G4Media.ro

Un proiect de sancțiuni privind gazoductul Nord Stream 2 a eșuat în…

Un proiect de sancțiuni privind gazoductul Nord Stream 2 a eșuat în Senatul american

Un proiect de lege menit să impună sancţiuni entităţilor responsabile de gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania şi pe care Statele Unite îl denunţă a eşuat joi în Senatul american, scrie AFP, citată de Agerpres.

De ani de zile, acest gazoduct controversat i-a divizat pe occidentali, Statele Unite considerând că ar întări dependenţa Europei de Moscova.

Textul, prezentat de republicani în Senat, prevedea sancţiuni împotriva tuturor părţilor responsabile de planificarea, construcţia sau exploatarea acestei conducte subacvatice cu o lungime de 1.230 de kilometri.

Câţiva democraţi au votat împreună cu colegii lor conservatori, dar avea nevoie de sprijinul a 60 de senatori pentru a trece.

Senatorul de Texas Ted Cruz, care a iniţiat proiectul de lege, şi-a exprimat regretul pentru acest eşec.

„Numai impunerea imediată de sancţiuni poate schimba gândirea lui Putin, poate împiedica o invazie în Ucraina şi poate înlătura ameninţarea existenţială reprezentată de Nord Stream 2”, a spus el într-un comunicat după vot.

Pentru că acest gazoduct s-a regăsit recent într-un alt dosar: creşterea tensiunilor, cu începere din noiembrie, la frontierele Ucrainei, în apropierea cărora Rusia a amplasat trupe, stârnind temeri legate de o operaţiune militară împotriva Kievului.

În cursul zilei de joi, liderul republicanilor din Senat, influentul Mitch McConnell, a îndemnat, de asemenea, să i se trimită un „avertisment puternic” preşedintelui rus Vladimir Putin că „nu va avea voie să folosească energia ca armă”.

Mai mulţi senatori democraţi de prim rang au dezvăluit miercuri un alt proiect de lege vizând pedepsirea preşedintelui rus Vladimir Putin în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Textul, sprijinit de Casa Albă, încurajează mai ales Statele Unite „să ia în considerare toate măsurile disponibile şi adecvate” pentru a se asigura că Nord Stream 2, descris ca „un instrument de influenţă rău intenţionată al Federaţiei Ruse”, nu devine operaţional.

Sursa foto: Nord-Stream.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Mama mama sa vezi sanctiuni la adresa rusilor acum, pe pariu ca nu mai exporta televizoare americanii la rusi.

  2. Iar au tradat socialistii democrati ai lui Bidon.

  3. O veste trista pentru democratie, una buna pentru regimurile din Germania si Rusia. Din moment ce Germania nu dorea anularea proiectului, speranta rămânea in congresul american. Succes Putin in noul conflict si multi bani pe teava de gaz! Occidentul a eșuat putem spune.

  4. Chestia este de fapt una economica si apoi politica… Adica germanii renunta la centralele nucleare si au nevoie de gaz mult… Tot ei o dau cu hidrogenul albastru si verde… Si fara gaz ar fi la cheremul americanilor cu care industrial sunt in concurenta… Daca ar renunta la gazul rusesc ar cadea si industria automat iar SUA ar impune ce stiu ei sa faca acum… Sanctiuni tuturor cine nu e de acord sau gandesc altceva decat ei….

  5. Rusii vând gazul împins cu compresoare mii de kilometrii tocmai din Siberia la sfert de preț decât gazul romanesc.

  6. Vreau și eu, ca mai toată lumea, să scăpăm de Putin și agresiunile lui, dar nu înțeleg ce autoritate are SUA în legatură cu gazoductul ăsta: nu sunt gaze de la ei, nu ajung la ei, nu trec pe teritoriul lor… de ce se pronunță SUA despre ce afaceri fac Rusia și Germania între ele? Cum ar fi să zică mâine UE că SUA nu mai au voie să importe ceai din UK?