G4Media.ro

Un controversat ONG de mediu din Germania a primit aproape 200 de…

Sursa foto: Nord-Stream.com

Un controversat ONG de mediu din Germania a primit aproape 200 de milioane de euro de la Gazprom pentru a facilita finalizarea gazoductului Nord Stream 2

Controversata fundație MV pentru protecția climei și a mediului din landul german Mecklenburg-Pomerania de Vest, cunoscută pentru apropierea sa de Rusia, a primit aproape 200 de milioane de euro de la gigantul energetic rus Gazprom, care s-a folosit de fundație pentru a finaliza gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică, relatează Die Welt.

 • Fundația a fost înființată la începutul anului 2021 de către guvernul local al premierului Manuela Schwesig (SPD). Oficial, aceasta ar trebui să promoveze proiecte de protecție a mediului în țară – dar în principal a ajuns să servească la finalizarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2.

Fundația înființase o „operațiune economică de afaceri” special pentru a finaliza controversata conductă din Marea Baltică. Această operațiune comercială a primit un total de 192 de milioane de euro de la filiala Gazprom Nord Stream 2 AG.

Die Welt a obținut de la fundație date cu privire la această sumă. Anterior, aceasta fusese obligată de mai multe ori să furnizeze astfel de informații de către Tribunalul Regional din Schwerin.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Potrivit fundației, transferul celor 192 de milioane de euro s-a extins din februarie până în noiembrie 2021, Gazprom transferând aproximativ 87 de milioane de euro către Schwerin numai în luna mai 2021. De aceste fonduri au beneficiat 80 de furnizori de servicii, cărora li s-au atribuit 119 contracte cu un volum de 165 de milioane de euro prin „operațiunea economică de afaceri”. Douăzeci și două dintre aceste contracte au avut o valoare de un milion de euro sau mai mult.

Din cauza construcției fundației, prim-ministrul Manuela Schwesig se confruntă de luni de zile cu acuzații grave. Ea a împins structura din punct de vedere politic împotriva rezistenței unor membri ai guvernului federal de atunci. Criticii o acuză pe politiciana SPD că a permis ca cabinetul său să fie cumpărat de statul rus pentru a putea eluda sancțiunile americane impuse împotriva construcției conductei. Pentru aceasta, Schwesig a folosit eticheta de protecție a climei ca o acoperire.

Datele referitoare la „operațiunile economice de afaceri” ale Fundației pentru climă arată că a circulat o sumă neobișnuit de mare de bani. Această afacere, partea independentă și strict secretă a fundației, a primit comisioane în valoare de 15 milioane de euro de la filiala Gazprom. Măsurată în raport cu profiturile obișnuite în industrie, aceasta reprezintă un randament considerabil al vânzărilor.

Fundația continuă să lucreze

După ce certificarea Nord Stream 2 a fost oprită din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei , prim-ministrul Schwesig a anunțat dizolvarea fundației. Cu toate acestea, se pare că fundația dorește să continue să lucreze și acum a anunțat chiar un nou program de finanțare pentru proiecte educaționale, scrie Zeit.de.

Schwesig a fost criticată pentru că a susținut Nord Stream 2. Multe lucruri în legătură cu gazoductul sunt încă neclare și sunt procesate în prezent de o comisie de anchetă a parlamentului landului Mecklenburg-Pomerania de Vest.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

 1. O bucățica din Coloana a 5-a ruseasca din Germania, asta este fundația cu pricina.

 2. Neamtul este de mult timp sub cizma ruseasca chiar fara sa constientizeze.

  • @ El – Eu as zice ca era sa fie. Macar in al 12-lea ceas s-a trezit.

  • @kafka, în al 12-lea ceas este deja târziu. Europa depinde în totalitate de gazul rusesc, deși a fost avertizata încă din timpul lui Ronald Reagen de pericolul dependentei energetice totale fata de Rusia. Același lucru l-a spus și Trump, dar cine sa audă? Germania, obișnuită sa lucreze peste interesele Europei. Sa nu uitam ca Germania a mai distrus Europa în WW1, WW2, criza migranți lor și acum, cu criza gazelor. Ursula, tot nemtoaica, ne cere acum sa plătim gazele de 15.ori mai mult și sa stam la 18 grade în casa, dar ne obliga sa nu mai ardem cărbuni și sa nu mai producem energie cu centrale nucleare. Deja cred ca avem o mare problema datorita Germaniei.

 3. Ne putem aminti cu usurinta care au fost fundatiile si personaleje, multi dintre ei membrii usr, care s-au luptat impotriva fracking-ului in Romania, metoda sigura de producere a energiei care era o alternativa foarte buna la importurile de gaze rusesti. 🙂 Astia sunt aia care astazi urla catre ceilalti: rusii!

  • Joane, acea metoda e o crima, avem pungi de gaz pe care politicienii le-au ignorat total in favoarea rusilor. Ce spui tu e otrava

 4. Corupția, dulcea corupție este omniprezentă!