G4Media.ro

Un atac cu dronă al armatei din Nigeria a ucis 85 de…

Un atac cu dronă al armatei din Nigeria a ucis 85 de civili

O lovitură de dronă a armatei nigeriene a ucis accidental cel puțin 85 de civili duminică într-un sat din nord-vestul țării, în statul Kaduna, a anunțat agenția de stat pentru situații de urgență într-un comunicat citat de AFP.

„Biroul zonal de nord-vest a primit detalii de la autoritățile locale potrivit cărora 85 de cadavre au fost îngropate până în prezent, în timp ce căutările sunt încă în curs de desfășurare”, a precizat Agenția Națională pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență pe pagina sa de Facebook.

Un purtător de cuvânt a confirmat marți declarația.

Luni, armata a declarat că unul dintre atacurile sale cu drone a lovit din greșeală sătenii în timp ce aceștia participau la un festival musulman. Armata nu a oferit nicio cifră a victimelor, dar locuitorii au declarat că 85 de persoane au fost ucise.

Președintele Bola Ahmed Tinubu a ordonat, marți, o anchetă după ce armata a recunoscut că una dintre dronele sale care viza grupuri armate a lovit accidental satul Tudun Biri.

Forțele armate nigeriene recurg adesea la lovituri aeriene în lupta lor împotriva milițiilor de bandiți din nord-vestul și nord-estul țării, unde jihadiștii luptă de mai bine de un deceniu. Conflictul s-a soldat cu peste 40.000 de morți și două milioane de persoane strămutate din 2009 încoace. „Președintele Tinubu descrie incidentul ca fiind foarte nefericit, tulburător și dureros și își exprimă indignarea și durerea față de pierderea tragică de vieți de nigerieni”, a precizat președinția într-un comunicat.

Armata a declarat că drona sa se afla într-o misiune de rutină care „a lovit din greșeală membri ai comunității”. Majoritatea victimelor erau femei, copii și persoane în vârstă care sărbătoreau festivalul musulman Mawlid, care comemorează nașterea profetului Mahomed.

Milițiile terorizează de mult timp unele părți din nord-vestul Nigeriei, acționând din taberele din pădurile din adâncurile țării și făcând raiduri în sate pentru a jefui și răpi oameni pentru răscumpărare. În nord-est, jihadiștii au fost împinși înapoi din teritoriile pe care le ocupau în perioada de vârf a conflictului, deși continuă să lupte în zonele rurale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează