G4Media.ro

Un broker de iahturi de lux cu sediul în SUA scoate la…

Sursa foto: yachtcharterfleet.com

Un broker de iahturi de lux cu sediul în SUA scoate la vânzare un superiaht care ar aparține miliardarului rus Igor Kesaev pentru suma de 29,5 milioane de euro

Un broker de iahturi de lux cu sediul în SUA anunță la vânzare un superiaht de 51 de metri care ar avea legături cu miliardarul rus sancționat Igor Kesaev pentru 29,5 milioane de euro, potrivit unui e-mail consultat de Reuters.

Propunerea de vânzare a iahtului MySky, care a fost dezvăluită într-un anunț trimis prin e-mail de firma de brokeraj unor destinatari nedeclarați pe 14 septembrie, vine pe fondul îngrijorărilor guvernelor occidentale și a militanților pentru campanie că miliardari precum Kesaev au reușit să ocolească o serie de sancțiuni internaționale care vizează activele lor de lux, cum ar fi iahturile.

UE și Marea Britanie l-au sancționat pe Kesaev în aprilie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, UE citând implicarea sa în producția de arme militare și în distribuția de tutun în Rusia, precum și legăturile cu guvernul rus „și cu forțele sale de securitate”. Statele Unite nu l-au sancționat pe Kesaev, iar Trezoreria americană nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Sara Gioanola, o purtătoare de cuvânt a Heesen Yachts, firma cu sediul în Olanda care a construit MySky, a confirmat că Kesaev l-a comandat pe acesta și un alt iaht, numit Sky.

Reuters nu a putut să confirme în mod independent că Kesaev mai deține în mod direct MySky.

Un articol despre fiica lui Kesaev și galeria sa de artă din ediția de primăvară 2021 a revistei Heesen a menționat că „familia Kesaev este bine cunoscută de Heesen, care a comandat Sky și MySky în ultimul deceniu”.

Un purtător de cuvânt al lui Kesaev a refuzat să răspundă la întrebări despre proprietatea iahtului sau despre vânzarea sa iminentă.

Anunțul văzut de Reuters a fost trimis de la o adresă de e-mail a firmei Merle Wood & Associates din Fort Lauderdale, Florida, care se autointitulează „una dintre cele mai importante firme de brokeraj de iahturi din întreaga lume”. Acesta a fost distribuit în mod privat cu un avertisment de a nu publica anunțul în mod public. Reuters nu a reușit să determine destinatarii.

Iahtul numit MySky dispune de „interioare sofisticate ultramoderne” realizate de un cunoscut arhitect olandez, o „sală de gimnastică interioară cu climă controlată” și o punte care poate fi folosită pentru aterizarea elicopterelor, potrivit anunțului.

Merle A. Wood, care figurează ca punct de contact în anunțul MySky, a declarat telefonic pentru Reuters că nu știe nimic despre proprietarul iahtului și a îndrumat Reuters către un alt broker, Burgess, pe care l-a descris ca fiind brokerul principal în vânzarea propusă. Wood a trimis toate întrebările către Burgess, care are birouri în Londra, Monaco și alte piețe importante.

Un purtător de cuvânt al companiei Burgess, Nicci Perides, a declarat într-un mesaj pe WhatsApp că „nu poate răspunde la întrebări despre iaht” și a trimis întrebările către Wood, care nu a răspuns la solicitări suplimentare de comentarii.

Clara Portela, expertă în sancțiuni la Universitatea din Valencia, a declarat că, deoarece nu există sancțiuni americane împotriva lui Kesaev, companiile sau cumpărătorii americani ar putea fi implicați în vânzarea iahtului fără să încalce sancțiunile.

O verificare efectuată miercuri de Reuters pe site-ul Burgess a găsit MySky ca fiind disponibil pentru rezervări de charter. Începând de joi, Burgess a eliminat lista de închiriere a MySky după ce Reuters a întrebat despre acest lucru.

Anunțul Merle Wood spunea că iahtul se află în Maldive. Reuters a fotografiat nava în apele din largul republicii insulare din Oceanul Indian la începutul lunii martie, în zilele de după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

În ultimele luni, iahturi care ar aparține rușilor sancționați au apărut în destinații precum Maldive și Turcia, în condițiile în care autoritățile din Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au impus sancțiuni și au încercat să confiște astfel de bunuri. Autoritățile din Maldive nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care se ocupă de sancțiunile UE, a declarat că liderii europeni încurajează alte țări să își alinieze politicile cu cele ale UE, dar a precizat că sancțiunile se aplică doar în cadrul jurisdicției UE.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat că nu comentează cazurile individuale, dar „ia măsuri de aplicare a legii în fiecare caz raportat de suspiciune de încălcare a sancțiunilor financiare”.

Roland Papp, care urmărește fluxurile financiare ilicite la Transparency International EU, a declarat că natura adesea secretă a vânzărilor care implică superiacitele înseamnă că este foarte puțin probabil ca autoritățile să afle vreodată despre astfel de tranzacții.

„Este foarte ușor să încerci să eviți sancțiunile în acest fel”, a spus el.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Yaht de 51 de metrii lungime , este foarte mare ! Un Bloc cu 10 etaje are Innaltimea de 30 de meritii . Are lungimea cat un Bloc cu 17 etaje !