G4Media.ro

UPDATE Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO

Sursa foto: Wikimedia Commons / Kotivalo

UPDATE Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO

UPDATE Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor ungari, informează vineri AFP, citată de Agerpres.

Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi, potrivit operaţiunilor de vot transmise în direct la televiziune.

știrea inițială

Turcia ar urma să devină joi seară ultimul membru NATO care va ratifica aderarea Finlandei la NATO, după un vot așteptat în parlament, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Intrarea micii țări nordice în Alianța Atlantică ar urma să fie aprobată în cursul serii, după ce mai multe proiecte de lege au fost prezentate deputaților, potrivit unui reporter AFP aflat la fața locului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO la jumătatea lunii martie, după zece luni de blocaj, când a înaintat textul de ratificare deputaților, o decizie salutată imediat de Alianța Atlantică.

„Am decis să începem procesul de aderare a Finlandei la NATO în parlamentul nostru”, a declarat Erdogan după o întâlnire la Ankara cu președintele finlandez Sauli Niinistö.

Ratificarea nu este pusă sub semnul întrebării, deoarece comisia parlamentară turcă pentru afaceri externe a aprobat-o săptămâna trecută.

Turcia este ultima țară care a făcut acest lucru, după ce parlamentul ungar a ratificat luni acordul, dar, ca și Budapesta, lasă Suedia la ușa NATO.

Cererile de aderare ale Finlandei și Suediei au fost depuse împreună anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina. Ambele necesită aprobarea unanimă a celor 30 de state membre ale NATO.

Președintele finlandez declarase că are „speranțe” de ratificare înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai, parlamentul turc urmând să intre în vacanță cu aproximativ o lună înainte de alegerile duale.

Erdogan blochează intrarea Finlandei și, mai ales, a Suediei în Alianța Atlantică din mai 2022.

Turcia acuză Stockholmul de pasivitate în fața „teroriștilor” kurzi care s-au refugiat în Suedia, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Amenințări de la Kremlin

Finlanda, care a fost forțată la neutralitate de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră europeană (1.340 km), după Ucraina.

Kremlinul, care la început a părut să minimalizeze importanța candidaturii Finlandei și Suediei, și-a înăsprit tonul în ultimele săptămâni, afirmând marți că cele două țări vor deveni „ținte legitime” ale „represaliilor Moscovei”, inclusiv „militare”, odată ce vor fi admise în NATO.

Suedia anunțase, în urma zilei de miercuri, convocarea ambasadorului rus la Stockholm.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Moscova ar urma să desfășoare arme nucleare „tactice” pe teritoriul aliatului său Belarus, situat la ușa UE.

Situația rămâne delicată pentru Suedia, care se confruntă în continuare cu obiecții din partea Ankarei.

„Suedia nu a făcut niciun pas pozitiv în ceea ce privește lista de teroriști”, a declarat Erdogan, referindu-se la cele peste 120 de cereri de extrădare din partea Ankarei.

Arderea unui exemplar al Coranului de către un extremist în capitala suedeză, în ianuarie, a dus la suspendarea discuțiilor între Ankara, Helsinki și Stockholm.

Președintele turc a sugerat că Turcia este pregătită să aprobe separat aderarea Finlandei, în timp ce cele două țări au dorit inițial să avanseze „mână în mână”.

Cu toate acestea, Stockholm speră să finalizeze intrarea țării sale în Alianță înainte de următorul summit NATO, care va avea loc în iulie la Vilnius, în Lituania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cu Suedia mare „kalabalâk” si din partea Ungariei, ca e obraznica si nesimtita!

  2. Dovadă că parlamentul Turciei încă nu a fost corupt de ruși

  3. Ce sens are acel încă, dacă a fost unanimitate pro vest ? Nu știi istorie, Turcia și Rusia nu se suportă.

  4. Asta e cea mai mare „realizare” a lui Putler, graniță completă cu NATO în partea occidentală.
    Aderarea Suediei nu are relevanță strategică, Suedia nu are graniță cu Rusia. Ca să ajungă în Suedia, Rusia trebuie să treacă prin Finlanda.
    Totul e bine, lumea civilizată e mai puternică și mai unită datorită lui Putler.