G4Media.ro

Un alt jurnalist asasinat în Mexic, al nouălea de la începutul anului/…

sursa foto: Facebook/ La Voz del Mundo

Un alt jurnalist asasinat în Mexic, al nouălea de la începutul anului/ Asasinatul a avut loc în Culiacan, capitala statului Sinaloa

Un jurnalist mexican a fost asasinat în statul Sinaloa (nord-vest), al nouălea din ţară de la începutul anului, au indicat joi justiţia mexicană şi organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), notează AFP, citată de Agerpres.

„Din păcate, se confirmă că corpul găsit pe un drum (…) este cel al jurnalistului Luis Enrique Ramirez Ramos”, a precizat pe Twitter procurorul de Sinaloa, Sara Quinonez.

Dispariţia lui Ramirez, 59 de ani, a fost semnalată miercuri seară. Corpul jurnalistului a fost descoperit joi dimineaţă în apropiere de Culiacan, capitala statului Sinaloa.

„Este vorba cu siguranţă despre un asasinat. Corpul a fost descoperit în apropiere de Culiacan, învelit în plastic”, a declarat pentru AFP Balbina Flores, reprezentanta RSF în Mexic.

Luis Enrique Ramirez lucra pentru cotidianul local El Debate. De asemenea, a fost fondatorul unui site de informaţii, Fuentes Fidedignas.

În ultimul său articol, el a povestit că un bărbat l-a insultat într-un restaurant unde lua masa cu un responsabil local.

În 2015, el mărturisea că se simte în pericol de la asasinarea colegului său Humberto Millan cu patru ani mai devreme.

„Simt pericolul iminent de a fi următorul, pentru că în patru asasinate recente există puncte comune în care mă regăsesc”, spunea el într-un interviu radio.

Sinaloa este unul din statele mexicane cel mai puternic afectate de violenţa legată de traficul de droguri. În acest stat operează celebrul cartel de la Sinaloa, fondat de Joaquin „El Chapo” Guzman, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în Statele Unite.

Oraşul Culiacan a fost scena, în octombrie 2019, unor ciocniri violente între militari şi civili înarmaţi după arestarea lui Ovidio Guzman, fiul lui „El Chapo”, în final pus în libertate la ordinul preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador pentru a putea pune capăt luptelor.

Aproximativ 600 de persoane au fost ucise în Sinaloa în 2021 şi 110 de la începutul anului.

Luis Enrique Ramirez este al nouălea jurnalist ucis de la începutul anului în Mexic, una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru cei care exercită această meserie. Aproximativ 150 dintre ei au fost ucişi în ţară din 2000, potrivit RSF.

„Vom întări măsurile de securitate pentru jurnalişti. Nu va exista impunitate”, a promis pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului mexican, Jesus Ramirez, citat de AFP.

sursa foto: Facebook/ La Voz del Mundo

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bine ca nu a fost omorât in Ucraina. Cu Mexicul ne-am învățat.

  2. „una dintre cele mai periculoase ţări din lume” – la asta se ajunge daca traficul si consumul de droguri nu sunt pedepsite atat de aspru pe cat ar trebui, pana la starpire. Si „poarta de intrare” o reprezinta drogurile usoare, marijoana si alte porcarii. Pentru cei ce nu pot trece prin viata treji, nu pot interactiona decat sub influenta alcoolului si tutunului, aia nu e viata.