G4Media.ro

Un deputat arab comunist din parlamentul Israelului își anunță retragerea din politică.…

Foto: Captură video

Un deputat arab comunist din parlamentul Israelului își anunță retragerea din politică. Ayman Odeh a studiat dreptul în România

„O parte din munca unui funcționar public constă în a ști când să facă un pas înapoi pentru a privi imaginea de ansamblu. De aceea, astăzi am luat una dintre cele mai dificile decizii din viața mea: la sfârșitul acestui mandat, nu voi mai candida la următoarele alegeri pentru Knesset”, a spus pe Twitter deputatul Odeh, membru al formațiunii Hadash/Ta’al, o alianță între partidul comunist israelian și un partid al cetățenilor arabi/palestinieni care numără 20% din populația Israelului.

În vârstă de 48 de ani, originar din Haifa, Odeh a studiat dreptul la Universitatea din Craiova între 1993 și 1997. Între 1998 și 2005 a fost ales în Consiliul municipal Haifa, iar din 2006 a fost ales lider al Hadash (comunist). El are o reputație de moderație printre deputații arabi, fiind dispus să coopereze cu deputații evrei.

„Voi căuta împreună cu voi să construim cea mai mare unitate bazată pe programul politic care ne-a adus la 15 mandate [în 2020], la sentimentul nostru colectiv și adevărat de putere. Vă mulțumesc tuturor pentru fiecare moment din ultimii 8 ani”, a mai scris Odeh pe Facebook.

El făcea referire la alegerile parlamentare din 2020, când Lista Unică arabă a câștigat 15 din cele 120 de mandate ale Knesset-ului, formând al treilea grup parlamentar ca mărime.

La ultimele alegeri din 1 noiembrie 2022, partidele arabe au candidat separat, Hadash/Ta’al obținând cinci mandate, la fel ca și Ra’am (islamist), dar partidul Balad (naționalist arab) nu a reușit să treacă de pragul electoral de 3,25%.

Odeh a militat totodată pentru recunoașterea specificității culturii Mizrahi, a evreilor orientali proveniți din țările islamice, estimați a reprezenta majoritatea populației evreiești a Israelului.

Într-un discurs din Knesset în 2015, Odeh a acuzat statul Israel de discriminare împotriva culturii evreilor orientali pentru a induce ideea separării naturale între evrei și arabi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...