G4Media.ro

UE vrea o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei. Kievul estimează că e nevoie…

Sursa foto: Telegram / Spravdi

UE vrea o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei. Kievul estimează că e nevoie de 750 de miliarde de dolari

UE va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este ”sarcina comună a întregii lumi democratice”, iar premierul său, Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile acestei reconstrucţii, relatează agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă dedicată reconstrucţiei Ucrainei, care se desfăşoară în oraşul elveţian Lugano.

Platforma anunţată de Ursula von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor. ”De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară” pentru Ucraina şi ”vor mai veni (fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung”, a promis preşedinta Comisiei Europene.

Pe respectiva platformă se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă. Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID.

Însă premierul ucrainean Denis Şmigal, prezent la conferinţa din Elveţia, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile unui plan de redresare a ţării sale după invazia rusă, el subliniind că numai costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurii în urma agresiunii ruse sunt până în prezent de peste 100 de miliarde de dolari.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Toată Ucraina sau și partea luată de ruși?

 2. EU nu vreau sa particip cu nici un leu, nu ma intereseaza Ucraina cum nu ma intereseaza nici reconstructia Afghanistanului dupa ce SUA l-a facut ZOB.

  • Nu contează ce vrei tu. Deloc.

  • Mars in Rusia, troll AUR olac, părerea ta oricum ju contează!

  • @mihai
   Subscriu
   @ratatii de jos
   Lasati baieti, munciti voi pentru Ucrainia, hai slava jigodiilor.

 3. Sa o refacă cine a distrus-o….Abia trăim de pe o zi pe alta.
  A fost sotia în niște organizații caritabile ,ducea de 2-3 ori pe săptămână la trenurile care mergeau spre vestul Europei cate 150 sandwichuri ,apa ,scutece ,lapte praf ,fructe ….etc.150 sandwichuri făcute de ea ,de 2,3 oro pe săptămână…

  Ma tot întreb, dacă am fi noi în situația asta ,Ukrainienii ar avea aceeași compasiune!?

 4. Interesant, dupa „eliberarea” din est se pare ca nu mai este nevoie de serviciile trolilor si soldele au scazut (daca nu cumva au fost direct aruncati pe geam sau in putul liftului)

 5. Reconstrucția Ucrainei? Hai sa fim serioși ca habar nu avem cum se va termina:).

 6. … in conditiile in care PIBul Ukr. este de 181 miliarde USD, cf. estimarii IMF 2021…

 7. Toată stima pentru apărătorii ucrainieni și tot sprijinul pentru victoria lor! Dar dacă vorbim de reconstrucție principala sumă trebuie să vină din conturile Rusiei blocate de USA și UE. Că doar Rusia e stat agresor. A doua parte din gazul și petrolul rusesc (cotă parte din vânzări) și abia apoi sprijin USA și UE.