
UE propune reducerea cu 90% a emisiilor GES până în 2040, în drum spre neutralitate climatică în 2050
Comisia Europeană a propus miercuri o modificare a Legii europene a climei, stabilind pentru 2040 un obiectiv de reducere cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (GES) față de nivelurile din 1990. Anunțul, transmis printr-un comunicat al Executivului comunitar, urmărește să ofere certitudine investitorilor, să susțină inovarea și să consolideze poziția industrială a Uniunii Europene, într-un context economic și geopolitic marcat de tranziția energetică.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„UE este pe drumul cel bun în ceea ce privește obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030, şi stabileşte o modalitate mai pragmatică şi mai flexibilă de a atinge obiectivul, în vederea unei economii europene decarbonizate până în 2050”, arată Comisia Europeană.
Propunerea prevede o abordare mai flexibilă, inclusiv utilizarea limitată a creditelor internaționale de carbon începând din 2036 și mecanisme de compensare între sectoare pentru a atinge țintele într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor și echitabil social. De exemplu, un stat membru ar putea compensa dificultățile unui sector precum cel al utilizării terenurilor, prin depășirea obiectivelor în domenii precum gestionarea deșeurilor sau transportul.
Obiectivul pentru 2040 este aliniat cu Busola pentru competitivitate a UE, Pactul pentru o industrie curată și Planul de acțiune privind energia la prețuri accesibile, vizând în același timp reducerea dependenței energetice și creșterea rezilienței economiei europene.
Tot miercuri, Comisia Europeană a publicat o comunicare privind progresele înregistrate în implementarea Pactului pentru o industrie curată, printre realizările recente numărându-se noul cadru pentru ajutoare de stat și simplificarea mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM), care scutește 90% dintre importatori de formalități birocratice.
Comisia a emis, de asemenea, recomandări pentru stimulente fiscale care să încurajeze investițiile în tehnologii curate și decarbonizarea industriei, inclusiv măsuri precum amortizarea accelerată și creditele fiscale.
Prin noua țintă climatică, UE transmite un semnal clar la nivel global, arătând angajamentul său de a respecta Acordul de la Paris și de a colabora cu partenerii internaționali pentru reducerea emisiilor mondiale. Înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP30), care va avea loc în noiembrie la Belem, în Brazilia, Comisia Europeană va lucra împreună cu Președinția Consiliului European pentru finalizarea contribuției stabilite la nivel național (CSN) a Uniunii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.