G4Media.ro

Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc din 2025. Regiunea transnistreană poate…

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc din 2025. Regiunea transnistreană poate rămâne fără metan

Începând cu anul 2025, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, ceea ce ar putea lăsa regiunea transnistreană fără metan, transmite publicația moldoveană IPN, citată de Rador. Autoritățile de la Chișinău se pregătesc să gestioneze posibilele perturbări ale aprovizionării cu gaz în urma deciziei Ucrainei de a sista tranzitul gazului rusesc, asigurându-se că impactul asupra consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului va fi minimizat.

Declarații în acest sens a făcut ministrul energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Vocea Basarabiei.

Ministrul Parlicov a explicat complexitatea problemei și responsabilitățile implicate. „Și opțiunile astea sunt cunoscute și eu am vorbit inclusiv public despre ele, dar cel mai bine le cunosc specialiștii din domeniu. Și repet, asta este sarcina, în primul rând, a „Moldovagaz” și „Gazprom”, să găsească o soluție, pentru că nu este contractul Guvernului, este contractul „Moldovagaz” cu „Gazprom”, a declarat Victor Parlicov.

„Gazprom” s-a angajat să livreze gaz către Republica Moldova până în 2026. Deși livrările nu vor mai putea fi efectuate prin punctul de frontieră cu Ucraina și regiunea transnistreană la Grebenchi, există soluții tehnice alternative. Una dintre ele implică transportul gazului rusesc prin Turcia și apoi prin conductele transbalcanice către Republica Moldova. Cu toate acestea, rămâne întrebarea cine va suporta costurile de transport.

„Deci, cu certitudine, nu consumatorii de pe malul drept. Ori „Gazprom”-ul, ori consumatorii din stânga Nistrului trebuie să-și asume aceste cheltuieli. Dacă cei de pe malul stâng își asumă aceste costuri, nu văd nicio problemă”, a mai spus ministrul.

Victor Parlicov a subliniat că Guvernul va monitoriza îndeaproape implementarea contractului cu „Gazprom” pentru a evita orice riscuri de întrerupere a livrărilor de gaz. „Dacă vom vedea că există riscuri iminente de a fi sistate livrările, din cauza altor parteneri sau a „Gazprom”-ului, va trebui să intervenim și să ne pregătim pentru scenariul cel mai prost,” a adăugat ministrul.

În altă ordine de idei, ministrul s-a referit la concursul pentru numirea celor patru membri desemnați de autoritățile Republicii Moldova în Consiliul de Administrație al „Moldovagaz”. Potrivit lui, deși Vadim Ceban ar putea fi numit din nou președintele „Moldovagaz”, este esențială participarea mai multor candidați în procesul de selecție. „Mi-aș dori să participe mai multe persoane. Sunt oameni care au expertiză în acest domeniu și nu doar din Moldova. Mi-aș dori o competiție robustă în acest concurs”, a adăugat ministrul Parlicov.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu e o problema. Romania o sa trimita gaze. Avem de toate pentru toti. ❤️

    • Romania ar face bine sa trimita 0 gaze pentru Transnistria. Cine este rusofil, sa primeasca gaze de la rusi, nu de la romani.