G4Media.ro

Vietnam intră în Europa: UE semnează două acorduri cu Hanoi prin care…

Vietnam intră în Europa: UE semnează două acorduri cu Hanoi prin care vor fi reduse 99% din taxele vamale și 65% din taxele exporturilor europene

Uniunea Europeană va semna la 30 iunie două acorduri cu Vietnam, informează Guvernul României. Este vorba de Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (IPA). Ambele vor fi semnate la Hanoi, de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț, și de Ștefan-Radu Oprea, președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerț.

Acordul de Comerț Liber dintre UE și Vietnam este unul dintre cele mai ambițioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare și are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. De asemenea, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare a ACL-ului, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% odată cu intrarea în vigoare a tratatului, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

”Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam.
Acordul de comerț liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generație” care conține prevederi importante referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii (precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor) și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității”, se arată în comunicatul Guvernului.

Negocierile dintre cele două părți au debutat în iunie 2012 și au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE și Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL și IPI. Acordurile au fost aprobate la nivel formal de către Comisia Europeană, urmând a fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Grozav! Pot sa cumpar… ce ne poate furniza Vietnamul si nu avem deja?

  • Forta de munca ieftina, care sa nu comenteze atunci cand ii sunt incalcate drepturile. Vor fi contingente de vietnamezi din ce in ce mai numeroase.

  • as zice ca mai bine o duzina de acorduri cu tari mai mici din regiunea asia sud est decit un mega acord cu China, mai multa diversitate mai bine

  • „Kilograme intregi” de ingineri bine pregatiti (cam nestiutori de engleza).

  • @gigel s poate cumparam un pic de harnicie. Stai tu linistit ca au mai multe de oferit decat avem noi

  • Supa vietnameza! Un deliciu ?

 2. Ar putea scadea relevanta Chinei.

 3. in articol scrie despre comert si taxe si nimic despre imigrantie masiva dupa cum ar sugera unii comentatori. de exemplu Canada infloreste pe seama imigratiei deoarece are un control stric, un sir de interviewuri, verificarea cazierilor juridice, documente medicale, astfel tilharii si parazitii nu intra in tara, si nici despre acte teroriste nu se aude. insa in Europa o avem pe Merkel care nu prea intelege ce e asta o politica migrationista chibzuita

 4. Nu faceti diferenta intre imigratie si contingentele de muncitori in domeniile in care resursa umana lipseste in Rromania. Dati exemplul Canadei care infloreste pe seama imigrantilor fara nicio legatura cu situatia vietnamezilor care vor fi „carne de tun” pe teritoriul unei Rromanii capushata de talhari si paraziti incepand de la CCR, Parlament pana la ITM-ul la care ar trebui sa se planga vietnamezul ca nu si-a primit salariul asa cum scrie pe fluturas, nu si-a primit diurna sau nu si-a primit deloc salariul intrucat CNAIR nu a virat contravaloarea lucrarilor efectuate la Autostrada A666 pentru ca vin alegerile iar Teodorovici & GIO PSD au bagat ultimii bani in pensii speciale si smenuri de partid.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.