G4Media.ro

Un controversat consilier personal al ministrului Sănătății, numit în Consiliul de Administrație…

Un controversat consilier personal al ministrului Sănătății, numit în Consiliul de Administrație de la firma de stat Antibiotice Iași: 7.400 de lei net/lună. Fostul ziarist a fost implicat în scandaluri de integritate

Reprezentantul Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație de la Antibiotice SA Iași, unul dintre cei mai importanți producători de medicamente autohtoni, este un patron de presă din Vaslui cu probleme de integritate. Lucian Timofticiuc a fost amendat de un procuror pentru implicarea într-un dosar de șantaj de presă, iar mai recent, o instanță l-a condamnat la plata unor daune de 41.000 de euro către un grup de firme pe care le-a acuzat de mai multe nereguli – în mod nefondat, după cum au stabilit judecătorii.

În timpul campaniei împotriva acestor afaceriști, gazeta lui Timofticiuc a ilustrat unul dintre articole cu o fotografie ”fake”. Timofticiuc este în prezent consilier personal al ministrului Nelu Tătaru, ambii venind din Vaslui. El a fost adus în minister de predecesorul lui Tătaru, iar la preluarea funcției de ministru, acesta a decis să-l păstreze în echipa sa de consilieri personali.

Norocul său: o demisie neașteptată

Pe data de 20 mai, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Antibiotice SA Iași l-a numit pe Lucian Timofticiuc în funcția de administrator provizoriu, pentru o perioadă de 4 luni, mandatul putând fi prelungit până la 6 luni. În acest timp, ar trebui organizat un concurs pentru acest post. Timofticiuc era deja în AGA, desemnat fiind, pe 6 martie 2020, de fostul ministru Victor Costache.

Într-un răspuns pentru G4Media, Ministerul Sănătății (MS) susține că desemnarea lui Timofticiuc a fost rezultatul unei situații de urgență: cu o zi mai devreme își dăduse demisia din acest post Cristian Vasile Grasu, cel care obținuse un mandat de administrator, de patru ani, în 2019. ”Ca urmare, având în vedere timpul scurt pentru înlocuirea reprezentantului MS, ministrul Sănătății a decis ca reprezentantul AGA al MS, respectiv Lucian Timofticiuc să preia provizoriu locul  reprezentantului demisionar, până la desemnarea unui membru nou prin procedura legală de selecție.”

Conform contractelor de mandat ale administratorilor de la Antibiotice, aceștia primesc o remuneraţie alcătuită din:

 1. indemnizaţia fixă lunară, egală cu de două ori valoarea mediei pe ultimele luni 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea Societatea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (circa 3.700 lei net/lunar);
 2. indemnizaţia variabilă, care se acordă anual, condiţionat de îndeplinirea Obiectivelor şi Criteriilor de performanţă.

Din decembrie 2019, Timofticiuc ocupă și funcția de membru al Adunării Generale a Acționarilor de la Unifarm. Atât la această din urmă companie, cât și la Antibiotice, Timofticiuc a fost numit de Ministerul Sănătății, în calitate de acționar majoritar la cele două firme. Posturile din AGA nu sunt remunerate.

Și totuși, ce îl califică?

Ministerul Sănătății nu a răspuns la întrebarea ce îl califică pe Timofticiuc să ocupe postul de la Antibiotice, în timp ce producătorul de medicamente a transmis că ”Aprecierile cu privire la persoanele pe care proprietarii îi desemnează ca administratori nu sunt de competența conducerii executive a societății. OUG nr. 109/2011 este cea care stabilește așteptările pe care acționarii le au de la administratori, respectiv:

– să aibă minimum de cunoștințe, aptitudini și experiență necesară pentru a-și îndeplini cu succes mandatul de administrator;

– să cunoască responsabilitățile postului și să își poată forma viziuni pe termen mediu și lung;

– să aibă capacitatea de asumare a responsabilităților față de întregul consiliu și să dea dovadă de integritate și independență;

– să aibă cunoștințele necesare, aptitudinile și experiență în critica constructivă, muncă în echipă, comunicare, cultură financiară, luarea de decizii și detectarea tiparelor pentru a contribui la activitatea consiliului ca întreg.”

Acuzat de șantaj

Lucian Timofticiuc este patronul publicației ”Vremea Nouă” din Vaslui, calitate în care a fost dat în judecată de un grup de firme din județ. În primă fază, reclamanții au obținut daune de 94.000 de euro, reduse în apel la 41.000 de euro. Sentința nu este definitivă.

Oamenii de afaceri au acuzat faptul că, în 2017, ziarul vasluian a publicat mai multe zeci de articole ”prin care se aduceau acuze nefondate și calomnioase reclamanților, conturându-se tot mai mult și mai vehement atacul concertat asupra acestora și asupra societăților pe care aceștia le dețin și/sau le administrează”. În privința unui contract semnat de acești afaceriști cu un spital din județ și ajuns în paginile ”Vremea Nouă”, ei au susținut că ”ziarul creionează însă această imposibilitate a reclamanților de a continua prestarea serviciilor de spălătorie în absența respectării obligațiilor de plată de către instituția beneficiară în nuanțe de șantaj și amenințare în vederea satisfacerii unor interese particulare ale asociaților prestatorului de servicii, prin denaturarea și decontextualizarea elementelor de fapt.”

În luarea deciziei, judecătorii au ținut cont și de faptul că, într-unul dintre articolele incriminate, a fost publicată ”o fotografie cu 2 găleți umplute cu un lichid și un recipient cu un preparat cu privire la care pârâta a recunoscut că este o fotografie preluată de pe internet, fără nici o legătură cu spitalul din Bârlad”.

Anterior, Timofticiuc a lucrat în presa ieșeană, la Ziua de Iași, ziar deținut de Ghiocel Florin Asimionesei. Acesta a fost trimis în judecată și condamnat definitiv, în 2013, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru șantaj de presă. Timofticiuc a fost primit o amendă de la procurori în acest dosar pentru participarea la una dintre aceste activități, dar a contestat-o la instanță și a anulat-o.

De câteva zile, în mediul online circulă două texte în care Tătaru este acuzat că i-ar fi numit la Antibiotice pe Timofticiuc deoarece i-ar fi ”consilier de imagine”/”cumătru”, dar și pe ”verișoara sa”, Mihaela Vlada, ultima, ca membru AGA.

”Lucian Timofticiuc a deținut funcția de consilier în cabinetul ministrului Sănătății Victor Costache, iar după demisia acestuia, a fost preluat și în cadrul cabinetului ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. (…) nu este rudă cu ministrul Nelu Tătaru”, a fost răspunsul Biroului de Presă al Ministerului.

În ceea ce o privește pe Vlada, care ocupă, din 2010, funcția de director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, Ministerul a explicat că, în contextul ședinței în care a fost numit Timofticiuc, ”pentru prezentarea mandatului MS în AGA care era organizată a doua zi, în data de 20 mai, ministrul Sănătății a propus șefului DSP Iași să participe, dar acesta nu era în perioada respectivă în localitate. În aceste condiții a fost ales reprezentantul DSP Vaslui, acesta fiind cel mai aproape de Iași.” Ministrul a transmis că ”nu este verișor și nu are alt grad de rudenie cu dna. Mihaela Vlada”. Contactată de G4Media, și Vlada a negat orice legătură de rudenie cu ministrul.

Și Antibiotice Iași a negat prezența Mihaelei Vlada în societate cu un mandat permanent: ”Doamna Vlada Mihaela nu ocupă niciun post în cadrul societății Antibiotice. Singura calitate pe care a îndeplinit-o în legătură cu societatea noastră a fost cea de reprezentant al Ministerului Sănătății în cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din data de 20.05.2020, pe baza unui mandat punctual.”

Foto: Lucian Timofticiuc / Vremea Nouă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. La vremuri noi, tot voi! Apare noua generatie de „specialisti si nomeclaturisti”: Stefan „Grinda”, Tataru „Sanatate”, Anisie „Alfabeta”……

 2. pnl isi numeste slugile peste tot prin stat, exact ca psd, de aceea trebuie votat masiv cu usr

 3. La ce bun sa te astepti de la gasca politicienilor??? Indiferent de culoarea mafiei de partid, toti procedeaza la fel. Isi numesc neamurile pana la a 10_a spita in diverse functii, iar conditia de baza este sa fie specialisti in diverse hotii sau matrapazlacuri.

 4. Fara suparare, dar fotografia atasata articolului de fata prezinta o figura super integra !!

  PS. Acum, in secunda asta mi-as incredinta viata si toate bunurile in mainile lui Lucica, fara sa clipesc ! :)) Zau ! :)))))))

  • Asta parca-i fratele mai mare al lui Nelutu ! Cel care il scapa in scoala de bullying-ul alora din clasele mai mari si ii salva pachetelul cu mancare !

   PS. Repet, un adevarat om pe care sa te bazezi ca te scoate la liman ! :)))))))

 5. Rusine, PNL!!!!
  Nu sunteti cu nimic altfel decat PSdeii cand e vorba despre clientela politica incompetenta pe care o puneti in functii banoase, unde NU au ce cauta!
  RUSINEEEEEE!!!!
  Orbane, sa-ti fie rusine, ce vor zice votantii vostri, Orbane, faci exact ce faceau PSDeii, javrelor!!!

  A-propos, Ludovic Orban a PROMIS in 11 Mai ca prezenta ONGului lui Alexandru Cumpanasu, Coalitia pentru modernizarea Romaniei inclus de Guvern in Comitetul Consultativ format la nivelul Ministerului Fondurilor Europene privind realizarea şi implementarea Programelor cu Fonduri de la UE dîn viitorul buget al Uniunii Europene pe perioada 2021-2027 va fi analizata in 5(CINCI!) zile si vom AFLA!
  Orbane, ati analizat Lista aia a Guvenrului(acel Copy-Paste, cum spunea chiar L. Orban!) cu ONGul lui Cumpanasu prezent pe Lista ca si Consultant al Guvernului in absorbtia fondurilor de la UE?
  https://www.g4media.ro/ludovic-orban-despre-prezenta-lui-alexandru-cumpanasu-in-comitetul-consultativ-al-guvernului-eu-am-semnat-niste-propuneri-ulterior-am-vazut-ca-erau-aproape-copy-paste-din-2014-au-aparut-si-alte-or.html
  Pariez ca NU, Lista a ramas tot asa, G4media, va rog sa CERETI Informatii pe subiect!
  Ne-au pacalit, ecrocii!

  • DA, G4, VREM SA STIM DACA ALEXANDRU CUMPANASU SI ONG-UL SAU SFATUIESTE IN MOD INSTITUTIONAL GUVERNUL LIBERAL SI DACA ESTE RECOMPENSAT IN VREUN FEL PT ASTA (INCLUSIV DACA I SE DECONTEAZA DE CATRE GUVERN EVENTUALE CHELTUIELI FACUTE IN LEGATURA CU ACTIVITATEA PRESTATA)!

 6. Mi-e greata… Politicienii romani nu se mai fac bine!

  • Din acest motiv in partide nu intra oameni integri, competenti si cinstiti!
   O fauna care de 30 de ANI populeaza politica damboviteana!!

 7. Cum pot minți Vlada și Tătataru in asemenea hal, că nu-s neamuri? Nu le e rusine oare?? Bă!!!!!! Cumetria voastră o știe tot din zonă.

  Mincinosilor, vor sunteti mai periculosi decât ciuma rosie!

 8. La cateva zille de la numire Timofticiuc si a depus acte pt asi face doua firme noi noute pt a le folosi in tranzactii cu ANTIBIOTICE.Trusturile de presa stiu toate mizeriile dar tac pt ca au primit publicitate de la guvern pe vremea pandemiei.DAR SI OPOZITIA TACE,CULMEA.
  Apar doar sporadic stiri de la situri minore ,stirile nu se rostogolesc,probabil SRI ul nu e strain de toate astea,controland fluxurile de stiri.
  CINE NAIBA NE SALVEAZA DE GOLANII ASTIA??????

 9. Conform contractelor de mandat ale Administratorilor de la Antibiotice Iasi , aceștia primesc o remuneraţie alcătuită din:
  – indemnizaţia fixă lunară, egală cu de două ori valoarea mediei pe ultimele luni 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea Societatea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (circa 3.700 lei net/lunar);
  – indemnizaţia variabilă, care se acordă anual, condiţionat de îndeplinirea Obiectivelor şi Criteriilor de performanţă.

  Din decembrie 2019, Timofticiuc asta ocupă SI funcția de Membru al Adunării Generale a Acționarilor de la Unifarm.
  Atât la această din urmă companie, cât și la Antibiotice, Timofticiuc a fost numit de Ministerul Sănătății, în calitate de acționar majoritar la cele 2 firme.
  Deci, individul e membru in Consiliul de Admisnitratie a2 dintre cele mai PROFITABILE Companii de stat!!!!
  Bravo, PNLeilor, COPY-PASTE dupa PSdei!!

 10. inca un episod din ROMANICA (PSDraknea) NORMALA (PNLIohanis) = USL

  nici nu pot sa faca ceva PNL, pentru ca e format ca si PSD/ALDE/PMP/UDMR din tot felul de relicve, dinozauri, interlopi, „doctori” …

  dar aia 40% de „votanti” PNL abia astepta sa mearga intr-un spital condus de un tractorist ca si cei 20% votanti de la PSD … ca daca le spui de legea lui Vlad Voiculescu pentru manageri de spitale sau de USR+PLUS le „pute” de prea multa curatenie

  Hai gabriela constantinescu & postacii de la PNL care injura-i pe aia de erau anti iohanis … spuneti ca e bine asa ca e plin de valoare omul

 11. Piedone-n Africa ,a ajuns si in CA la Antibiotice Iasi. Ce fata de mafiot.

 12. Ce inseamna „implicat in scandaluri de integritate”? Premierul a fost anchetat penal de Codruta, si nu se supara nimeni.