G4Media.ro

Un mare maestru român e arma secretă a Canadei în lumea șahului

sursa foto: Pixabay.com

Un mare maestru român e arma secretă a Canadei în lumea șahului

Un mare maestru și antrenor român de șah îi ajută pe mulți dintre cei mai talentați jucători juniori ai Canadei să obțină succesul pe plan mondial, scrie publicația The Globe and Mail, citată de Rador.

Gergely Szabo, de 39 de ani, a fost pe parcursul ultimului deceniu arma secretă a Canadei prin aceea că a îndrumat o întreagă generație nouă de jucători tineri până la recunoașterea internațională. El a fost antrenorul Canadei care s-a deplasat cu jucătorii la mai multe campionate de renume din întreaga lume.

Ceva mai recent, Szabo s-a asociat cu Victoria Doknjas pentru a înființa Academia de Șah de la Juniori la Maeștri, care le oferă un program național de instruire juniorilor canadieni promițători. Prin intermediul unui parteneriat cu Federația de Șah a Canadei, mulți juniori au fost sponsorizați pentru a se înscrie la academie.

Szabo afirmă că în Canada există unii jucători de șah capabili, dar lipsa unui program național de instruire i-a ținut în loc.

„Cei mai mulți juniori canadieni ating un plafon, rămân împotmoliți vreme de ani și, probabil, renunță cu totul la șahul competitiv”, a declarat el. „Vrem să-i ajutăm pe juniorii canadieni să spargă aceste bariere care îi țin în loc.”

Cea mai nouă contribuție a lui Szabo la dezvoltarea șahului canadian a fost în vară în România, unde i-a antrenat pe canadienii participanți la campionatele mondiale de tineret. La acel campionat Shawn Rodrigue-Lemieux din Quebec a fost desemnat campion la categoria sub 18 ani, iar Rachel Chen a terminat pe locul nouă la categoria sub 14 ani. (Traducere: Andrei Suba)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Iar am luat-o razna?! 💊

    Ce-l face pe Szabo sa fie roman? Nici nu i-ati pus numele in titlul stirii, caci nu credeti nici voi ce spuneti …

    Cand va convine luati natiunea pe model francez (si va faceti ca uitati ca asta impica sa nu mai existe minoritati nationale!), cand va convine o luati pe model german … atâta consecventa ma emotioneaza! ☢️