G4Media.ro

Unde ai cele mai bune spectacole de fado live dacă ajungi în…

sursa foto: Unsplash/ Ekaterina Boltaga

Unde ai cele mai bune spectacole de fado live dacă ajungi în Lisabona / Recomandările fadistei Carminho, celebră pentru interpretarea din ”Poor Things”

Cântăreața de fado Carminho a uimit publicul cu interpretarea sa din „Poor Things”. Iată unde se poate asculta fado în Lisabona, de la emblematicul Mesa de Frades până la Tasca da Bela, un loc de întâlnire pentru inițiați, arată un reportaj BBC.

Lisabona captivează prin multitudinea de plăceri senzoriale, fie că este vorba de parfumul picant al crinilor de ghimbir într-una dintre numeroasele grădini ale orașului, de dulceața delicioasă a tartei cu cremă Pasteis de nata sau de strălucirea uimitoare a florilor de jacaranda în nuanța lavandei într-o piață din oraș. Așezat pe malul apelor ceruliene ale râului Tajo, peisajul de șapte coline al Lisabonei invită la explorare pe jos, cu descoperiri la fiecare colț.

Carminho, cântăreață și compozitoare de fado, s-a născut în lumea fado-ului. Crescând în Lisabona, a ascultat cu regularitate fadiste ilustre precum Beatriz da Conceição și surorile Amália și Celeste Rodrigues – în casa de fado pe care o dețineau părinții ei. Carminho a lansat șase albume, primul ei album ajungând la discul de platină.

Chiar sufletul Lisabonei și al cetățenilor săi este capturat în fado. Acest gen muzical – adesea descris ca fiind obsedant sau de jale – reflectă emoțiile dulci-amare ale vieții de zi cu zi. Dar fado nu se referă doar la un gen, ci și la cântece care, în mod tradițional, se învârt în jurul unor teme precum dragostea și durerea. Nu este de mirare, având în vedere că fado s-a născut în cartierele sărace și marginalizate ale Lisabonei, unde odată locuiau marinarii și prostituatele.

Refrenul care îți trezește sufletul poate fi ascultat și experimentat în casele de fado din întreaga țară, unde înțelegerea limbii portugheze nu este o cerință pentru a absorbi emoția muzicii.

Fado a fost coloana sonoră constantă a Portugaliei încă din secolul al XIX-lea, dar în prezent se află într-un moment de glorie la nivel mondial, fiind prezentat în filmul „Poor Things”, premiat cu Oscar. Carminho, originară din Lisabona, o renumită fadista (cântăreață de fado) și compozitoare, are un rol captivant în care cântă și cântă la chitara tradițională portugheză cu 12 corzi, în timp ce personajul principal, Bella (interpretată de Emma Stone), ascultă, copleșită de sentimente.

Fiica foarte respectatei fadiste Teresa Siqueira, Carminho are fado în sânge și reprezintă o nouă generație de fadiste. „Fado este o limbă vie”, spune ea. „Păstrezi și înveți din tradiție, iar apoi, în cazul meu, interpretez prin intermediul generației mele și al experiențelor mele. Folosesc fado pentru a mă exprima.”

1. Cel mai bun pentru ospitalitate și bucătăria portugheză excelentă: O Faia
Prima casă de fado aleasă de Carminho este O Faia, în cartierul boem din Bairro Alto din Lisabona. „Aceasta este o casă de fado cu o reputație uriașă și o mare istorie”, spune Carminho. Deschisă din 1947, „a fost condusă de unul dintre cei mai mari cântăreți de fado din toate timpurile: Lucilia do Carmo și, mai târziu, de fiul ei, Carlos do Carmo. Pe aici au trecut mulți cântăreți de fado, precum Amália Rodrigues și Alfredo Marceneiro”.

Cântăreții care vin aici sunt obișnuiți. „Mă duc în special pentru a-i asculta pe doi dintre cei mai mari cântăreți de fado activi în prezent, António Rocha și Lenita Gentil”, spune Carminho. Deși este un loc bun pentru grupuri, Carminho spune că perechile se vor bucura în special de atmosferă, unde spațiul este împodobit cu lumânări în timpul spectacolelor. Carminho apreciază O Faia și pentru ofertele sale culinare. „Această casă are unul dintre cele mai bune restaurante din Lisabona, cu un meniu inspirat din bucătăria tradițională portugheză, dar cu semnătura proprie a bucătarului Pedro Pereira”, spune ea. „Pentru antreuri, vă sugerez macrou murat sau terină de vițel; pentru felul principal, pește cu rață sau picior de miel prăjit. „Ea citează ospitalitatea impecabilă ca fiind o altă atracție. „Actualii manageri sunt o familie incredibil de dedicată acestei case și fado-ului. Tatăl și cei doi fii conduc casa, iar unul dintre cei doi frați cântă la chitară bas.”

Site web: https://ofaia.com/
Tel:351-213-426-742
Adresă:Rua da Barroca 54-56, Bairro Alto, Lisabona
Instagram: @o_faia

2. Cel mai bun pentru o atmosferă tradițională și stelele fado: Sr Vinho
Numit după un faimos fado cântat de unul dintre fondatorii casei, fadista Antonio Melo Correia, Sr Vinho găzduiește artiști de înaltă calitate de luni până sâmbătă.”Printre aceștia se numără marea cântăreață de fado Maria da Fé, care este prezentă aproape în fiecare zi a săptămânii”, spune Carminho.Datorită reputației stelare a localului, oaspeții vor găsi foști cântăreți de fado rezidenți care au devenit mari vedete, cum ar fi Aldina Duarte și Antonio Zambujo.”Prezența Mariei da Fé conferă locului solemnitatea și mistica [pe care o merită]”, spune Carminho.

Cu mobilier din lemn, obiecte de artă semnificative din punct de vedere istoric și azulejos portugheze (gresie) pe pereți, atmosfera este tradițională, dar sofisticată.
„Arcurile creează colțuri și dau casei o atmosferă misterioasă și romantică”, spune Carminho, căruia îi place să se așeze la masa din spate, cu fața spre arcul central, unde cântăreții de fado.Mulți portughezi, inclusiv grupuri, vizitează această casă de fado. „Dar, datorită dispunerii încăperii, senzația este aceea de a fi într-un spațiu intim și confortabil”, spune Carminho.

Site web: https://www.srvinho.com/

Tel:351-213-972-681

Adresa: Str: Rua do Meio a Lapa nº 18, Bairro da Lapa, Lisabona

Instagram:@sr_vinho

3.Cel mai bun pentru un loc intim și relaxat:Tasca da Bela

Cu pereții săi roșii pe care atârnă instrumente muzicale, perdele de dantelă, icoane de sfinți și veselă din ceramică, Tasca de Bela este administrată de Bela, o figură renumită pe scena fado din Lisabona, care joacă o triplă amenințare în calitate de proprietar, bucătar și gazdă a localului. „Este o iubitoare de mâncare tradițională portugheză și o iubitoare de fado”, spune Carminho. Meniul este de tip „prix fixe” și poate include feluri de mâncare precum brânza Nisa sau alte gustări; preparate calde precum vițel înăbușit cu orez cu coriandru și tartă cu gem de dovleac și nucă sau alte deserturi.

„Acesta este un loc unde se adună cântăreții de fado și unde putem asculta fado foarte bun, care este destul de tradițional”, spune Carminho.

Atât turiștii portughezi, cât și cei străini frecventează această casă de fado și se bucură de atmosfera relaxată.

„Dar când începe fado-ul, nu se poate să nu se audă nimic”, spune Carminho.”Este un spațiu strâmt și îmi place foarte mult atmosfera creată de faptul că stăm la o masă cu alți clienți.”Carminho spune că toate mesele din sală sunt bune, „dar există o masă mai romantică lângă fereastră”.

Site web: https://tascadabela.eatbu.com/?lang=enTel:351-926-077-511

Adresă: Str:Rua dos Remédios 190, Alfama, Lisabona

Instagram:@tascadabela

4. Cel mai bun pentru a o asculta pe faimoasa mamă fadista a lui Caminho:Maria da Mouraria

Situată în Mouraria, fostul cartier maur din Lisabona, Maria da Mouraria Casa de Fados se află la capătul Rua do Capelão, o stradă legendară care apare adesea în versurile de fado. „Se crede că aceasta a fost casa Mariei Severa, despre care mulți spun că a fost prima cântăreață de fado înregistrată”, spune Carminho. „Ea a devenit mitică în fado și în orașul Lisabona”.

Deținută de prestigiosul cântăreț de fado Helder Moutinho, Maria de Mouraria canalizează o interpretare contemporană a unei case tradiționale portugheze „cu fețe de masă în carouri și flori la ferestre”, spune Carminho. Este un spațiu confortabil – deosebit de bun pentru cupluri – iar Carminho spune că îi place să se simtă aproape de cântăreții și muzicienii de fado în timp ce aceștia cântă.Îi place să se așeze la masa ei preferată de lângă fereastră, datorită canapelei confortabile, cu perne, care oferă o priveliște asupra întregii case și a pieței atmosferice de afară. „În nopțile de vară, cina și fado au loc în acea piață, în aer liber”, spune ea.

Deși este deschis de miercuri până duminică, Carminho merge întotdeauna sâmbăta; „ziua în care mama mea cântă în mod regulat”. Siqueira a fost un obișnuit aici încă de la început; în plus, Helder Moutinho însuși cântă de obicei de câteva ori pe săptămână.

Site web: https://mariadamouraria.eatbu.com/?lang=en

Telefon: 351-934-450-130

Adresa: Str: Largo Severa 2, Mouraria, Lisabona

Instagram: @maria.da.mouraria

5. Cel mai bun pentru a te întâlni cu fadistas renumiți: Mesa de Frades

Făcând cândva parte dintr-un palat, Mesa de Frades își trage numele de la viața sa anterioară de capelă (”frades” înseamnă ”călugăr” în portugheză).Este, de asemenea, locul în care Carminho a cântat de două ori pe săptămână timp de opt ani, până în 2010. Interiorul micuț, acoperit cu plăci de faianță din secolul al XVIII-lea care înfățișează scene religioase, are un aer aproape mistic, transportându-i pe oaspeți înapoi în timp. „În timpul spectacolelor de fado, luminile se sting și flăcările lumânărilor umplu atmosfera”, spune Carminho.”Reputația acestei case este aceea de secret bine păstrat, unde poți asculta cel mai bun fado și te poți întâlni cu unele dintre cele mai importante figuri ale fado-ului stând la o masă. Este un loc în care mulți muzicieni și cântăreți de fado merg după ce își termină propriile nopți în alte case de fado.”

Ziua preferată a lui Carminho pentru a vizita Mesa de Frades este miercurea, când fratele ei – cântărețul de fado Rodrigo Rebelo de Andrade – cântă.

„Atmosfera este liniștită și caldă”, spune ea.”Cereți să vă așezați în sala de la intrare, unde veți fi cel mai aproape de cântărețul de fado și de muzicieni.”După cină, „puteți bate la ușă pentru băuturi”, spune Carminho. „Nu știi niciodată dacă va fi plin sau gol, dar merită să îți asumi riscul.”

Site web: https://mesadefrades.pt/en

Telefon:351-917-029-436

Adresă:Rua dos Remédios 139, Alfama, Lisabona

Instagram: @mesadefrades

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează