G4Media.ro

Turcia revine la doctrina Patriei Albastre de dominare a estului Mediteranei în…

Foto: Președinția Turciei

Turcia revine la doctrina Patriei Albastre de dominare a estului Mediteranei în detrimentul Greciei, cu câteva zile înaintea summitului Erdogan – Mitsotakis

Vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz, s-a referit marți la memorandumul maritim Turcia-Libia și a revizuit doctrina „Patriei Albastre”, care prevede ca o mare parte a Mediteranei să intre în sfera sa de influență în detrimentul Greciei, în comentariile sale despre inundațiile devastatoare care afectează Libia, potrivit cotidianului atenian Kathimerini.

Yilmaz a remarcat că „a avut loc un dezastru major provocat de inundații în Libia, Patria noastră albastră. Am luat imediat tot felul de măsuri pentru a arăta că suntem alături de poporul frățesc al Libiei”.

Analiștii politici au remarcat că aceste comentarii au fost făcute în ciuda discuțiilor dintre ministrul de externe al Greciei, George Gerapetritis, și omologul său turc Hakan Fidan la Ankara și cu câteva zile înainte de întâlnirea premierului Kyriakos Mitsotakis cu Recep Tayyip Erdogan la New York.

Yilmaz s-a referit, de asemenea, la proiectul de construire de cabluri electrice submarine pentru ciprioții turci din nordul Ciprului ocupat de Turcia. El a subliniat că „toate aceste proiecte sunt un semn al prieteniei și apropierii Turciei de entitatea din nordul insulei. Destinul nostru este unul singur, istoria noastră este una singură. Ne aflăm în secolul Turciei. Secolul Turciei este, de asemenea, secolul RTCN”, a spus el cu referire la autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord.

Cu toate acestea, climatul dintre Atena și Ankara rămâne bun, iar canalele de comunicare sunt deschise, lucru demonstrat de modul în care a fost tratată schimbarea de program a premierului Mitsotakis cu privire la întâlnirea sa cu președintele Erdogan. Potrivit relatărilor, aceasta va avea loc pe 20 sau 21 septembrie, în loc de data stabilită inițial pentru 18 septembrie.

Surse turcești au declarat că acest lucru arată dorința celor doi lideri de a se întâlni și au subliniat că, dacă în anii precedenți ar fi existat vreo cerere de schimbare a programului din partea uneia sau alteia dintre părți, aceasta ar fi fost probabil respinsă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...