembrie un compromis ce prevede că ultima centrală nuclearo-electrică din Belgia se va închide în anul 2025, cu condiţia ca aceasta să nu conducă la penurii de energie.

Verzii au insistat că trebuie respectată legea din 2003 ce prevede renunţarea până în 2025 la energia nucleară, în timp ce liberalii francofoni au încercat să prelungească funcţionarea celor mai noi două reactoare.

Poziţia Verzilor s-a schimbat însă acum.

”Planul A este gata şi realizabil, dar este nevoie de o reevaluare dată fiind (situaţia din) Ucraina”, a scris ministrul Tinne Van der Straeten pe Twitter.

”Trebuie de asemenea să privim obiectiv problemele şi obstacolele legate de o prelungire. Ultimele două reactoare reprezintă 3% din energia noastră. Avem nevoie de o revoluţie majoră pentru 100% din energia noastră”, a adăugat ea.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, a determinat şi Germania să reevalueze renunţarea planificată la facilităţile energetice nucleare şi pe cărbune, pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc.

Belgia, care are în total şapte reactoare nucleare, nu a confirmat cum va înlocui capacitatea energetică a acestora, însă o opţiune ar fi fost construirea mai multor centrale pe gaz.

Cele mai noi două reactoare nucleare ale Belgiei sunt operate de compania franceză Engie şi furnizează aproape jumătate din producţia de electricitate a ţării.

Guvernul a afirmat că va decide la mijlocul lui martie, în urma recomandărilor operatorului reţelei de eletricitate Elia, dacă renunţarea la energia nucleară va pune în pericol aprovizionarea cu energie.

Renunţarea plănuită la energia nucleară ar urma să înceapă cu închiderea unui reactor la 1 octombrie 2022. Lucrările de dezafectare, inclusiv îndepărtarea materialelor radioactive şi demolarea clădirilor, ar urma să se încheie până în 2045.

Sursa Foto: tscnet.eu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. ce ti-e si cu verzii astia, plini de PRINCIPII ca porcul de pene

  disperati sa ramana la putere isi neaga convingerile

 2. Vedeti ce parere are si greta ca iar se uita urat si mai inchidem niste centrale

 3. Verzii n-au nici o viziune, sunt cu capul.

 4. „Ultimele două reactoare reprezintă 3% din energia noastră.”
  „Cele mai noi două reactoare nucleare ale Belgiei sunt operate de compania franceză Engie şi furnizează aproape jumătate din producţia de electricitate a ţării.”

  Trageți voi concluzia despre calitatea articolului.

 5. Cum poți sa te numești verde și sa fii împotriva centralelor nucleare? :)) asta e cea mai puțin poluanta sursa de energie, ar trebui sa fie opțiunea default pana construiești infrastructura de surse regenerabile.

  • Probabil ți-au scăpat știrile cu accidente nucleare.
   Probabil nu ai calculat că dacă toată electricitatea lumii ar fi generată nuclear am avea combustibil pentru 10 ani. Da, doar 10.
   Probabil nu știi cât costă.
   Probabil nu știi că nu se mai construiește aproape deloc nuclear, și dacă ai fi știut probabil te întrebai de ce. Acum știi!

 6. Sfânta Foame… Toți i se închina.
  Verzii au fost finantați pana acum de dușmanii Europei, adică rusia și china. Cat de ydy. Ot sa fii sa îți distrugi economia prostește? Uite ca detui au pus botul. Și la noi și-au făcut de cap toți antivaxerii, toți așa-zișii ecologiști, toți spălătii pe creier care se dădeau de buna credință, toți ciudații care protejau șoarecele cu ku. Rul galben, musca de raxat, sau nu știu de alte ciudățenii. Hidrocentrale canci, cărbune canci, gaze de șist canci, aur canci, drumuri canci… Ar trebui sa fie judecați pentru subminarea economiei naționale. Acum se vede slăbiciunea, impostura legiuitorilor, corupția în rândul trădătorilor de neam, numiți politicieni.

 7. Le vine mintea la cap, in sfarsit.

 8. Verzii Germaniei si ai Vestului, in general…..

  In adevar sunt precum pepenii.
  Verzi la suprafata. Rosii inauntru.
  Au declarat centralele nucleare ne verzi.
  Atata timp cat Rusia va avea gaz , acesta va fi accetabil verzilor.
  Cand Rusia isi va epuiza gazul , verzii il vor declara poluant.
  KGB ul a investit bani grei , timp de decenii , in pepenii din Vest.
  Acum , aceasta investitie , da roade.
  Cine a facut Germania ostatica gazului rus , prin inchidetea propriilor centrale nucleare , iar prin aceasta , contribuind la cresterea galopanta a preturilor gazelor natural, din Europa si din Lume?
  Pepenii dislocati si ramasi fara domiciliu , odata cu sfarsitul RDG ului , si-au gasit noua rezidenta, la Verzi.
  Verzii , Coloana a Cincea a Rusiei

 9. Si uite asa se desumfla gogoasa cu energie albastra sau verde