G4Media.ro

UPDATE Partidul înființat de Dacian Cioloș nu a semnat sesizarea USR la…

sursa foto: Facebook/ Andrei Lupu

UPDATE Partidul înființat de Dacian Cioloș nu a semnat sesizarea USR la CCR privind legea avertizorului, dar s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR/ Mesajul unui deputat USR: ”REPER nu trebuie să se roage de Renate Weber care nu mișcă în front, poate semna lista USR”

REPER, partidul înființat de Dacian Cioloș, nu a semnat sesizarea USR prin care Parlamentul României putea sesiza Curtea Constituțională privind legea avertizorului, dar s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer același lucru Curții, doar că prin apelarea la Avocatul Poporului.

UPDATE 22:34 Deputatul USR Mihai Badea le-a transmis, vineri seara, foștilor colegi, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că REPER nu trebuie ”să se roage de Avocatul Poporului” ca să sesizeze CCR, ci este suficient să semneze solicitatea parlamentarilor USR care mai au nevoie de 4 semnături pentru a îndeplini minimul de 50 necesare pentru sesizarea Curții:

  • ”Foștilor colegi din grupul parlamentar USR care s-au alăturat proiectului REPER vreau să le transmit un singur lucru: dacă într-adevăr vă doriți ca legea privind protecția avertizorilor de integritate să nu rămână așa cum a distrus-o Laura Vicol în comisia juridică a Camerei Deputaților, adică să nu-i protejeze tocmai pe infractori, încă mai puteți semna sesizarea la CCR pe care ați primit-o încă de ieri dimineață. Suntem încă în termen s-o depunem! Teoretic mai putem avea încă 20 de zile maxim. Singura deosebire este că acum, după împlinirea a două zile de la adoptare, președintele republicii poate să promulge oricând această lege. Iar dacă acest lucru se va întâmpla înaintea depunerii sesizării, CCR o va respinge ca inadmisibilă. Așadar nu este nevoie să vă rugați de Avocatul Poporului. Știți bine că Renate Weber n-are curajul să miște în front când interesele politice majoritare sunt altele. Sunt sigur că cel puțin unul dintre voi știe aceste lucruri. Mai avem nevoie de doar 4 semnături, pe care le puteți transmite simplu și rapid prin e-mail. Am înțeles că nu mai suntem colegi de partid, dar sper că am rămas colegi de opoziție și că vom continua să apărăm aceleași valori și principii pentru care am luptat împreună până de curând”, a scris deputatul USR Mihai Badea, vineri seară, pe Facebook.

***

USR nu a putut depune sesizarea din partea Parlamentului din cauza numărului insuficient de semnături ale Opoziției.

REPER și-a anunțat demersul printr-o postare publicată vineri, pe Facebook.

  • NOTĂ: Curtea Constituțională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, conform Constituției. De asemenea, conform aceleiași surse, CCR poate fi sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate doar de către instanţa de judecată sau de arbitraj comercial în faţa căreia s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate sau direct, de către Avocatul Poporului.

Între REPER și USR a izbucnit o dispută publică privind motivul pentru care parlamentarii lui Dacian Cioloș nu au semnat sesizarea USR la CCR.

Deputatul USR Ionuț Moșteanu susține că deputații REPER au primit dinainte textul sesizării, pe Facebook circulând și diferite capturi de Whatsapp cu discuții despre sesizare și transmiterea ei de la REPER la USR.

Pe de altă parte, REPER susține că sesizarea la CCR pentru legea avertizorilor publici nu a putut fi depusă nu din cauză că partidul înființat de Dacian Cioloș nu a vrut să semneze, ci pentru că ”liderii USR au ignorat situația cu bună știință”.

Proiectul de lege care transpune o directivă privind legea avertizorului de integritate a fost adoptată, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, Mai multe ONG-uri au criticat dur forma adoptată de coaliția PNL-PSD-UDMR, pe motiv că amendamentele propuse de Laura Vicol (PSD) în Comisia Juridică și asumate de coaliție golesc legea de conținut și descurajează avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnale cazuri de corupție sau de încălcări ale legii în cheltuirea banilor publici.

Jurnalistul Dan Tăpălagă a explicat, de asemenea, cum parlamentarii români au umilit-o pe Vera Jurova, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, adoptând o formă mutilată a legii avertizorului public, contrar cerințelor UE, chiar în timp ce Jurova se afla în România, unde vorbea tocmai despre importanța legii avertizorului, doar că în forma europeană.

Mesajul publicat vineri de REPER

REPER se alătură organizațiilor societății civile care solicită Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale cu privire la modificările toxice aduse de către coaliția de guvernare Legii privind protecția avertizorilor în interes public.

REPER a transmis astăzi Avocatului Poporului o solicitare de sesizare a Curții Constituționale a României în conformitate cu art. 146, lit. a) din Constituție. Considerăm că proiectul adoptat săptămâna aceasta de către Camera Deputaților încalcă principii esențiale ale dreptului constituțional din România, cel mai important fiind chiar principiul bicameralismului: forma legii adoptată de către Camera Deputaților diferă semnificativ față de forma adoptată de Senat, eliminând dispoziții esențiale pentru conformitatea proiectului cu normele de drept european.

Prin legea sa de organizare, Avocatul Poporului este responsabil să sesizeze Curtea Constituțională ori de câte ori actele Parlamentului pot aduce atingere regulilor constituționale. Este obligația Avocatului Poporului să intervină și cu această ocazie, asigurând protejarea drepturilor fundamentale și a supremației Constituției.

sursa foto: Facebook/ Andrei Lupu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter