G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Modificare majoră pe piața achizițiilor și investițiilor străine: UE vrea…

ULTIMA ORĂ Modificare majoră pe piața achizițiilor și investițiilor străine: UE vrea să se protejeze împotriva marilor investiții subvenționate de guvernele străine. Comisia Europeană va avea puterea de a interzice tranzacțiile mari care distorsionează piața unică

Comisia Europeană a propus un nou regulament care are scopul de a împiedica eventualele distorsiuni din piețele europene cauzate de subvențiile străine, potrivit unui comunicat al executivului comunitar. Proiectul trebuie aprobat de Parlamentul European și Consiliul UE înainte de a intra în vigoare.

  • Mai precis, Comisia propune să poată interveni direct dacă unele companii din afara UE fac achiziții, dezvoltă investiții greenfield sau participă la mari licitații și primesc în acest scop subvenții directe sau indirecte de la guvernele din afara UE. China este menționată în mod repetat în nota de fundamentare a propunerii de regulament, alături de SUA, Rusia și Elveția, drept statul care acordă cele mai multe subvenții și garanții de stat pentru firmele care investesc în UE.

Practic, dacă propunerea Comisiei va fi aprobată în forma pusă în dezbatere, executivul european va putea interveni inclusiv în piața din România în cazul unor tranzacții majore sau a unor investiții realizate de companii din afara UE cu sprijinul guvernelor din statele lor.

Aceste subvenții pot îmbrăca diferite forme, potrivit propunerii de regulament: împrumuturi guvernamentale fără dobândă, garanții de stat, exceptare de la plata unor taxe, reduceri de impozite sau ajutor de stat.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Cuvantul „straine” ?! din titlu e ca nuca in perete !

    Toate tarile sunt straine unele fata de celelalte.

    Deci nu ar mai tb sa fie nici o investitie daca nu e din interiorul tarii.

    Abia apoi apare sintagma corecta

    „Din afara ue(SS)”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.