G4Media.ro

Un consilier de stat în Cancelaria premierului Ciolacu raportează că a primit…

Sursa Foto: Facebook

Un consilier de stat în Cancelaria premierului Ciolacu raportează că a primit o donație de 80.000 de dolari / Banii provin de la fiica unui om de afaceri arestat de FBI și condamnat la 13 ani de închisoare în SUA pentru dare de mită

Premierul Marcel Ciolacu a numit-o, ieri, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului pe Carmen Orban (54 de ani). Conform declarațiilor de avere depuse între 2017 și 2019, în calitate de manager al Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban a primit drept donație suma de 80.000 de dolari de la Raluca Simona Turiceanu, una dintre fiicele lui Dumitru Martin, un controversat om de afaceri din Constanța, membru al ”Grupului Polaris”.

Dumitru Martin a fost arestat de FBI în decembrie 2015 și condamnat, în 2017, la 13 ani de închisoare pentru că a dat mită ca să prindă un contract de 10 milioane de dolari cu armata americană pentru a deveni furnizor de containere de transport și depozitare pentru forțele americane din baza ”Mihail Kogălniceanu”. Fiica lui Martin a refuzat să explice donația, iar Carmen Orban nu a putut fi contactată până la momentul editării acestui articol. O sursă guvernamentală a confirmat faptul că noul consilier de stat este una și aceeași persoană cu fostul manager de la Institutul Fundeni.

Medic și conferențiar universitar, înainte de numirea de ieri, Carmen Orban era director general al Grupului Medical Monza și șefă a Compartimentului ATI de la Spitalul Universitar București. Ea a absolvit Liceul B.P. Hașdeu din Buzău, în 1987, la un an după actualul său șef, Marcel Ciolacu care a absolvit Liceul Mihai Eminescu din aceeași localitate.

Din declarațiile de avere depuse în 2017, 2018 și 2019, reiese că medicul Orban a primit o donație de 80.000 de dolari de la Raluca Simona Turiceanu, una dintre fiicele omului de afaceri Dumitru Martin din Constanța.

Sursa Foto: Declarație de avere Carmen Orban din 2017

Asociat la societatea de salubrizare Polaris M Holding, Dumitru Martin este fratele fostului prefect al județului Constanța din perioada 2002 – 2005, Gheorghe Martin, și unchiul deputatului PSD Eduard Martin.

Cel din urmă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 2015, fiind suspectat că i-ar fi dat mită șapte milioane de euro fostului primar din Constanța, Radu Mazăre, pentru ca Polaris să primescă un contract din partea Primăriei Constanța. În 2022, Eduard Martin și firma Polaris au fost achitați, iar Mazăre condamnat în acest dosar. Conform datelor de la Registrul Comerțului, și Raluca Simona Turiceanu a deținut un pachet de 4,55% la această societate, până în 2016.

Contactată de G4Media.ro, Turiceanu a declarat referitor la donație că nu este persoană publică și, prin urmare, nu este obligată să își justifice acțiunile. ”Suntem apropiați de mulți ani”, a spus ea despre relațiile dintre familiile Orban și Martin.

dumitru martin, om de afaceri, constanta, polaris
Sursa Foto: cugetliber.ro

Pe 1 decembrie 2015, presa americană relata faptul că Dumitru Martin a fost arestat de FBI în urma unei operațiuni în care fuseseră folosiți agenți sub acoperire. Martin a fost acuzat de faptul că, prin intermediul firmei Polaris, intenționa să dea mită de 1 milion de dolari către un ofițer din cadrul Forțelor Aeriene (US Air Force), care, potrivit unor documente judiciare, cooopera cu FBI. În schimbul banilor, Polaris urma să primească un contract de 10 milioane de dolari din partea armatei americane pentru a furniza containere de transport și depozitare pentru forțele americane din baza ”Mihail Kogălniceanu” de lângă Constanța.

În 2017, Dumitru Martin a fost condamnat la 13 ani de închisoare de către un tribunal din Sacramento-California, fiind încarcerat într-un penitenciar din SUA. Conform declarației fiicei sale Raluca Simona Turiceanu donația către Carmen Orban a avut loc după arestarea din SUA.

La începutul lui 2016, mai multe publicații au scris faptul că Dumitru Martin avea o relație cu actualul consilier de stat Carmen Orban care era căsătorită cu medicul ortoped Horia Bogdan Orban. Într-un interviu din ianuarie 2016 pe această temă  soțul declara că ”Martin s-a despărțit de Corina (a doua soție a lui Dumitru n.r.) în urmă cu aproape șase luni de zile. Din câte am înţeles, insista pe lângă ea să dea divorţ și să-i ia casa soțului, aşa mi-a povestit chiar Corina.

Ea a înțeles atunci ce fel de om este, l-a părăsit și s-a întors la soţul ei. După povestea asta, bănuiesc că a început să se înfiripe relația dintre Dumitru Martin şi fosta mea soţie, poveste care a dus la divorțul nostru, în octombrie 2015. (…) Actele le-am depus pe 7 septembrie (2015 n.r.), la notariat, iar hotărârea de divorţ a fost pronunţată 30 de zile mai târziu. La acel moment, eu nu ştiam că ea are o altă relaţie. Am aflat abia după divorţ că avea o relaţie cu Martin, când am dedus că această relaţie era încă de dinainte de a ne separa. (…) Am mai auzit apoi la spital, de la Fundeni, unde ea este manager, mi s-a transmis că ei erau împreună la secretariat la cabinetul lui Irinel Popescu şi că personalul din spital se mira și se întreba cu cine este doamna manager acolo, cu un bărbat care o ţine de mână, şi aşa mai departe…”

Jurnalistul l-a întrebat pe Orban și dacă a întrebat-o pe fosta soție despre relație, răspunsul medicului fiind: ”Am întrebat-o și a recunoscut, dar a susținut că relația s-a produs după divorț. Acum nu o mai recunoaște, după momentul în care s-a anunțat arestarea lui Martin în presă. Înainte circula cu mașina firmei Polaris, a recunoscut și asta, că mașina era a firmei lui Martin. Din ziua în care s-a anunțat arestarea, nu a mai venit seara cu mașina acasă.”

Medicul Horia Bogdan Orban nu a putut fi contactat de G4Media.ro, o colaboratoare de la Spitalul Elias în care lucrează transmițând că se află într-o operație. La rândul său, Raluca Simona Turiceanu, fiica lui Dumitru Martin, a afirmat despre acest subiect că ”Prefer să mă abțin, nu mă pronunț în astfel de lucruri. Eu, personal, nu pot să declar că a fost o relație” între tatăl ei și Carmen Orban.
Ulterior arestării din SUA a lui Dumitru Martin, firma Polaris M Holding și alți asociați din societate au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare, dosarul aflându-se pe rolul primei instanțe, Tribunalul Constanța. Prejudiciile ar fi de 32,6 milioane lei (impozite neplătite) și 62,5 milioane lei (sumă delapidată).

Într-un alt dosar, trimis în judecată în decembrie 2020, Polaris este acuzată de dare de mită, dosarul aflându-se în procedura de Cameră Preliminară. În acest dosar, pe 16 iunie 2023, judecătorul a eliminat din dosar probe constând ”în înregistrarea și transcrierea în format scris/salvarea pe suport optic, a convorbirilor ambientale din datele de 27.10.2014 și 26.05.2015, administrate de către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii într-o procedură judiciară proprie, înainte de începerea urmăririi penale în prezenta cauză, 21.01.2016.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. 80.000 donatie pentru ?

  • Saracii psd-isti, nu mai pot si ei sa primeasca donatii marunte ca hop ne legam de ei. Pai cu 80.000 de dolari nici macar un Ferrari nu poate sa isi cumpere.

 2. Marii afaceristi romani care nu pot sa doarma referitor la cum pot sa faca lumea sa traiasca mai bine…si cum doneaza ei bani la romanii aflati la ananghie…

 3. Mai pe față de atât nu se poate!

 4. Pai cam asta ar fi fauna din jurul lui Ciolacu. S’asteapta cineva la absolventi de scoli prestigioase si venituri transparente ?

 5. 8 ani cu executare pentru prostie in forma continuata. numai 80k, a acceptat, i-a declarat.
  Sigur e suma corecta? la banii astia nu are ce cauta in psd.
  Se va dovedi de catre justitie in 20ani ca e o calomnie si in preajma lui ciolacu sunt numai oameni cinstiti.

 6. pare o doamna cinstita, si fiind de la PSDNL sunt 100% convins ca adevarata fata a matusii tamara i-a dat banii

 7. Incredibil ce fauna avem in parlament, guvern, etc.

 8. Nici nu stiu daca sa ma enervez sau sa o laud ca macar a declarat șpagă. Ca, de luat, o iau toti. Doamna macar a incadrat-o la venituri.. din donatii.

 9. iaca la americani pt o tentativa de spaga a luat mos martin 13 ani,la noi omu’ ar fi trecut linistit la alta spaga,cu dosarul prescris,martori cumparati,cam pe aici e diferenta dintre justitia neaos romaneasca….si cea americana.

 10. Donație? Să-i spună cineva că a scris „Șpagă” greșit.

 11. Pai și celalti 49.000 de la cine ia primit tot donatie,
  Vreau și eu o donatie măcar de vre-o 50.000

 12. Parchetul General ar fi cazul sa se sesizeze deindata din oficiu pentru infractiunea de spalare de bani si eventual si cea de tainuire,caci sunt indicii de comitere a unei astfel de infractiuni.Sa ceara de la toate entitatile de raportare a veniturilor si de la banci relatii privind veniturile legale obtinute in perioada de referinta de donatoarea Turiceanu si sumele detinute in conturile bancare de aceasta ,pentru a se vedea daca cea in cauza putea detine si justifica legal o astfel de suma uriasa de bani, pe care apoi sa o poata dona.Daca nu individa va trebui sa dea explicatii si daca nu le da autoritatilor infractiunea de spalare de bani e ca si dovedita, situatie ce necesita cercetarea si eventual si atragerea raspunderii pentru spalare de bani si a domnitei Carmen Orban,beneficiara donatiei.Deocheat lucru ca ditamai managerul general de la Spitalul Monza si de la Institutul Clinic Fundeni,care are deci suficient de multi bani se procopseste ca din senin cu o donatie de cca 4 miliarde de lei vechi ,in echivalent USD de la niste prieteni de familie ai carei membri erau implicati in afaceri penale de coruptie pe teritoriul SUA si in afaceri penale de delapidare si evaziune fiscala pe teritoriul Romaniei.Despre ce generozitate ca izvor de donatie poate sa fie vorba in acest context?E o poveste scandaloasa ce duce catre necesitatea DECLANSARII DE CERCETARI PENALE PENTRU INFRACTIUNEA DE SPALARE DE BANI.

 13. spalare de bani e sinonim cu psdnl

 14. Comunisti sinistri. Imnul nu mai este inteles de suficient de multi romani din moment ce PSD inca obtine 30% din voturi si AUR e pe locul doi. Sa va fie rusine ca inca va votati calaii!

 15. Mulți medici primesc donații. Pentru un medic șef la Fundeni 1000 RON pe zi este foarte fezabil.

 16. Care timpit pune botul la aceasta minciuna sfruntata ?