G4Media.ro

Un kurtoskalacs de 20 de metri şi un „kurtos de aur”, la…

Un kurtoskalacs de 20 de metri şi un „kurtos de aur”, la Festivalul deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe / 13 echipe din 5 județe s-au înscris la un concurs de kurtos reinterpretat, care nu trebuie să fie dulce

Un kurtoskalacs lung de 20 de metri şi unul poleit cu foiţă de aur comestibilă vor fi preparate la cea de-a cincea ediţie a Festivalului kurtoskalacs şi deliciilor dulci, care se va desfăşura în perioada 6-8 octombrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, anunță Agerpres.

Organizatorii au precizat joi că în cadrul festivalului va avea loc şi un concurs, în urma căruia vor fi desemnaţi cei mai buni colaci secuieşti. Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: kurtoskalacs preparat după reţeta tradiţională, adică învelit în zahăr ars şi „kurtoskalacs regândit”, care va permite concurenţilor să dea frâu liber imaginaţiei.

„La categoria kurtos reinterpretat, regândit, juriul a decis ca anul acesta să fie un produs finit neîndulcit. Deci, noi vrem să fie un kurtoskalacs fără gust dulce. Am lăsat la imaginaţia echipelor şi suntem curioşi ce fel de kurtos vor prezenta juriului. Eu sper că participanţii o să fie foarte inventivi şi o să avem multe noutăţi”, a declarat directorul AGROSIC Covasna, Igyarto Reka, coordonator principal al festivalului.

Potrivit acesteia, la concurs s-au înscris până acum 13 echipe din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Cluj.

În cadrul festivalului va fi preparat şi un kurtoskalacs de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât cel preparat anul trecut, din care vor putea gusta toţi cei prezenţi, precum şi un „kurtos de aur”, adică învelit cu foiţă comestibilă de aur de 24 K, care va fi vândut prin licitaţie. Banii obţinuţi vor fi donaţi Serviciul de Ajutor Maltez, care derulează un program de masă caldă pentru bătrâni.

„Prin acest festival vrem să promovăm şi Ţinutul secuiesc şi kurtoskalacs, care, de fapt, este aşa de popular de la Vama Veche până la Viena, peste tot, chiar şi din Singapore am primit poze că se fac şi se vând kurtoskalacs. În judeţele noastre sunt mii de familii care zilnic produc şi comercializează kurtoskalacs, iar lucrul acesta este foarte important. Putem spune că kurtoskalacs este un ambasador al nostru, al Ţinutului secuiesc”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Premiul „Kurtoskalacs-ul anului” a fost câştigat anul trecut de echipa Vitos Kurtos din Ciucani – Sânmartin, judeţul Harghita, iar premiul „Kurtoskalacs-ul regândit al anului” a fost obţinut de echipa Arpad Kurtoshaz din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mărimea găurii la kurtos colaci CV Tudor a stabilit-o. La emisiune o emisiune cu Bendeac am auzit informația . 🤣

  2. Imposibil sa iti raspunda in limba romana la acest festival si nu era asa in Sf Gheorghe. O dezamagire totala si o sila de acest oras care si asa produce cartofi, paine si kurtos