G4Media.ro

Un parlamentar conservator britanic dintr-o familie de proprietari de sclavi va câştiga…

Sursa, Vola.ro

Un parlamentar conservator britanic dintr-o familie de proprietari de sclavi va câştiga 3 milioane de lire sterline din vânzarea unei foste plantaţii în Caraibe / De ce afacerea a strârnit revolta populației din Barbados

Parlamentarul conservator Richard Drax, care se află sub tirul criticilor pentru rolul strămoşilor săi în sclavia din Caraibe, este pe cale să primească o plată de mai multe milioane de lire sterline din partea guvernului din Barbados, scrie The Guardian, citată de News.ro.

În ciuda ameninţărilor de a-l obliga pe Richard Drax să plătească despăgubiri şi de a confisca plantaţia familiei sale – descrisă de un istoric drept un „câmp de exterminare” a africanilor înrobiţi – guvernul plănuieşte acum să plătească la valoarea de piaţă pentru 21 de hectare (aproximativ 15 terenuri de fotbal) din terenul său pentru locuinţe.

Măsura i-a înfuriat pe mulţi locuitori din Barbados, în special pe cei care spun că familia Drax a jucat un rol esenţial în dezvoltarea producţiei de zahăr bazată pe sclavie şi a codului sclavagist din Barbados în secolul al XVII-lea. Acesta a negat africanilor negri drepturile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viaţă.

Criticii au calificat acordul planificat drept o „atrocitate” şi au spus că aceasta este „o plantaţie pentru care guvernul nu ar trebui să plătească niciun cent”.
 

Trevor Prescod, deputat şi preşedinte al Grupului de lucru naţional pentru reparaţii din Barbados, a declarat: „Ce exemplu negativ este acesta. Despăgubirile şi Drax Hall se află acum în fruntea agendei globale. Cum explicăm acest lucru lumii. Guvernul nu ar trebui să intre în nicio relaţie [comercială] cu Richard Drax, mai ales că negociem cu el în ceea ce priveşte reparaţiile.”

În decembrie 2020, The Observer a dezvăluit că Drax a preluat controlul plantaţiei de 250 de hectare la moartea tatălui său în 2017, dar nu a declarat acest lucru în registrul parlamentarilor britanici.

Istoricul Sir Hilary Beckles a descris Drax Hall ca fiind o „scenă a crimei” în care zeci de mii de africani au murit în condiţii teribile. Familia Drax a deţinut, de asemenea, o plantaţie de sclavi în Jamaica, pe care a vândut-o în secolul al XVIII-lea, şi cel puţin două nave care au adus africani înrobiţi în Caraibe.

În 2022, Observer a relatat că Drax, deputat pentru South Dorset, a călătorit în Barbados pentru a se întâlni cu premierul Mia Mottley. Se înţelege că i s-a cerut să predea toată sau o parte substanţială a plantaţiei Drax Hall. Dacă ar fi refuzat, ar fi urmat acţiuni în justiţie. Purtătorul de cuvânt al lui Mottley a declarat că actuala achiziţie de la Drax Hall nu este legată de reparaţii şi că guvernul „achiziţionează în mod constant terenuri prin acest proces”.

Mottley s-a angajat să construiască 10.000 de locuinţe noi pentru cererea de pe insulă, unde există 20.000 de cereri de locuinţe. Un inspector de evaluare a declarat că valoarea de piaţă pentru un teren agricol cu o utilizare alternativă pentru locuinţe ar fi de aproximativ 150.000 de dolari Bds (60.000 de lire sterline) pe acru. La acest preţ, cele 21 de hectare ar putea aduce companiei Drax 8 milioane de dolari din Bds (3,2 milioane de lire sterline). Terenul ar fi destinat pentru 500 de locuinţe familiale cu venituri mici şi medii, care ar fi de vânzare.

Ministrul pentru locuinţe din Barbados, Dwight Sutherland, a cărui circumscripţie electorală din parohia St George include Drax Hall, a declarat: „Nu este vorba de un teren de vânzare, ci de un teren de construcţii: „Acesta este un proces de achiziţie la valoarea de piaţă. Îi despăgubim pe proprietarii de terenuri. Se întâmplă ca acest teren să fie deţinut de domnul Drax, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu reparaţiile. Este un proiect de locuinţe”.

Esther Phillips, poetă laureată din Barbados, care a crescut lângă Drax Hall, a declarat că acordul planificat este o „atrocitate” şi un caz în care urmaşii victimelor îi compensează acum pe urmaşii celor care i-au înrobit. „El ar trebui să ne dea acest pământ ca reparaţie, nu să se îmbogăţească în continuare… pe cheltuiala barbadienilor. În calitate de locuitori din Barbados, trebuie să ne exprimăm împotriva acestui lucru”.

Prescod a adăugat: „Sclavia este o crimă împotriva umanităţii. Aceasta este o plantaţie pentru care guvernul nu ar trebui să plătească niciun cent. Urmărim eforturile pentru reparaţii pentru daunele care au fost făcute de către sclavagist. Unul dintre cele mai mari exemple în acest sens este Drax Hall, nu doar pentru Barbados, ci pentru întreaga regiune Caraibe.Drax Hall este semnificativă. O problemă de acest gen trebuie să ajungă la Camera Deputaţilor. Nu sunt mulţumit de faptul că guvernul merge în această direcţie.”

Richard Drax a refuzat să comenteze. În trecut, el a declarat că rolul jucat de strămoşii săi în comerţul cu sclavi a fost „profund, profund regretabil, dar nimeni nu poate fi tras la răspundere astăzi pentru ceea ce s-a întâmplat cu multe sute de ani în urmă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...