G4Media.ro

Uniunea Europeană şi Iranul au anunţat sâmbătă reluarea ‘în zilele următoare’ a…

sursa foto: Captură video BBC

Uniunea Europeană şi Iranul au anunţat sâmbătă reluarea ‘în zilele următoare’ a negocierilor privind dosarul nuclear, suspendate de peste trei luni

Uniunea Europeană şi Iranul au anunţat sâmbătă reluarea ‘în zilele următoare’ a negocierilor privind dosarul nuclear, suspendate de peste trei luni, transmite AFP.

Anunţul a fost făcut de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, în cursul unei conferinţe de presă la Teheran, după o discuţie în tete-a-tete de două ore.

‘Vizita mea are ca obiectiv principal să întrerupă dinamica actuală, adică dinamica escaladării’ şi să scoată din impas negocierile, a declarat Borrell, care a fost însoţit în vizita de o zi la Teheran de coordonatorul UE pentru supervizarea dialogului de la Viena, Enrique Mora.

‘Vom relua discuţiile cu privire la JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător, n.red.) în zilele următoare (…) ceea ce înseamnă rapid şi imediat’, a adăugat el.

‘Am avut o conversaţie lungă, dar pozitivă privind cooperarea globală între Iran şi UE’, a afirmat cu acelaşi prilej ministrul iranian.

‘I-am subliniat dlui Borrell că suntem pregătiţi să reluăm negocierile în zilele următoare. Ceea ce este important pentru Republica islamică Iran este deplinul avantaj economic pe care Iranul trebuie să-l obţină din acordul încheiat în 2015’, a adăugat el, referindu-se cu precădere la ridicarea sancţiunilor economice.

‘Vom încerca să rezolvăm problemele şi divergenţele prin tratativele care se vor relua în curând’, a mai spus şeful diplomaţiei de la Teheran.

Niciunul din cei doi diplomaţi nu a avansat o dată precisă pentru reluarea negocierilor.

Acestea sunt considerate cruciale pentru restabilirea acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi puterile internaţionale şi blocat în 2018, prin decizia preşedintelui de atunci a Statelor Unite, Donald Trump, de a retrage partea americană din înţelegere şi de a reintroduce sancţiunile împotriva regimului de le Teheran.

Dialogul cu Iranul, reluat la Viena în aprilie 2021 de SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania a ajuns în martie anul acesta într-un punct mort, situaţie pentru care americanii şi iranienii s-au acuzat reciproc.

În prezent, Iranul nu mai respectă restricţiile privind programul său nuclear pe care le acceptase conform acordului din 2015 în schimbul suspendării sancţiunilor.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video BBC

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Baaah, voi vorbiti discutii pina o sa aiba si nebunii astia bomba nucleara.
    Aia nu inteleg decat de forta, poata discutii doar ca sa castige timp, ce a asa greude inteles?