G4Media.ro

USR, atac la ministrul Energiei, Virgil Popescu: Zero investiții, în mandatul lui…

Sursa foto: Romgaz

USR, atac la ministrul Energiei, Virgil Popescu: Zero investiții, în mandatul lui a scăzut producția de energie cu un sfert

Cristina Prună, deputat USR, îl critică marți pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe care îl acuză că nu a promovat nici o investiție majoră în domeniul energiei. Mai mult, prună susține că în cei doi ani de mandat ai lui Popescu, producția de energie a scăzut cu un sfert.

”Facturile românilor la energie cresc și pentru că producem din ce în ce mai puțină energie în România și devenim din ce în ce mai dependenți de importuri. În cei doi ani de când Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalată în capacitățile de producție a energiei s-a redus cu aproape 25% de la 24.605 MW la 18.568 MW. În același timp puterea netă, adică acele unități de producție care funcționează efectiv, nu doar pe hârtie, s-a redus de la 19.187 MW în 2019 la 16.907 MW în 2022”, arată Prună într-un comunicat de presă.

”Tragedia adevărată este că în locul acestora nu a apărut nimic și astfel dependența noastră de importuri de energie a crescut considerabil. Tranziția energetică nu înseamnă doar să închizi. Asta era în stare să facă oricine. În ultimii doi ani chiar se putea investi în sistemul energetic. Chiar ministrul ne spunea acum o săptămână că investițiile în energie regenerabilă se fac “foarte repede”, iar cele în capacitățile pe bază de gaz durează mai mult, vreo 2-3 ani. Teoretic ar fi fost timp din plin. Dar rezultatele în acești doi ani au fost zero la capitolul investiții. Știți de ce? Pentru că de la minister nu s-a făcut mare brânză. Ministerului Energiei i-a luat 1 an numai să adopte o lege care transpune o directivă europeană. 1 an! Și chiar și așa nu avem încă un cadru legislativ care încurajează investițiile, iar banii europeni prin Fondul de Modernizare disponibili pentru România sunt încă inaccesibili pentru cei care vor să investească tot din cauză că ministerul Energiei nu a făcut ghidurile și schemele prin care să fie dați acești bani în piață. Alte țări au accesat primii bani europeni încă de anul trecut!”, a mai scris Prună.

Ea amintește și de eșecul Centralei pe gaz de la Iernut, proiect eșuat al companiei de stat Romgaz care trebuia să fie gata încă din 2019 cu o capacitate de 430 MW. ”În mandatul ministrului Virgil Popescu s-a reziliat contractul cu executantul lucrării, fără perspectiva unei date de livrare a acestei centrale. Peste această incertitudine există și riscul de a pierde zeci de milioane de euro, căci și această centrală a primit finanțare pe bani europeni. De exploatarea gazelor din Marea Neagră nici nu mai vorbesc”, arată deputata USR. (Foto: Centrala neterminată de la Iernut / Romgaz)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

 1. Pai cu USL-ul se dau tunuri , nu se fac investitii.

  • Deci când singurul nostru punct forte împotriva Rusiei ce dă drumul la gaze cu fițe, crize de nervi, tragedii, toane ar fi energia electrică, duo-ul electoral USL-AUR ne MICȘOREAZĂ producția de energie!
   Mulțumim USL-AUR!!!

  • Mai ușor cu pianul pe scări. Virgil Popescu a fost ministrul energiei și în guvernul de tristă amintire, PNL-USR-UDMR. Atunci era bun. USR să mai tacă. În 10 luni de guvernare nu i-a interesat câtuși de puțin soarta românilor ci doar bătălia pe Ciolan.

  • Și dacă îmi aduc eu aminte, liberalizarea prețului la energie a fost făcut în timpul alianței mortale PNL-USR-UDMR. Bine, nu că ar avea USR vreo vină, dar așa ca fapt divers. Dacă chiar le păsa de romani, trebuia să ia atitudine cand erau colegi de guvernare cu PNL-ul.

  • Cine s-a bătut pe ciolan, idioțică? Te bați pentru ciolan când ești ministru și îți dai demisia în bloc cu ceilalți colegi de partid sau când ești prim-ministru demis prin moțiune de cenzură și te încui pe dinăuntru în palatul Victoria? Vezi că-ți curg balele pe piept, mai închide gura din când în când

  • Cum idioțică cine s-a bătut pe Ciolan. USR-ul s-a bătut pe Ciolan și funcții cu PNL-ul. Crezi că am uitat ciolaniada la alcătuirea guvernului dintre PNL și USR? Hai marș la 💩

 2. Sa ne amintim cine spumega impotriva construirii de noi hidrocentrale: USR si gasca „ecologista” care graviteaza in jurul lui Gotiu si Deșeu. Asa ca ciocul mic, madam Pruna, voi chiar nu aveti dreptul sa spuneti nimic pe tema energiei.

  • Nu e nevoie de noi hidrocentrale. Se pot face centrale pe gaz, se pot decolmata lacurile de acumulare necuratate de cand au fost construite ( capacitatea de acumulare e mult sub cea proiectata acum, de asta nu avem o rezerva de apa la dispozitie cand e seceta). Se pot face proiecte pe regenerabile, se pot incerca variante pe energie geo (mai ales in nord-vestul tarii). Tot ce trebuie sa faca ministrul e sa aiba cojones si sa se opuna mulgerii profitului companiilor de stat din energie. Statul sa gaseasca bani de pensii speciale in alta parte. Avem nevoie si de energie.

  • Gigi, numele ti se potriveste 100%. Daca mintea ta a ramas in 1930, nu ai vrea sa construim si niste termocentrale pe carbuni pe langa hidrocentralele tale minunate?

  • Nu ma refer la noi proiecte, ci la cele sistate pe la stadiul de 60-98% si in care s-au pompat deja sute de milioane de euro. Trebuie sa fii tica.los sau vandut ca sa nu le finalizezi.

  • „Nu ma refer la noi proiecte, ci la cele sistate pe la stadiul de 60-98% si in care s-au pompat deja sute de milioane de euro. Trebuie sa fii tica.los sau vandut ca sa nu le finalizezi.”

   Concret. Da-ne un exemplu.

  • Gigi, Pruna e de aceeasi teapa cu tine. Asa cum tu esti un postac infect, platit de infractori, asa ea este o infiltrata in USR, care reprezinta interesele infractorilor, care sapa partidul din interior. Si ce sublim ar fi daca n-ar fi acolo o droaie de alti infiltrati!

  • Cat venin e in tine Nutico, vezi sa nu pocnesti. Cum mai e in secta lui Deșeu, tot cu incantatii „ilegal”, „ilegal”, „ilegal”, „strict ilegal” va ocupati? 😂

  • Gigi, pana acum erai doar prost ca o balega. Acum ai trecut pe alta treapta, fumezi ciuperci halucinogene.

  • Nutzi, nu-ti mai baga chestii eco in vagi.nus, ca nu-ti fac deloc bine 😂

 3. Popescu ăsta pare a fi fost pus și menținut în funcție cu un plan și scop precis! Nu vedeți că nimeni nu îi cere demisia?!

 4. Nu contează eşecurile, veţi vota PNL din nou. Vă promit ei nişte minciunele şi îi votaţi din nou. USR este mult peste ce poate acest popor.

  • Uite-l si pe „ecologistul” care se ocupa de reciclarea gunoiului prin masticare si trasul la masea de levigat. Da, da, plusereul e mult peste, nu prea stim cum e cu smenurile alea cu garsoniere, studii false, adeziuni fictive si alte cele. 😂

 5. Na ca a aparut si ecofas.cista de grota Elena. Mai ramane sa comenteze si ecotalib.anul Iovan si menajeria e completa. Puteti sa faceti o spirala in jurul opaitului si sa vezi ce energii se degaja dupa o sesiune de pip.iterapie, nu mai trebuie nicio centrala electrica. 😂

 6. Acest individ cu privirea tâmpă, care confundă prețurile de la gaz și energia electrică, lipsa parametrilor la agentul termic și apa caldă cu țevile sparte, care fie nu cunoaște fie este mirat de tot ce se întâmplă în domeniul energiei se luptă cu succes la titlul de cel mai prost ministru din ultimele două guverne (poate chiar din perioada postdecembristă) cu o altă capodoperă – Tîmpeanu.

 7. @Vladimir, vom vota cu PSD de data asta pentru ca nu se grabesc sa bage cerrificatul verde la munca

 8. Proasta care a cerut eliminarea OUG114!
  Mda…

 9. Reformulam, pentru ca vad ca va zgarie retina realitatea! Cine sunt usecuricii? Nu cumva niste unii care, mpreuna cu AUR, si-au daramat propriul guvern? In caz afirmativ (retoric, desigur) nu cumva ar trebui sa inceteze cu propaganda si cu manipularea?
  Oricum, ei vor mai veni la putere in 2124, pana atunci joaca sotronul in fata blocului!

 10. Cine este Uniunea Sugrumati Romania (USR)? Aaaa, niste looseri, ongisti, niste nimeni! Nimic nou sub soare!