G4Media.ro

USR și Forța Dreptei atacă la Curtea Constituțională creșterea indemnizațiilor pentru primari…

sursa foto: Pixabay.com

USR și Forța Dreptei atacă la Curtea Constituțională creșterea indemnizațiilor pentru primari și șefi de consilii județene

USR anunță că depune miercuri o sesizare la Curtea Constituțională privind legea prin care coaliția PSD-PNL-UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizațiile pentru primari și președinții de consilii județene, potrivit unui comunicat de presă.

Sesizarea este semnată și de deputații Forța Dreptei, partid condus de Ludovic Orban, și ea nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, majorare care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment.

„În România, regula este excepția de la regulă, dar PSD și PNL au grijă să nu spună acest lucru. Așa cum s-au lăudat că au oprit angajările la stat, pentru ca apoi să introducă excepție după excepție, așa au făcut și cu majorările de salarii. În legea de aprobare a OUG-ului prin care au crescut salariile unor categorii de bugetari au vrut să introducă, pe șest, majorări și pentru demnitari, de la președinte, premier și miniștri până la șefi de instituții publice și aleși locali. Sub presiunea publică, au făcut apoi jumătate de pas înapoi, păstrând însă majorările pentru primari și președinții de consilii județene. Adevărul este că PSD, PNL și UDMR au nevoie să-și plătească foarte bine primarii și șefii de consilii județene pentru ca aceștia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Așa cum i-am oprit la Curtea Constituțională să crească indemnizațiile parlamentarilor așa îi vom opri și acum”, declară Cristian Seidler, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

USR sesizează CCR cu privire la legea de aprobare a OUG 115/2022, lege adoptată săptămâna trecută de Parlament și prin care șefii de consilii județene și primarii primesc majorări a indemnizațiilor de până la 2.000 de lei.

Unul dintre motivele invocate în sesizare se referă la neindicarea sursei de finanțare, așa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituție. Reamintim că judecătorii CCR au decis deja – când s-au pronunțat pe creșterea indemnizațiilor parlamentarilor, creștere forțată de PSD și PNL în luna iunie – că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fișei financiare de la Guvern și fără stabilirea sursei de finanțare.

USR a invocat și încălcarea prevederilor constituționale referitoare la desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condițiile în care legea a fost adoptată cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. E bine ca usor usor, o parte de stanga si un stanga centru a aparut si se lupta cu hotii de dreapta

 2. Eu le-aș mari salariile și mai mult cu condiția să reducă numărul de UAT-uri la jumătate prin comasare. Deasemenea reducerea numărului de ministere și a descentralizatelor. Plimbării de hârtii(sute de mii de persoane) le dai 12 salarii și îi pui pe liber.

  • .. sa vedem daca tara asta “ne mai suporta” si mai are scapare de FSNistii uselisti ! Aveti curaj in 2024 si dati un vot acolo . Singurul partid care declara si apoi si face pasi inspre rezolvare!
   Curaj cetateni!!

  • .. sa vedem daca tara asta “ne mai suporta” si mai are scapare de FSNistii uselisti ! Aveti curaj in 2024 si dati un vot acolo . Singurul partid care declara si apoi si face pasi inspre rezolvare! La restul doar gargara..
   Curaj cetateni!!

  • .. sa vedem daca tara asta “ne mai suporta” si mai are scapare de FSNistii uselisti ! Aveti curaj in 2024 si dati un vot acolo . Singurul partid care declara si apoi si face pasi inspre rezolvare! La restul doar gargara..
   Curaj cetateni!!

 3. Dar opt regiuni cu capitala nouă,ce are?nouă primari,cu nouă guvernatori,și gata!doar guvern și atât! fără coropișnițe , ploșnițe și căpușe!

 4. E și ei uameni, gura lor nu trebe să mănânce???