G4Media.ro

UE pregăteşte ”o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei…

Sursa foto: ACUE

UE pregăteşte ”o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei energiei electrice” – Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană pregăteşte ”o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei energiei electrice”, a cărei funcţionare este foarte criticată de unele dintre statele membre ale UE pe fondul creşterii preţurilor, a anunţat, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, citată de News.ro.

Reforma, cerută de multă vreme de Franţa, dar care este disputată de unele state membre, va fi pe agenda discuţiilor în cadrul reuniunii miniştrilor europeni ai Energiei din 9 septembrie, la Bruxelles.

”Creşterea preţurilor energiei electrice arată clar limitele funcţionării actuale a pieţei. Acesta a fost conceput într-un context foarte diferit”, a explicat preşedinta Comisiei Europene în cadrul unei conferinţe la Bled, Slovenia. ”De aceea elaborăm în prezent intervenţia de urgenţă şi reforma structurală a pieţei”, a mai spus von der Leyen, fără alte detalii.

Reamintim că mai multe state membre cer UE să renunțe la modul de calcul care leagă prețul energiei electrice de prețul gazelor naturale. Duminică, cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut UE să ”separe preţul electricităţii de cel al gazului” pentru a ”opri această nebunie”. Potrivit acestuia, această separare va fi supusă negocierilor din 9 septembrie.

De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni statelor membre să convină ”rapid” şi ”în mod coordonat” asupra unei reforme, deoarece actualul sistem ”nu poate fi descris ca funcţional dacă duce la preţuri atât de mari la energie electrică”.

Solicitările de schimbare a pieţei comune a energiei electrice cresc pe măsură ce, după şase luni de război din Ucraina, preţurile energiei au ajung la niveluri record, ridicând temeri cu privire la o explozie a costului vieţii în iarna viitoare.

Anul trecut, într-o declaraţie comună publicată în octombrie 2021, nouă state membre, inclusiv Germania, s-au opus cu înverşunare oricărei reforme a pieţei energiei electrice, considerând că sistemul actual este eficient în ”ceea ce priveşte contribuţia la inovaţie” şi ”facilitarea tranziţiei” către energia verde.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai de ce nu faceti? Azi nu maine. Trebuia facut de anul trecut dar macar azi sa faceti ceva radical diferit de „liberalizarea pietii”

    • Sanctiunile functioneaza, doar victimele sunt diferite fatza de ce ne spunea pro pa ganda, o gashca de ta lam bi se joaca acum la butoane…