G4Media.ro

Uniunea Europeană acuză App Store al Apple că încalcă regulile concurenţei: Împiedică…

sursa foto: Pexels

Uniunea Europeană acuză App Store al Apple că încalcă regulile concurenţei: Împiedică pe dezvoltatorii de aplicații să orienteze consumatorii către canale de distribuire alternative

Comisia Europeană (CE) a deschis luni calea unor sancţiuni grele împotriva Apple, estimând preliminar că magazinul de aplicaţii App Store nu respectă regulile concurenţei Uniunii Europene (UE) şi a anunţat altă anchetă împotriva gigantului american, relatează AFP, citată de News.ro.

”Regulile App Store încalcă regulamentul pieţelor digitale (DMA), pentru că ele îi împidică pe dezvoltatorii de aplicaţii să orienteze consumatorii către canale de distribuire alternative în oferte şi conţinut”, acuză Bruxellesul într-un ”aviz preliminar” trimis gigantului american.

”Suntem hotărâţi s folosim cutia cu scule clară şi eficientă a DMA pentru a pune capăt rapid unei saga care durează deja de prea mulţi ani”, anunţă comisarul european însărcinat cu domeniul digital Thierry Breton.

”Noul slogan al Apple ar trebui să fie «acţionăm altfel». De prea mult timp, gigantul tech dă afară întreprinderi  inovatoare şi-i privează pe consumatori de noi posibilităţi”, apreciază el.

Acest aviz constituie o premieră în cadrul noilor reguli ale concurenţei introduse de DMA – care au devenit constrângătoare de la 7 martie.

El intervine după deschiderea unei anchete la 25 martie.

Apple are de-acum posibilitatea să-şi exercite dreptul la apărare prin acces la dosar. Grupul va putea răspunde în scris concluziilor preliminare.

În cazul în care aceste concluzii se confirmă, CE va adopta o decizie definitivă cu privire la neconformitate până la sfârşitul lui martie 2025.

Apple ar putea să fie amendat atunci cu până la 10% din cifra de afaceri mondială, iar ulterior cu până la 20%, în cazul unei infracţiuni repetate.

Gigantul californian a anunţat o cifră de afaceri de 383 de miliarde de dolari în exerciţiul bugetar anual care s-a încheiat la sfârşitul lui septembrie 2023.

În virtutea DMA, ”întreprinderile care îşi distribuie aplicaţiile prin App Store al Apple este necesar să-şi informeze în mod gratuit clienţii despre posibilitatea de a cumpăra mai ieftin, să-i dirijeze către aceste oferte şi să le permită să facă aceste achziţii”, precizează CE.

Bruxellesul consideră în prezent acest lucru nu este posibil din cauza condiţiilor comerciale impuse de către Apple dezvoltatorilor de aplicaţii.

Comisia anunţă totodată că deschide altă anchetă împotriva Apple cu privire la neconformare la DMA.

Investigaţia urmează să analizeze noi contracte comerciale ale Apple în UE destinate dezvoltatorilor de aplicaţii care vor să-şi distribuie serviciile în afara App Store.

Ei sunt obligaţi să plătească Apple un comision – considerat descurajator de către mulţi actori din ecosistem.

Bruxellesul urmează să analizeze parcursul utilizatorului, jalonat de mesaje de alertă, în cazul utilizatiorilor iPhone care vor să descarce aplicaţii din afara App Store.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...