G4Media.ro

Un partid condus de o inteligenţă artificială vrea să se prezinte la…

Sursa foto: Pexels

Un partid condus de o inteligenţă artificială vrea să se prezinte la alegerile parlamentare din Danemarca / Partidului Sintetic propune un venit minim universal, în valoare 13.400 de euro pe lună, mai mult decât dublu faţă de salariul mediu din Danemarca

Danemarca are de acum înainte printre formaţiunile sale politice şi un partid care este condus în întregime de un software de inteligenţă artificială (AI) şi care doreşte să se prezinte la următoarele alegeri parlamentare, ce vor avea loc în iunie 2023, informează Agerpres, care citează AFP.

Lansat la sfârşitul lunii mai de colectivul artistic danez Computer Lars, Partidul Sintetic, care nu dispune încă de un număr suficient de semnături pentru a participa la alegeri, se doreşte un răspuns la absenteismul danez, estimat la aproximativ 15% la cele mai recente alegeri legislative.

Sintetizând publicaţiile scrise ale tuturor partidelor marginale daneze de după 1970, inteligenţa artificială a acestui partid propune un program politic care reprezintă „viziunile politice ale unei persoane obişnuite”, a declarat Asker Bryld Staunaes, un artist membru în colectivul Computer Lars.

Inteligenţa artificială a acestui partid „anti-politic” vizează „optimizarea sistemului de vot din Danemarca”, a adăugat el.

Partidul Sintetic reprezintă în acelaşi timp şi o aluzie amuzantă la sutele de partide marginale daneze, dintre care unele sunt mai degrabă o farsă sau o critică la adresa societăţii decât un partid convenţional.

„Este o modalitate de a imita şi de a simula procesul politic de la un capăt la altul, dar într-o confruntare directă cu aparatul legislativ”, a declarat Asker Bryld Staunaes.

Danemarca numără în prezent 230 de micropartide, inclusiv Partidul Sintetic, care nu dispune încă de cele 20.182 de semnături necesare pentru a putea să se prezinte la alegerile parlamentare. Partidul Sintetic a obţinut până astăzi doar patru semnături, potrivit unei numărători oficiale.

Astfel, este dificil de spus dacă partidul menţionat, cel mai recent proiect al colectivului artistic Computer Lars, va ajunge să fie reprezentat în Parlamentul de la Copenhaga.

Dacă va câştiga un loc de parlamentar, Partidul Sintetic a anunţat că va numi un reprezentant însărcinat cu asigurarea unei legături între inteligenţa artificială şi dezbaterile politice organizate în Parlamentul danez.

Prin acest partid, colectivul Computer Lars vrea să introducă pe agenda discuţiilor parlamentare subiectul algoritmilor – o temă pe care membrii săi o consideră foarte puternică, dar care este absentă din politica daneză.

„Ideea partidului nostru este de a lua această enormă forţă politică şi economică (AI – n.r.) şi de a încerca să o înscriem în sistemul politic tradiţional”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

„Până astăzi, nu avem niciun mijloc pentru a-i aborda cu adevărat pe oameni şi pe AI într-un cadru democratic”, a adăugat el.

Formulate de inteligenţa artificială, propunerile politice ale Partidului Sintetic conţin iniţiative precum instaurarea unui venit minim universal foarte ridicat, în valoare de 100.000 de coroane daneze pe lună (circa 13.400 de euro), mai mult decât dublu faţă de salariul mediu din Danemarca, şi adăugarea unui al 18-lea obiectiv în programul de dezvoltare durabilă al ONU, ce ar permite „oamenilor şi algoritmilor să coexiste mai direct decât în prezent”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

 

Partidul Sintetic, ai cărui membri actuali sunt artiştii din colectivul Computer Lars şi colaboratorii lor tehnici, oferă utilizatorilor posibilitatea de a interacţiona direct cu inteligenţa sa artificială pe aplicaţia Discord, prin intermediul unor roboţi conversaţionali (chatbots).

 

Această formaţiune politică a anunţat că va organiza prima sa reuniune electorală „pentru un public uman” în luna septembrie.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Oamenii nu sunt in stare sa respecte legile făcute tot de oameni, darămite să respecte recomandările făcute de un calculator. Ar face calculatorul o cădere nervoasă daca ar trebui sa guverneze niște maimuțe un pic mai evoluate cum sunt oamenii. Bine, acum poate danezii sunt totuși mai civilizați decât media planetei, dar chiar și așa.

  • Gata, hai sa ii ascultam pe corupti mai bine…esti sarac rau de tot cu duhul si ai -3 la viziune

 2. IDIOCRACY

  • O fi n-o fi, cert este ca partidul ala o sa fie mult mai desptept decat partidul AUR, PSD si PD ( fost PNL, PNL numai exista), la un loc!

 3. Au și spus, într-un documentar la ruși – de fapt, la noi, pe televiziunile noastre, dar documentar american (sau englezesc, ce’o fi fost de pe la bbc sau frontline, whatever) – că parlamentarii ajung nici să nu mai fie necesari .. ei, de pe acum, arzând gazu’ degeaba dat fiind că acuș DEJA le cam face pi tăti ‘nteligența artificială inclusiv în acest domeniu și la acest nivel.

  Ceea ce înseamnă, că vedem Apocalipsa 13 în desfășurare: „și Fiarei i s-a dat putere încât făcea ca”… (vezi tot capitolul)
  https://ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/apocalipsa/13/1/#1

  Prin urmare, viața sintetică va ajunge „într’atât de confortabilă” cu AI, încât – drepturile omului – devenind istorie – indivizii vor fi băgați de vii în ceva similar crematoriilor mobile (rusești aflate acum pe câmp în UA) și scoși pe un făraș.

  • Ce cauti cu mizzeria aia de site aici? Linge icoanele in liniste ca sa nu te discriminez!
   Noi vrem tehnologie nu lins de moaste! Ca daca era dupa cartea cartilor nu aveai voie pe internet!

 4. I.p.o.c.r.i.t.a inteligenta artificiala, nu munceste dar imparte banii altora !
  Ar fi buna la noi, sa dea pensii speciale.

 5. Numai 13 mii?

 6. Nu le spune inteligenta aia artificiala si de unde iau banii??

 7. Vrăjeli, e condus de un DDD sau o șoșoacă. Creduli sunt destui.

 8. De unde dai 13.400 de Euro pe luna Salariul ? Nici Americanii nu au asa de Mare Salariul ! Va dati seama cat demult cresc Preturile ? Cu 300 la Suta ! Daca face Salariul de 13.400 de Euro in Uniunea Europeana , noi in Romania , cum vom putea Trai cu 200 de Euro pe luna ? Adica cu 1000 de lei , pe luna .

  • Nu dau acum venitul acela, ci în viitor când va valora cât o gogoasa!
   Omul este fiinta suprema de pe pământ, dar unor boșorogi mizantropi satanici nu le convine sa nu fie în control în permanenta. Nu degeaba se spune ca drumul spre iad e pavat cu intenții bune.

 9. IA a descoperit aspiratia umanitatii Sa nu faca nimic dar sa primeasca multi bani – Numai ca banii dati pentru nimic ajung sa valoreze nimic in scurt timp inflatia regland raportul efort valoare bani