G4Media.ro

UE constituie o „rezervă” în Finlanda pentru a răspunde ameninţărilor nucleare şi…

Sursa foto: Pixabay / LTapsaH

UE constituie o „rezervă” în Finlanda pentru a răspunde ameninţărilor nucleare şi chimice

Uniunea Europeană a acordat Finlandei 242 de milioane de euro (262 milioane de dolari) pentru a constitui pentru prima dată o aşa-numită „rezervă” împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, pentru utilizare de către toate statele membre, a anunţat marţi guvernul finlandez, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a UE”, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Rezerva va consta din echipamente medicale şi de salvare, precum antidoturi şi detectoare de radiaţii, menite să protejeze personalul din serviciile de urgenţă şi populaţia civilă, a declarat Ministerul de Interne al Finlandei.

Finlanda împarte o graniţă de 1.300 km cu Rusia şi este situată în apropierea statelor baltice, care se tem de asemenea că escaladarea războiului din Ucraina ar putea duce la folosirea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

„Stocurile care urmează să fie constituite în Finlanda vor îmbunătăţi pregătirea strategică a Uniunii Europene pentru a răspunde la diferite tipuri de ameninţări, în special în nordul Europei şi regiunea Mării Baltice”, a declarat ministrul de interne finlandez Krista Mikkonen într-un comunicat.

Începând din 2024, din această rezervă se vor putea expedia provizii către o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea ofertei de asistenţă, se adaugă în comunicat.

Finlanda a păstrat rezerve naţionale extinse de produse esenţiale, precum cereale, combustibili şi medicamente, timp de decenii după pierderea a în jur de 10% din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice, după ce s-a luptat împotriva unei tentative de invazie a sovieticilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...