G4Media.ro

Un regizor și un dramaturg au fost condamnați în Rusia la șase…

Photo 69876707 © Simon Campbell | Dreamstime.com

Un regizor și un dramaturg au fost condamnați în Rusia la șase ani de închisoare din cauza unui piese de teatru / De ce au fost acuzate cele două tinere

Tribunalul Militar Districtual II Vest din Moscova le-a condamnat pe regizoarea Evghenia Berkovici și pe scenarista Svetlana Petriiciuk la șase ani de închisoare, fiecare, cu executare într-o colonie cu regim general, într-un dosar penal privind justificarea terorismului, din cauza realizării producției de teatru ‘Finist the Bright Falcon’ – relatează un corespondent al Agenţiei de presă Interfax.

‘Berkovici și Petriiciuk sunt condamnate la închisoare pentru o perioadă de șase ani, fiecare, care vor fi ispășite într-o colonie corecțională cu regim general’, menţionează verdictul pronunţat de judecătorul Iuri Massin, făcut public luni. 

De asemenea, celor două li s-a interzis pentru trei ani să ‘se implice în activități legate de administrarea site-urilor rețelelor electronice și de informații și de telecomunicații, inclusiv de internet’. 

Măsura preventivă sub forma reținerii şi plasarea în arest pentru ambele inculpate a fost amânată până la intrarea în vigoare a sentinței. Berkovici și Petriiciuk au fost găsite vinovate de justificarea terorismului (Partea 2 a articolului 205.2 din Codul penal al Federației Ruse). 

După ce a fost anunțat verdictul, apărarea a anunțat că va ataca verdictul. 

Aceste tinere sunt absolut nevinovate’, le-a declarat reporterilor avocata Ksenia Korpinskaia, care o apără pe Berkovici. În timpul dezbaterii dintre părți, procuratura a cerut ca Berkovici și Petriiciuk să fie condamnate la șase ani de închisoare cu interdicția de a administra resursele de internet patru ani, fiecare. 

Procesul a început în luna mai a acestui an. La solicitarea Procuraturii de stat, care a anunțat amenințări la adresa participanților în dosar, partea finală a acestuia a fost desfăşurată cu ușile închise. Berkovici și Petriiciuk au fost arestate în mai 2023. 

Afirmațiile împotriva regizoarei și a dramaturgei au apărut din cauza producției ‘Finist the Bright Falcon’ – o piesă de teatru, după cum se specifică în dosar ‘despre femeile care au decis să se căsătorească, practic, cu reprezentanți ai Islamului radical și să plece pentru a li se alătura în Siria’. 

Apărarea a explicat că de fapt este vorba despre o postare a unei lecturi a piesei pe YouTube. Berkovici și Petriiciuk nu-şi recunosc vinovăția. 

‘Finist the Bright Falcon’ este o piesă semnată de Berkovici, pusă în scenă după scenariul realizat de Petriiciuk. În 2022, ea a primit Premiul Golden Mask la categoriile Cea mai bună lucrare a unui dramaturg și Cea mai bună lucrare a unui designer de costume.

Sursa: INTERFAX / Rador Radio România / Traducerea: Violeta Drăguță

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...