G4Media.ro

Un comitet de experți recomandă autorizarea vaccinului Moderna în SUA

Un comitet de experți recomandă autorizarea vaccinului Moderna în SUA

Un comitet de experţi americani a recomandat joi în cursul unui vot autorizarea de urgenţă a vaccinului contra COVID-19 al companiei Moderna, deschizând calea pentru expedierea dozelor din acest weekend, notează AFP, citată de Agerpres.

Fără vreo surpriză neaşteptată, Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) ar urma să dea undă verde vaccinului produs de tânăra companie de biotehnologie, cum a făcut în cazul vaccinului Pfizer la 11 decembrie după un vot similar al acestui comitet consultativ.

Statele Unite, confruntate în prezent cu o recrudescenţă severă a pandemiei, ar putea dispune de două vaccinuri de la începutul săptămânii viitoare şi să-şi accelereze astfel campania de vaccinare lansată luni. SUA ar putea fi prima ţară unde se lansează pe piaţă vaccinul Moderna.

Reuniunea acestui comitet al cărei aviz nu are caracter obligatoriu a fost, ca şi săptămâna trecută, transmisă în direct pe internet, un exerciţiu de transparenţă nemaiîntâlnit în lume.

Avizul a fost dat cu 20 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi o singură abţinere.

Întrebarea pusă experţilor a fost: „Pe baza tuturor elementelor ştiinţifice disponibile, beneficiile vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste?”

Decizia a fost cea aşteptată, FDA apreciind deja vaccinul ca fiind sigur şi eficient într-o sinteză de date publicate mai devreme în această săptămână.

Analiza publicată a confirmat o eficienţă medie de 94,1%. Dintre cei 30.400 de participanţi la testele clinice, 196 au contactat COVID-19. Dintre aceştia, 185 au primit un placebo şi 11 vaccinul (la 21 noiembrie).

În plus, cele 30 de cazuri grave de COVID-19 înregistrate s-au aflat toate în grupul placebo.

Jacqueline Miller, de la Moderna, a adăugat joi că numeroase elemente sugerează că vaccinul, pe lângă faptul că protejează împotriva dezvoltării simptomelor, ar putea, de asemenea să împiedice infectarea chiar a multor persoane şi, prin urmare transmiterea – o informaţie vitală din punct de vedere al sănătăţii publice.

Cele mai răspândite efecte secundare ale vaccinului, numit mRNA-1273, sunt dureri la locul injecţiei, oboseală, dureri de cap, dureri musculare sau articulare şi frisoane.

Guvernul SUA a cumpărat 200 de milioane de doze de vaccin Moderna (100 de milioane de la Pfizer).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. nici nu mai e „nevoie” sa spun ca eu voi fi „primul” european vaccinat cu moderna. am „vorbit” cu echipa de experti, nu e „panica”. ziceau ceva „risk of mental disorder”, am dedus ca se refera la „dezordine” mentolata. stim cu totii ca „dezordinea” vine de la mafia USN-PSF-FSD sau care o mai fi ea.

    • La tine nu e nici un risc. Ai deja „mental disorder” – se vede clar din postari – deci nu ai nimic de pierdut.

  2. SUA este o democratie!?
    Loby se numeste ce fac „expertii”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.