G4Media.ro

Un fost ministru mexican a fost declarat vinovat la New York de…

Sursa Foto: http://thehigherlearning.com

Un fost ministru mexican a fost declarat vinovat la New York de trafic de droguri

Fostul ministru mexican Genaro Garcia Luna, un fost campion al luptei antidrog din țara sa, a fost găsit vinovat marți, 21 februarie, de un juriu al unui tribunal din New York de trafic de cocaină între Mexic și Statele Unite, potrivit Le Figaro.

Cei 12 jurați de la tribunalul federal din Brooklyn l-au găsit pe fostul ministru al securității publice al președintelui mexican Felipe Calderon (2006-2012) vinovat de toate cele cinci capete de acuzare, inclusiv de primirea a milioane de dolari pentru a proteja cartelul Sinaloa și de implicarea în traficul a cel puțin 53 de tone de cocaină din Mexic către Statele Unite între 2001 și 2012.

„Folosiți bunul simț”

După mai multe zile de deliberări și un proces care a durat o lună, Genaro Garcia Luna, care nu a scos niciun cuvânt în timpul procesului, a fost găsit vinovat de toate capetele de acuzare, a confirmat într-un tweet procuratura federală din Brooklyn. Soția sa și cei doi copii ai lor au fost prezenți la verdict, la care fostul ministru a rămas imperturbabil. Sentința sa, care poate varia de la 10 ani la închisoare pe viață, va fi cunoscută peste câteva săptămâni.

Din 17 ianuarie, procuratura a chemat 26 de martori, dintre care nouă acuzați de trafic de droguri, care au fost extrădați în Statele Unite pentru a fi judecați și a coopera cu justiția în vederea obținerii unor pedepse mai ușoare. Procurorii ceruseră juriului să-i „cunoască” pe acești „criminali” pocăiți și să „folosească bunul simț pentru a-l declara vinovat (pe Garcia Luna)”: un bărbat de 54 de ani „cu două fețe”, un ministru mexican antidrog care a colaborat cu Washingtonul, pe de o parte, și un „partener criminal” al cartelului Sinaloa, pe de altă parte.

El este cel mai înalt oficial mexican judecat de justiția federală din New York, în război cu cartelurile de droguri din America Centrală și de Sud care a profitat de complicitatea miniștrilor locali pentru a inunda piața americană. Acest tribunal din Brooklyn a fost cel care l-a condamnat în 2019 la închisoare pe viață pe fostul șef al cartelului Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman. Genaro Garcia Luna a fost arestat la 9 decembrie 2019 în Dallas, Texas. Încarcerat de atunci, el este acuzat că a primit mită de milioane de dolari pentru a închide ochii la afacerile cartelului.

Pentru avocatul său, Cesar de Castro, dimpotrivă, nu există „nicio dovadă că a primit bani” și „absența dovezilor nu este o dovadă”. Genaro Garcia Luna a pledat nevinovat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...