G4Media.ro

Ucraina se declară „pregătită” în cazul în care Belarus se va alătura…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Ucraina se declară „pregătită” în cazul în care Belarus se va alătura invaziei ruse

Kievul va fi pregătit dacă forțele armate ale Belarusului se vor alătura efortului de război al Rusiei în Ucraina, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean de frontieră de stat, relatează Reuters.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a transmis că armata sa a început miercuri exerciții la scară largă pentru a-și testa pregătirea de luptă și că acestea nu reprezintă o amenințare pentru vecinii săi.

„Nu excludem posibilitatea ca Federația Rusă să folosească la un moment dat teritoriul Belarusului, forțele armate ale Republicii Belarus, împotriva Ucrainei”, a declarat Andriy Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Frontierei Ucrainei.

„Prin urmare, suntem pregătiți”, a spus el, adăugând că granița cu Belarus a fost întărită de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Moscova a lansat invazia după ce a desfășurat exerciții comune cu Belarus, care i-au permis să deplaseze mai multe forțe mai aproape de granița cu Ucraina.

Zonele din Ucraina adiacente Belarusului au fost atacate de Rusia în etapa inițială a invaziei, dar atacurile rusești se concentrează acum asupra regiunilor din estul și sud-estul Ucrainei.

Demchenko a afirmat că Ucraina și-a întărit, de asemenea, granița cu regiunea transnistreană, susținută de Rusia, unde tensiunile au crescut de când autoritățile locale au declarat că a fost supusă unei serii de atacuri.

Oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Transnistria și au condamnat ceea ce au spus că sunt „provocări” rusești pentru a atrage regiunea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea și a precizat că urmărește îndeaproape evenimentele din Transnistria.

Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a declarat miercuri că invazia Rusiei în Ucraina și ceea ce a descris ca fiind încercările sale de a redesena harta Europei sub amenințarea armelor reprezintă un motiv de mare îngrijorare în întreaga lume.

Totodată, el a declarat în cadrul unei conferințe că Washingtonul nu are nicio dovadă că Rusia ar vrea să extindă războiul în Moldova și a spus că președintele rus Vladimir Putin va pierde războiul, relatează presa moldovenească.

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.