G4Media.ro

Senatul a adoptat amendamentul care permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Senatul a adoptat amendamentul care permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie. Proiectul merge la Camera Deputaților

UPDATE 2: Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege iniţiat de UDMR, prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României. Proiectul va merge la Camera Deputaților pentru votul decizional.

În plenul Senatului au fost înregistrate 76 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”, transmite Agerpres.

Dacă în forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României, în urma amendării proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică şi însuşită de plen.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cristian Niculescu-Tâgârlaş, a explicat că deşi „organizarea alegerilor are un alt termen decât cel consacrat până acum, nu afectează cu nimic prerogativele preşedintelui”.

„Este vorba doar de o mai bună organizare a alegerilor şi cu un timp rezonabil pentru intrarea în activitatea efectivă de preşedinte a persoanei care câştigă alegerile. Aceasta a fost şi raţiunea să existe o perioadă tampon de adaptare, de pregătire a preluării mandatului de la preşedintele în funcţiune”, a spus Ţâgârlaş.

Senatorul AUR Sorin Lavric a afirmat că prin această lege calendarul electoral „a fost mutilat”, iar senatorul USR Narcis Mircescu a precizat că Alianţa Dreapta Unită este pregătită de alegeri, indiferent de dată.

UPDATE: Comisia juridică a Senatului a acordat, luni, raport favorabil proiectului de lege al UDMR, prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României. A fost aprobat inclusiv amendamentul senatoarei PSD Laura Moagher, care permite ca alegerile prezidențiale să fie organizate la începutul lunii septembrie, relatează Agerpres.

Proiectul va fi dezbătut și votat în plenul Senatului, iar apoi va merge la Camera Deputaților.

Știrea inițială: Senatoarea PSD Laura Moagher a depus luni un amendament la legea privind alegerea președintelui care ar permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie, potrivit informațiilor G4Media. Propunerea senatoarei PSD respectă anunțul făcut de Marcel Ciolacu săptămâna trecută, când liderul PSD a spus într-o conferință de presă comună cu Nicolae Ciucă, șeful PNL, că vrea ca prezidențialele să aibă loc la începutul lunii septembrie.

Potrivit legii în vigoare, alegerile prezidențiale au loc în luna anterioară lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Al doilea mandat al președintelui Iohannis ajunge la termen pe data de 21 decembrie, deci alegerile ar trebui organizate în luna noiembrie, potrivit legii în vigoare.

UDMR a propus, printr-un proiect depus la Parlament la finalul lunii decembrie 2023, ca alegerile prezidențiale să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Data la care se termină mandatul președintelui Iohannis este 20 decembrie, ceea ce înseamnă că, potrivit proiectului UDMR, alegerile prezidentiale ar putea fi organizate începând cu 20 septembrie.

Amendamentul depus de senatoarea PSD Laura Moagher împinge și mai devreme data, până la începutul lunii septembrie.

România are în 2024 toate alegerile posibile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Coaliția PSD-PNL a decis să comaseze alegerile pentru Parlamentul European cu alegerile locale în 9 iunie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Daca tot se merge pe „comasare”, USR/AUR uite idee de amendament:

  Sa se organizeze si referendumul de modificare a constitutiei pentru parlament unicameral si 300 de parlamentari – approbare a referendumului anterior, blocat exact de PSD+PNL.
  Chiar in acelasi timp cu prezidentiale + parlamentare.

  • teoretic , fiind deja votat, orice modificare a constitutiei ar trebui sa cuprinda asta, problema e ca putorile PSDNLUDMR nu isi doresc asta

 2. Eu propun sa puna data alegerilor 1 ianuarie 2024 si cum deja a trecut, sa numeasca ei pe cineva.

 3. muhanis multumeste PEEESEEDEEE, pas cu pas spre „esecul” cu sefia nato

 4. gunoaiele astea se misca extrem de repede atunci cind isi urmaresc interesele de junta.

 5. Va dati seama ce fac unii pentru 3000 euro net pe luna?stau si fac legi de genu’ in loc sa desfiinteze/regleze pensiile speciale, actualizeze legile in justitie privind prescriptia bla bla

  PEESEEEDEE

 6. intersul lor,in secunda doi aprobat,niste lichele,pensii,salarii de nababi,pe spatele fraierilor,pensii speciale pt tergiversare si prescriptie la magistrati,sa traiasca baietii bine,fara numar…………….

 7. Mi se pare o decizie înțeleaptă,există și în democrațiile avansate un termen mai lung pentru preluarea mandatului de către președintele ales(vezi SUA) și de principiu nu deranjează pe nimeni,căci toate forțele politice și candidații potențiali există sau ar trebui să existe în mintea decidenților și în perspectivele de desemnare în acest moment.