G4Media.ro

UPDATE A murit sau nu Kadîrov? Se intensifică zvonurile conform cărora liderul…

sursa foto: Captură Telegram

UPDATE A murit sau nu Kadîrov? Se intensifică zvonurile conform cărora liderul cecen ar fi ”în comă” sau ”deja mort”/ Pe Telegram a apărut un video de 7 secunde cu Kadîrov

În ultimele 24 de ore în media și pe rețelele de socializare s-au rostogolit mai multe zvonuri conform cărora liderul cecen Ramzan Kadîrov ar fi murit. Probabilitatea morții este preluată și de consilierul ucrainean Anton Gerashenko, care nu a confirmat însă informația.

  • ”Mai întâi Prigozhin, acum Kadîrov, scriu canalele rusești Telegram. Unii spun că a murit deja, alții că este în stare critică și a intrat în comă din cauza unei insuficiențe renale grave sau că a fost otrăvit. Până de curând, Prigozhin și Kadîrov au fost singurele două persoane din Rusia cu resurse de putere semnificative care și-au permis „discuții” personale despre cursul războiului. După uciderea lui Prigozhin, am scris imediat că Kadyrov va fi următorul. Să vedem dacă regimul lui Putin chiar se descotorosește de tot și de toți cei care își pot permite autonomia și propria armată privată puternic înarmată. Dacă Kadyrov moare, situația din Cecenia s-ar putea schimba. Va reuși Putin să păstreze controlul asupra Ceceniei? Va deveni din nou centrul rezistenței? Aceasta ar putea fi o șansă de care oamenii din Cecenia ar putea profita”, a scris Anton Gerashenko.

UPDATE 13:42 Pe contul de Telegram al lui Kadîrov au fost publicate două înregistrări video, de 7 și 14 secunde, în timp ce liderul cecen apare îmbrăcat în haine groase, de iarnă, alături de mesajul:

  • ”Îi sfătuiesc cu tărie pe toți cei care nu pot distinge adevărul de minciună pe internet să facă o plimbare în aer liber și să-și pună ordine în gânduri. Ploaia este minunat de revigorantă. AKHMAT-POWER! ALLAHLU AKBAR!”.

New York Post a scris sâmbătă că Ramzan Kadîrov a intrat în comă și că înainte de a deveni inconștient a dat ordin ca medicul său să fie îngropat de viu pentru că ar fi încercat să-l otrăvească.

Canalul rusesc de telegramă VChK-OGPU, care pretinde că deține informații din interior despre forțele de securitate rusești, a declarat pe 10 septembrie că sursele susțin că Elkhan Suleymanov, fost viceprim-ministru al Ceceniei și medic personal al lui Kadîrov, ar fi fost ținta celui numit „câinele de atac al lui Putin”.

„Se vorbește că [Suleymanov] a fost ucis și îngropat de viu în pământ”, a declarat canalul, care a fost citat de mass-media ucrainene și de consilierul pentru afaceri interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, potrivit Newsweek, citat de NY Post.

Moartea lui Suleymanov nu a fost confirmată, dar rapoartele au spus că acesta nu a mai fost văzut din octombrie 2022, când a fost demis din funcția de viceprim-ministru.

Apoi, spitalizarea lui Kadîrov are loc după ce, în martie, acesta ar fi fost grav bolnav de probleme renale și l-a adus în capitala cecenă Groznîi pe nefrologul șef al Emiratelor Arabe Unite, sau specialistul în rinichi, pentru a-l trata, a relatat la vremea respectivă jurnalistul kazah Azamat Maytanov, transmite NY Post.

Cu toate acestea, în pofida rapoartelor, rămâne neclar care este starea lui Kadîrov, după ce acesta a postat vineri seară un mesaj enigmatic pe site-ul de socializare rusesc VK, alături de o înregistrare video în care apare plimbându-se cu un grup de oameni.

„Ultimul pas a fost diferit de celălalt”, se arată în mesajul de pe pagina lui Kadîrov. „Iubiți aceste momente dificile… Nu uitați și înțelegeți importanța vieții. Descătușați-vă unii pe alții și îndreptați-vă”.

Între timp, un canal popular și anonim cecen, 1ADAT, care pretinde că este condus de „oameni care au fost cu toții ținuți prizonieri de forțele lui Kadryov și a îndurat torturile acestora”, a declarat că nu a putut confirma spitalizarea lui Kadryrov:

  • „Zvonurile despre coma și starea teribilă a lui Kadîrov se răspândesc activ pe internet, iar chiar și Direcția de Stat de Informații a Ucrainei a confirmat acest lucru”, a scris grupul. „De aceea, trebuie să facem acest comentariu. Monitorizăm situația, dar nu putem confirma toate acestea încă și în acest stadiu acestea sunt zvonuri pentru noi”.

În altă ordine, dailymail.co.uk transmite că ”rapoarte neconfirmate susțin că acesta se află în comă, iar medicii au fost chemați de la Moscova”. La o întâlnire cu Putin la începutul acestui an, el a părut fără suflare, umflat și tremurând în timp ce citea stângaci dintr-un font mare în timp ce îi raporta lui Putin.

Pe de altă parte, publicația Visegrad24 notează:

  • ”Intensificarea zvonurilor pe marile canale de Telegram rusești care spun că Kadîrov a murit la un spital din Moscova, nereușind să se trezească din comă. Dacă acest lucru se adeverește, Cecenia ar putea intra rapid în haos, creând o oportunitate pentru un al treilea război cecen împotriva Rusiei”.

În martie, după un val de speculații, Kadîrov a insistat că este „sănătos și plin de energie” și că este verificat în mod regulat de medici. În aceeași lună, Putin a luat măsura neobișnuită de a-l convoca pe fiul său cel mare, Akhmat, în vârstă de 17 ani, pentru o întâlnire individuală la Kremlin. Ramzan Kadîrov a moștenit conducerea regiunii de la tatăl său asasinat.

La începutul lunii iulie, pe fondul unui nou val de zvonuri privind starea de sănătate, Kadîrov a declarat într-o postare incoerentă că a înregistrat un film pentru a dovedi că nu este mort.

‘Suntem încă în viață cumva’, a spus el. ‘Oricum, nu vrem să trăim mult timp. Vom trăi o viață scurtă, dar decentă’, transmite Daily Mail.

Tumso Abdurakhmanov, politician de opoziție cecen în exil, a declarat la acea vreme: ‘Rinichii lui au cedat complet, iar dializa nu ajută’.

Kadîrov, tată a cel puțin 14 copii, este colonel-general în garda națională a lui Putin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. e un articol mai jos care explică situația: Kadîrov a fost la ginecolog dar medicul a refuzat să-l consulte

  2. „Se vorbește că….. a fost ucis și îngropat de viu”…. aha, foarte clar. Voi citiți ce traduceți?

  3. Se spune că nici Viktoras Orban nu se simte prea bine …