G4Media.ro

Ucraina a eliminat banca OTP din Ungaria de pe lista sa cu…

Ucraina a eliminat banca OTP din Ungaria de pe lista sa cu „sponsori ai războiului”/ Budapesta a condiționat furnizarea de arme pentru Ucraina de scoaterea OTP de pe listă

Ucraina a eliminat banca ungară OTP de pe lista sa cu „sponsori internaţionali ai războiului” ce cuprinde companii acuzate că au sprijinit financiar invazia Rusiei, a anunţat luni Agenţia Naţională ucraineană de Prevenire a Corupţiei, relatează Reuters.

„În timpul discuţiilor care au durat 24/7, cu participarea Serviciului de Acţiune Externă al UE, OTP Bank şi-a asumat o serie de angajamente privind planurile sale viitoare pentru piaţa rusă”, a precizat agenţia ucraineană pentru a-şi explica decizia.

Banca a fost adăugată pe listă în luna mai din cauza continuării operaţiunilor sale în Rusia. Ea a fost suspendată de pe listă la 29 septembrie, deoarece Kievul spera ca decizia să ducă la deblocarea de către Ungaria a 500 de milioane de euro acordaţi de UE ca asistenţă militară, dar Budapesta a declarat că suspendarea nu indică schimbări semnificative.

În vară, guvernul ungar a spus de mai multe ori  că se va opune în continuare finanţărilor europene destinate furnizării de arme Ucrainei atât timp cât aceasta din urmă menţine banca ungară OTP pe lista entităţilor sancţionate pentru sprijinirea Rusiei.

Șeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto a declarat că Ungariei i-ar reveni o contribuţie financiară de circa 200 de milioane de euro din cele 20 de miliarde de euro pe care UE intenţionează să le aloce în următorii patru ani (câte 5 miliarde de euro pe an în perioada 2024-2027) pentru ajutorul militar oferit Ucrainei.

„Nu suntem dispuşi să negociem asupra celor 500 de milioane de euro blocaţi până în prezent (de Ungaria), nici asupra celor 20 de miliarde propuse acum, atât timp cât OTP figurează pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului”, a indicat Szijjarto.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...