G4Media.ro

Un Lenin demistificat va fi subiectul unui documentar difuzat în Rusia: ”Un…

Un Lenin demistificat va fi subiectul unui documentar difuzat în Rusia: ”Un criminal însetat de sânge, un bolnav mintal, un mic burghez”

Un criminal însetat de sânge, un bolnav mintal, un mic burghez: un Lenin demistificat, departe de clişeele sovietice, îşi va face apariţia pe ecranele ruseşti, la aproape 30 de ani de la căderea URSS, notează AFP, citată de Agerpres.ro.

Serialul documentar „Lenin”, care va fi difuzat în curând pe primul canal al televiziunii publice Pervy Kanal, vrea să pună capăt mitului lui Vladimir Ulianov, numele real al fondatorului URSS, explică autorul scenariului, Igor Lipin.

Pentru realizarea celor 18 episoade, o duzină de ofiţeri conduşi de fostul şef al arhivelor FSB (fostul KGB), generalul Vassili Khristoforov, a efectuat o cercetare de patru ani în documentele serviciilor secrete.

„Legenda unui Lenin gentil în faţa unui Stalin rău se dovedeşte greşită, pentru că Lenin a lansat teroarea roşie”, a declarat pentru AFP Igor Lipin, cu câteva zile înaintea celei de-a 102-a aniversări, joi, a Revoluţiei bolşevice.

În sprijinul acestei afirmaţii, documentarul prezintă o scrisoare din august 1918 în care Lenin solicită moartea a două milioane de ţărani consideraţi bogaţi, acei culaci care vor fi reprimaţi violent. O lună mai târziu, el a lansat crearea de lagăre de concentrare pentru a „izola” clasele inamice.

Alte documente stabilesc, potrivit autorilor serialului, că Lenin avea probleme mintale şi că mama sa a scris poliţiei în aprilie 1898, invocând „starea psihică îngrijorătoare” a tânărului revoluţionar aflat la închisoare şi „o boală mentală care afectează familia”.

Duritatea afirmaţiilor făcute de acest documentar contrastează cu cultul personalităţii lui Lenin impus în URSS timp de 70 de ani.

Propaganda comunistă i-a creat imaginea unui ascet, altruist şi mai ales umanist, prin contrast cu tiranul Stalin.

În pofida dispariţiei sale din discursul public odată cu sfârşitul URSS, Lenin se bucură în continuare de o anumită popularitate.

Conform ultimului sondaj de amploare realizat în 2017 de Institutul Levada cu ocazia centenarului Revoluţiei bolşevice, 41% dintre ruşi au o imagine pozitivă despre fostul lor lider.

De asemenea, patru din cinci ruşi se „opun” îndepărtării statuilor sale, încă numeroase în ţară. În plus, mausoleul, cu corpul său îmbălsămat, se află în continuare în centrul Pieţei Roşii.

Noile autorităţi de la Moscova îl ignoră în mare măsură pe Lenin, preferând să prezinte rolul central al lui Stalin în victoria împotriva naziştilor.

Într-un fel, „Lenin a fost uitat, trecând în umbra lui Stalin”, a explicat regizorul Vladimir Khotinenko, al cărui lungmetraj „Lenin. Iminenţa” a fost lansat la sfârşitul lunii octombrie în Rusia. Filmul, departe de a înfăţişa o viaţă proletară, îl prezintă pe Vladimir Ilici Ulianov ca pe un mic burghez care se plimbă purtând melon, papion şi baston şi care se delectează ascultând Wagner la operă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Și pe câți mai îndobitocește și azi, chiar în Occident. Lenin și ciracii lui de pe tot globul

  • Și la noi sunt mulți bolnavi psihic însetați de sânge, care ar vrea ca „psd-iștii” (PSD-ul fiind „dușmanul de clasă”) să fie fugăriți cu macete prin oraș și uciși….

 2. Pregătirile pentru „Noua Rusie”!
  Sunt in toi și , din păcate, în mai puțin de 10 ani vom avea ” NOUA” istorie a Rusiei!
  Coroborat cu toată propaganda dusă în zilele noastre.
  Europa, trezește-te!

 3. Este bine să se vadă adevărul. Un pas spre o societate care să nu mai fie condusă de tirani. O rusie democratica ar fi cel mai bun lucru pt Europa și chiar usa

 4. Intr-adevar se pregateste o ” NOUA” istorie a Rusiei.Rusii probabi ca vor afla adevarul si anume ca Lenin era un burghez alogen,un mare criminal,un tradator al Rusiei ,un homosexual bolnav la cap,un ticalasos care a lasat mostenire 100 de milioane de victime.
  Rusii vor afla ca in urma bolsevizarii Rusiei marii bogatasi din occident (in special cei din state) s-au imbogatit.Acestii sunt cei care au facut mariile afaceri in Rusia bolsevica.
  Putin din pacate sta in doua barci,nu are curajul sa-si asume valorile Rusiei pravoslavnice.
  Am convingerea ca poporul rus,un popor greu incercat in istorie, se va trezi la realitatea si va avea un rol important in lume.
  Se pare ca americanii si europenii au pierdut lupta cu bolsevismul (marxim,progresism,corectitudine politica etc).Speram intr-o lumina de la rasarit.
  Trezeste-te Rusia!

  • Mă trezesc, ho că mă trezesc, da’ după ce mai trag o vodka.

  • @Daniel
   Sper ca esti doar ironic si nu vb serios cand spui ca speri intr-o lumina de la rasarit…

  • @Nenica……..Daniel nu este ironic.Vorbeste serios.A inceput cu NOUA Rusie continua cu marii bogatasi din OCCIDENT care s-au imbogatit pe seama sarmanului popor rus ca sa termine cu un mars triumfal al Rusiei asupra americanilor si europenilor care au pierdut lupta cu bolsevismul.Baiatul asta,Daniel, este un admirator al lui Putin daca nu cumva este chiar Putin in persoana.

  • Mai Sputnice, las-o jos, ca macane! Nu fa in tara asta apologia bolsevicilor, cand toata istoria noastra a fost insangerata de jigodiile rosii!

 5. Din ce să se trezească, din votcă?

 6. Da,si din votca,si din ateism,si din bolsevism!

 7. Rusi sunt ca si romani nu sunt uniti nu le pasa nu ii intereseaza de ceilalti din jur daca ii merge lui bine nu are treaba de restul

 8. E curios cum ciuma asta rosie de rusi fac asemenea documentare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.