G4Media.ro

Undă verde pentru exploatarea gazelor de șist în Marea Britanie. Guvernul a…

foto: Facebook Liz Truss

Undă verde pentru exploatarea gazelor de șist în Marea Britanie. Guvernul a ridicat moratoriul privind fracturarea hidraulică

Marea Britanie a ridicat joi, oficial, moratoriul privind fracturarea hidraulică – extragerea gazelor de șist, care era în vigoare din 2019, afirmând că întărirea aprovizionării cu energie a țării este o „prioritate absolută”, conform Euractiv.

Prețurile la energie au crescut vertiginos în Europa după ce Rusia a invadat Ucraina, iar Marea Britanie subvenționează facturile pentru gospodării și întreprinderi la un cost estimat de peste 100 de miliarde de lire sterline (113 miliarde de dolari).

Noul prim-ministru Liz Truss a declarat la începutul acestei luni că extragerea gazelor de șist va fi permisă acolo unde va fi susținută de comunități.

Secretarul pentru afaceri și energie, Jacob Rees-Mogg, a declarat joi că toate sursele de energie trebuie explorate pentru a crește producția internă, „așa că este corect că am ridicat pauza pentru a realiza orice sursă potențială de gaze interne”.

Extragerea gazelor de șist, căreia i s-au opus grupurile de mediu și unele comunități locale, a fost interzisă după ce autoritatea de reglementare a industriei a declarat că nu se poate prezice magnitudinea cutremurelor pe care le-ar putea declanșa.

Cuadrilla, deținută în proporție de 96% de compania australiană AJ Lucas, avea cele mai avansate sonde de fracturare din Marea Britanie și a descoperit o resursă de gaze naturale, dar normele privind cutremurele de pământ au făcut ca operațiunile sale să fie oprite în permanență, ceea ce înseamnă că niciuna dintre cele două sonde nu a putut fi testată în totalitate.

Cuadrilla a salutat decizia guvernului și a declarat că s-a angajat să returneze o parte din veniturile obținute din gazele de șist comunităților locale.

„Ridicarea moratoriului va ajuta industria de șisturi să deblocheze gazele naturale onshore din Marea Britanie în cantități suficiente pentru a satisface nevoile Regatului Unit în deceniile următoare”, a declarat directorul general al Cuadrilla, Francis Egan.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Planeta poate fi distrusa doar de către animalul OM.

 2. Nu le amintiți bandiților PCR-USL că le dau pe șpagă și pe alea 😂😂😂

 3. Cand a fost vorba la noi de gaze de sist , PSD a primit bani de la Rusia si au aparut protestele de le Pungesti….si au anulat exploatarea…
  Ce vremuri…in curand o sa inceapa si la noi si o sa avem gaz sufiecient pentru 100 de ani….
  Si in curand toate tarile o sa aprobe exploatarea si atunci Rusia ce o sa faca cu gazul?

  • Esti pr0st de dai in gropi. Perimetrele de gaze de sist din Timis erau detinute prin interpusi de Gazprom. Deci zici ca Rusia a dat bani sa opreasca exploatarea Rusiei. FH e o tehnologie extrem de nesigura si toti care au folosit-o au poluat cu metan panzele freatice. Fara apa mori in 3 zile, 🐂🐂🐂🐂

  • Ponticu întamplator aparea în preajma lui Putin?! Și-a urmat Draknea cu blocarea celor din Marea Neagră.Și cate or mai fi,dar nu stim noi!

  • Razboiul cu Rusia este ocazia perfecta sa renuntam la dependenta de resursele fosile. Dar hei, de ce sa construiesti eoliene si panouri solare cand poti provoca niste cutremure a caror magnitudine nu o cunosti?

  • In Timis perimetrele erau detinute de NiS Petrol, subsidiara Gazprom. Cap aveti, minte ce va mai trebuie

  • Ce sar trolii rusi cu dezinformarile.
   Pungesti e e in judetul VASLUI. Iar protestele alea au fost 100% sustinute de Gazprom.

  • Si perimetrul unde se faceau explorari era al companiei Chevron, nu al Gazpromului.

  • 🐂le, injur toata ziua trolii rusi aici. Chevron la Vaslui, NiS in Timis. Proteste au fost in ambele locuri. Cum paula sa plateasca rusii impotriva ceva ce afecta si interesele lor? De aia avem fesenisti de 30 de ani, ca voteaza analf4beti functionali, ce nu trec de o lectie de citire de clasa a 4-a.

  • B0ule, injur toata ziua trolii rusi aici. Chevron la Vaslui, NiS in Timis. Proteste au fost in ambele locuri. Cum paulaa sa plateasca rusii impotriva ceva ce afecta si interesele lor? De aia avem fesenisti de 30 de ani, ca voteaza 4nalf4beti functi0nali, ce nu trec de o lectie de citire de clasa a 4-a.

 4. Liber la cutremure în UK, în zone unde nu se produceau înainte.

  • Te-ai defectat? Trebuia să-i canti osanale lu Liz pentru faptul ca distruge insula de nedragul Rusiei.