G4Media.ro

Ursula von der Leyen, la Nicosia: Vreau să repet că niciodată nu…

Ursula von der Leyen, la Nicosia: Vreau să repet că niciodată nu vom accepta o soluţie cu două state pentru Cipru

Uniunea Europeană nu va accepta niciodată pentru Cipru o soluţie bazată pe existenţa a două state pe criterii etnice, a afirmat joi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Aflată în vizită la Nicosia, Von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană a vorbit cu o singură voce în legătură cu chestiunea cipriotă, veche de câteva decenii şi care este un obstacol în calea aspiraţiilor Turciei de a adera la blocul comunitar.

”Vreau să repet că niciodată nu vom accepta o soluţie cu două state. Suntem fermi şi foarte uniţi cu privire la acest lucru”, a declarat preşedintele CE într-o conferinţă de presă.

Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică (”Republica Turcă a Ciprului de Nord”) fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004.

Actualul blocaj în dialogul dintre cele două comunităţi din Cipru (greacă şi turcă) este cauzat de dezacordurile privind forma pe care ar putea-o lua eventuala unificare – o uniune de două state independente, soluţie propusă de conducerea ciprioţilor turci, sau o federaţie lejeră, variantă susţinută de ciprioţii greci.

Tratativele de la Geneva desfăşurate în acest an nu au dus la progrese notabile.

”Vecinii noştri au interesul de a exista bune relaţii bilaterale. Dacă aşa stau lucrurile – noi de asemenea suntem interesaţi să avem bune relaţii – vreau ca vecinii noştri să ştie că dacă ei vorbesc cu unul dintre statele noastre membre, de exemplu cu Cipru, indiferent de ton, atunci ei vorbesc cu Uniunea Europeană”, a insistat Ursula von der Leyen.

sursa Consiliul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Mamaaaa, pazea Erdogan ca s-a ridicat lgbista Ursula de pe canapea!

 2. Nu va accepta niciodată, de parca i-a cumpărat mă-sa o țară si face ce vrea cu ea. Cat mai durează UE?

  • Pai nu i-a cumparat-o, ca n-a mai avut cum, intrase turcul cu ciomagul peste ea si a luat-o cu forta. Textul cu „protejarea minoritatii turce”, marota foarte draga si lui Putin, care foloseste acelasi pretext ca sa anexeze teritorii.
   Cat despre UE, vad ca inca dureaza, si dureaza. Halal Duracell! PS: Ce se mai aude de URSS? Mai e vreo sansa de reintregire?

 3. A avut un scaun, un taburet, ceva?

 4. ar fi trebuit sa stiti ca din postura ei vorbeste in numele si tonul ue dar mirlanii nu inteleg Ei stiu jos ue fara sa o inlocuiasca cu altceva

 5. Nu acceptă, dar astăzi, când ea nu acceptă, cum e Cipru?!

 6. Pai dacă se enervează Erdogan, o sa fie doar unul, ala turcesc.

 7. Daca șaizeci de milioane de turci vor sa circule fara viză prin Europa, ce l-ar împiedică să candideze unui turc la primăria din Nicosia libera?
  Ținta este, renașterea și o noua expansiune a Imperiului Otoman, și … iar vom deveni vasali !?