G4Media.ro

Undă verde pentru exhumarea rămășițelor dictatorului Franco, motiv de dispute politice în…

Undă verde pentru exhumarea rămășițelor dictatorului Franco, motiv de dispute politice în Spania

Parlamentarii spanioli au aprobat joi decretul guvernului socialist ce autorizează exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale dictatorului Francisco Franco din mausoleul său de lângă Madrid, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Textul a fost aprobat cu 172 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 164 de abţineri.

Memoria războiului civil şi a dictaturii lui Franco divizează în continuare Spania. Stânga cere să se facă dreptate victimelor războiului şi represiunii, dintre care mii mai sunt încă înhumate în gropi comune pe teritoriul ţării. Conservatorii din Partidul Popular, care s-au abţinut de la vot, la fel ca liberalii din Ciudadanos, acuză însă stânga că redeschide rănile unui trecut dureros.

Premierul spaniol Pedro Sanchez (stânga), instalat la putere la începutul lui iunie, a făcut din exhumarea lui Franco din Valle de los Caidos (Valea celor căzuţi), complex memorial situat la 50 de kilometri de Madrid, unul dintre principalii săi ‘cai de bătaie’. „Justiţie. Memorie. Demnitate. Astăzi, Spania face un pas istoric. Astăzi, democraţia noastră este mai bună”, a reacţionat Sanchez pe contul său de Twitter.

Francisco Franco, învingător al sângerosului război civil (1936-1939) şi care a condus Spania cu o mână de fier până la moartea sa în 1975, este înhumat în Valle de los Caidos într-un mormânt cu numele său, unde oameni mai depun şi azi flori.

Mausoleul a fost construit în timpul regimului său, parţial de către prizonierii de război republicani, şi se dorea a fi „un loc de reconciliere” între cele două tabere din războiul civil. Rămăşiţele pământeşti a circa 27.000 de combatanţi franchişti şi 10.000 de opozanţi republicani se află de asemenea în acest loc, într-o criptă.

Guvernul spaniol şi-a exprimat intenţia de a încheia operaţiunile de exhumare până la sfârşitul anului.

Fundaţia Franco şi descendenţii dictatorului, care se opun vehement exhumării, au avertizat că vor folosi „toate mijloacele legale” pentru a se opune exhumării, dar au acceptat la sfârşitul lui august să preia rămăşiţele pământeşti ale lui Franco dacă exhumarea va avea totuşi loc.

(Sursă Foto: Captură Youtube)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Câteva observații: PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol adică Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol) este un partid care a provocat și a participat direct la Războiul Civil. Comuniștii și PSOE au pierdut războiul pentru că i-a trădat Stalin printre alte motive. Oricum comuniștii și PSOE nu sunt victime ci beligeranți. Politica Urii și a victimismului este cultivată de către PSOE de mulți ani dar începând cu Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a întrecut orice măsură. S-au dezgropat victime din gropi comune și când au observat că au fost asasinați de către PSOE-comuniști au aruncat din nou pământ peste rămășițe … Această politică a PSOE de numește în Spania ,,Guerra Civilismo” PSOE încă nu a terminat războiul … Sanchez, actualul PM, nu vrea să rămână mai prejos de Zapatero.

  2. 612 voluntari români, în majoritate comuniști, au luptat pe frontul din Spania în armata republicană. Printre ei s-au aflat Valter Roman (tatal lui Petre Roman) și Leonte Tismăneanu. Între comuniștii secui care au luptat în Brigăzile Internaționale s-a numărat László Rajk, ulterior ministru de externe al Ungariei.

    Între activiștii comuniști care au luptat în Spania s-a numărat și Petre Borilă, socrul lui Valentin Ceaușescu. (Wikipedia)

  3. Stanga/socialistii/comunistii vor intotdeauna sa rescrie istoria dupa conceptiile lor „progresiste”.

  4. Mai adaugam la comentarii ca PSOE (PSD-ul spaniol) sunt cei care au luat dreptul la munca romanilor din Spania in 2011. In stil PSD deshumarea se va face in urma unei OUG. Franco e mort de 40 de ani, multi nu vad care e urgenta…
    Ar mai fi de semnalat modul in care PSOE a ajuns la putere cu doar 83 de deputati ajutati de populisti-comunisti, partidele anti-monarhice, extrema stanga, Partidul fostei organizatiii teroriste ETA din tara bascilor plus secesionistii din Cataluña.
    Vor cresterea impozitelor, azi un ministru anunta ceva si maine vine altul cu rectificarea…………

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.