G4Media.ro

Ultima unitate a reactorului funcțional de la centrala nucleară Zaporojie, deconectată de…

Sursa foto: Maxim Gavrilyuk / Ukrainian Wikipedia

Ultima unitate a reactorului funcțional de la centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la rețeaua ucraineană după un bombardament rusesc – Energoatom

Ultima unitate de a reactorului funcțional al centralei nucleare din Zaporojie s-a deconectat de la rețeaua ucraineană după ce bombardamentele rusești au întrerupt luni liniile electrice, a anunțat Energoatom, potrivit Reuters.

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Moscova în luna martie, dar este încă operată de personalul companiei nucleare de stat Energoatom.

„Astăzi, ca urmare a unui incendiu provocat de bombardamente, linia de transmisie (ultima care funcționa) a fost deconectată”, a declarat luni Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

„Ca urmare, unitatea (reactorului) nr. 6, care în prezent alimentează nevoile proprii (ale centralei), a fost descărcată și deconectată de la rețea”, se arată în declarație.

Teritoriul centralei a fost bombardat în mod regulat în ultima lună, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc că sunt de vină pentru bombardamente.

Ucraina nu a putut să repare acum liniile electrice din cauza luptelor care fac ravagii în jurul stației, a scris pe Facebook ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko.

„Orice reparație a liniilor electrice este în prezent imposibilă- luptele sunt în desfășurare în jurul stației”, a spus el.

Galușcenko s-a plâns că noile bombardamente au lovit la scurt timp după ce majoritatea inspectorilor unei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, au părăsit centrala la începutul zilei de luni.

„Imediat ce misiunea AIEA a părăsit centrala nucleară Zaporizhzhia- centrala a fost din nou deconectată”, a adăugat el.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de riscul unui dezastru nuclear, în condițiile în care teritoriul centralei a fost bombardat în mod regulat în ultima lună.

Totodată, Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a amplasat trupe și echipamente militare la centrala electrică.

Două reactoare de la centrală, numărul cinci și șase, rămân în funcțiune, dar sunt în prezent deconectate de la rețea. Acestea au suferit deconectări repetate din cauza bombardamentelor din ultimele două săptămâni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Putin îi dă înainte cu șantajul nuclear, recunoscând că armata rusă a eșuat. Și dacă vântul duce norul radioactiv spre Rusia, ce va minți Putin atunci?

  2. @ionut asta este un USRist expirat care posteaza si pe ziare.com cu numele de CeZarAM. Sa vedeti ce posteaza pe-acolo, injuraturi, amenintari si birjarii din capul lui de USRist foarte agresiv caruia i s-a umflat capu’ de la gaze. A umplut forumul de bale si pe-acolo!

    PS. Unul care emana foarte multa energie negativa, ura si agresivitate, un complexat din asta fara vocabular si fara scoala, care habar n-are sa isi controleze emotiile. Fenul de gao.zar…

    • @Alecs – Bai baiete, du-te si te cauta pe la doctori ca e groasa de tot la tine.

    • Centrala e deconectata de vreo 2 saptamani de Ukraina neocupata, ca de obicei guvernul ukr intarzie sa recunoasca oficial realitatea. Noroc ca mai sunt si alte surse de informare decat alea de pro pa gan da….

  3. Davai ceas, davai palton, davai reactor … ! 😂

  4. Dacă ai citi articolul ai afla.