G4Media.ro

Un funcţionar american, condamnat la aproape 22 de ani de închisoare pentru…

Sursa foto: Unsplash/ Peggy Anke

Un funcţionar american, condamnat la aproape 22 de ani de închisoare pentru tentativă de spionaj în favoarea Rusiei

Un fost angajat al Agenţiei de Securitate Naţională a Statelor Unite (NSA) a fost condamnat la aproape 22 de ani de închisoare pentru tentativă de spionaj, ca urmare a încercării acestuia de a transmite informaţii secrete de apărare naţională unui bărbat despre care credea că este agent rus, informează marţi EFE, Reuters şi AFP, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA, Jareh Sebastian Dalke, în vârstă de 32 de ani, din Colorado Springs (statul Colorado), a pledat vinovat în octombrie 2023 pentru şase acuzaţii legate de încercarea sa de a transmite material de apărare clasificat unui agent străin. El a fost condamnat la 21 de ani şi 10 luni de închisoare.

„Această sentinţă ar trebui să servească drept un avertisment dur pentru toţi cei cărora li se încredinţează protejarea informaţiilor privind apărarea naţională că trădarea acestei încrederi are consecinţe”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, într-un comunicat.

Dalke a lucrat mai puţin de o lună pe NSA, demisionând brusc în iunie 2022, după ce a invocat probleme de familie.

El a recunoscut că, între august şi septembrie 2022, pentru a-şi demonstra atât „accesul legitim, cât şi disponibilitatea de a partaja” informaţii, a folosit un cont de e-mail criptat pentru a transmite fragmente din trei documente clasificate unei persoane despre care credea că este un agent rus, dar care era de fapt un angajat sub acoperire al FBI, a explicat Departamentul de Justiţie.

Cele trei documente din care au fost luate extrase conţin date de apărare, sunt clasificate drept Top Secret/Informaţii Sensibile (SCI) şi au fost obţinute de Dalke în timpul activităţii sale la NSA.

Potrivit Departamentului Justiţiei, în august 2023, Dalke, care a lucrat ca designer de securitate a sistemelor informaţionale al NSA, a cerut 85.000 de dolari în schimbul tuturor informaţiilor aflate în posesia sa pe motiv că datele sunt valoroase pentru Rusia şi i-a spus angajatului sub acoperire al FBI că îi va oferi mai multe informaţii în viitor, odată ce va reveni la Washington, D.C.

„Acest inculpat, care a jurat să ne apere ţara, credea că vinde informaţii clasificate de securitate naţională unui agent rus, dar de fapt le dezvăluia FBI”, a declarat procurorul general Merrick B. Garland. „Această sentinţă demonstrează că cei care încearcă să ne trădeze ţara vor fi traşi la răspundere pentru crimele lor. Le mulţumesc birourilor locale ale FBI din Denver şi Washington pentru munca lor extraordinară în acest caz”, a adăugat înaltul oficial american.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...