G4Media.ro

BREAKING Vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani, a anunțat ministrul Muncii după discuțiile cu Comisia Europeană / „Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, luni, după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sitemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.

 • În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Legislația în vigoare prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare la femeie la 63 de ani până în 2030, iar în PNRR este menționată egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. Există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici, precum magistrații, militarii și polițiștii.

Budăi a mai anunțat că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pe întreaga perioadă.

„O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a precizat ministrul Muncii.

„Pentru a nu bulversa sistemul lucrăm acuma la acele tabele și joi toate informațiile vor fi publice”, a mai spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că „pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă”. El a adăugat că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără a afecta partea de contributivitate.

Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, a subliniat ministrul.

Budăi a mai precizat că nu vor mai fi luate în calcul pensiile asimilate unei anumite categorii, cum sunt unele posturi asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.

Ministrul a spus că trecerea la noul sistem va fi treptată, dar ideea principală, echitatea între toți, să se păstreze.

Marius Budăi a spus că se schimbă și regimul de pensionare a diplomaților – creșterea treptată a vârstei de pensionare și creșterea treptată a perioadei de contributivitate.

Ministrul Muncii nu a precizat de când se vor aplica aceste modificări, spunând că întâi trebuie să fie făcute amendamentele.

Știre în curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

 1. Cine crede ca mai prinde pensie se pacaleste singur. Va creste pana la 100 de ani pana ajungeti voi la pensie.

  Platiti contributii azi ca sa dati bani la pensonari azi. Sistemul de pensii e o schema ponzi.

  • PSDNL ne va fura pilonul II de pensii, deja a tăiat dividendele, ca să plece administratorii de fonduri afară din țară. Dar așa vă place, ați votat PSDNL 55%, sunteți o nație iubitoare de hoți.

  • Și acum, pentru majoritatea angajaților, vârsta de pensionare este 65 de ani. Ministrul se referă la privilegiații care muncesc 20 de ani și se pensionează la 48 de ani. Dar cum ăștia sunt privilegiați, va trece multă apă pe Dâmbovița până când se va face dreptate în România. Mai apare câte un politician și mai aruncă o vorbă că nu-i corect așa, dar doar de ochii lumii.

  • Teodor draga, articolul se referă la cei cu pensii speciale și la cei care se pensionează anticipat, nu la tine sau la mine, muritorii de rând. Take a chill pill.

  • Domnu Realist – noteaza sa nu uiti: pana in 2030 varsta de pensionare va creste la 67, 69 in 2035. Peste 70 in 2040 – daca va mai exista pensie de stat. Pana iesi tu la pensie (nu stiu ce varsta ai) – poti sa te astepti la un 75. Daca nu ai grija de tine, vei muri la locul de munca.

   Contributiile la sistemul de pensii de stat sunt practic taxa de solidaritate cu pensionarii actuali – de ACEEA pensii speciale, umflate nu sunt corecte.

 2. Ca de obicei, milițienii și securiștii se vor pensiona când vor ei, fiindcă dictatura comunistă e sfântă și sistemul ticălos e invincibil pentru un popor care votează PSDNL 55%.

 3. Oamenii ăștia sunt sănătoși la cap?! In loc de solutii pentru profesori el vorbeste de pensii 😅

  • Problemele in ceea ce privește salariile profesorilor sunt importante, dar nu sunt singurele probleme din tara. O alta problema e sistemul de pensii care în actuala formă devine nesustenabil in vreo 10 ani când ies „decrețeii” la pensie.

  • Multumesc, dar era vorba despre ce arde astăzi!

  • Iar situația sistemului de pensii îmi era total străină, noroc cu tine că mai „iluminat”!

 4. Macar au fcut niste economii. isi scriu singuri comunicatele. Dupa dl doctor ieri, azi dl Bu, ne spune ca oamenii trebuie sa fie echivalenti „fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent”. Si mai aflam ca toti ne vom raporta la cei care „*****lucreaza**** in sistemul public de pensii”. Adica lucreaza la „Casa Națională de Pensii Publice”. Chiar nu stiu daca astia au salarii ok. Stati linisti, se va vace treptat. Primul militian roman de pe Marte va iesi la 65 de ani

 5. Dacă nici o pensie (nesimțită) nu va scădea unde e principiul contributivității ? Și că ”nu va fi mai mare ca salariul în plată” nu e o minune, dacă e egal cu ultimul salar e corect ? Pentru unii, evident, nu pentru toți.

 6. Functionar public care munceste pina la 65 de ani, e o gluma?! Astia muta locatiile pentru varstnici la birou

 7. Nu sunt de acord.

 8. Lasă gargara Budăi cu vârsta de pensionare, de pensiile speciale ce spui??? O dai cotită, asta este gena voastră, să mințiți până la lacrimi, jalnică clasă politică!

 9. Mai au de făcut o „echivalenta”: cea a modului de taxare a muncii, dar asta – data viitoare!

 10. petarde marca budai,asta ,ca si dae de la agricultura sunt praf,dupa modelul liderului suprem kim ciolacu ,astia s cu minciunile n gura,asa s au format…scoala n au ,ca sa vezi cine ne conduc

 11. Dacă eram acum trei secole îmi luam coasa și furca.

  • Dar un trimmer cu lamă metalică și cu turație variabilă n-ar merge, pentru a ține pasul cu vremurile !??

 12. Și speranța de viață va scădea proporțional.

 13. „Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, anunta Budai cu mandrie.

  Babaete, pentru oamenii normali pensia reprezinta cam 40% din ce bani a incasat omul ala ca salariul net. Tu te lauzi ca nu mai permiti aberatia cu pensie la 120% din salariul net al ultimului an. In sensul ca o sa permiti 95%.

  Auzi, de ce legea aia nu e egala pentru toti? De ce unii primesc in functie de contributivitate, iar altii din legi facute din varful pixului unui politruc sinistru gen Budai? Ce lege egala pentru toti e asta?

 14. In afara de situatia in care esti in armata, justitie sau servicii, si iesi la pensie… cand vrei.

 15. De 32 de ani sistemul așa a fost conceput sa funcționeze cu privilegii și avantaje pentru unii în dezavantajul celorlalți. Și vine acum, unu’ ca Budăi să ne spună că se schimba totul pe principiul… egalitate și fraternitate ca să ne fie bine la toți cu noua lege și noi o sa îl și credem. Chiar mai sunt oameni întregi la cap care sa îi mai creadă pe ăștia?

 16. Ura,avem crestere…nu conteaza ca e vorba de varsta de pensionare,budai-mamaliga a obtinut o crestere.

 17. ,, Vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani,,…adica o forma de comunicare mascata care vrea sa zica pentru femei…nu exista nici o tara in occident cu discriminarea asta de gen…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️