G4Media.ro

Turcia reacționează după recunoașterea genocidului armean de către Senatul american: Pune în…

Turcia reacționează după recunoașterea genocidului armean de către Senatul american: Pune în pericol viitorul relațiilor bilaterale

Adoptarea de către Senatul SUA, joi, a unei rezoluţii care recunoaşte genocidul armean „pune în pericol viitorul relaţiilor” între Turcia şi SUA, a avertizat Ankara, care a respins termenul de „genocid”, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Comportamentul anumitor membri ai Congresului american dăunează relaţiilor turco-americane (…) Rezoluţia americană care a trecut astăzi în Senat pune în pericol viitorul relaţiilor noastre bilaterale”, a postat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Senatul SUA a adoptat joi în unanimitate o rezoluţie care recunoaşte genocidul armean, după ce Camera Reprezentanţilor a luat o decizie similară cu o majoritate zdrobitoare, un vot care a provocat şi el reacţia vehementă a Turciei.

Textul face apel la „comemorarea genocidului armean” şi la „respingerea tentativelor (…) de a asocia guvernul american la negarea genocidului armean”, în cadrul unei rezoluţii nelegislative care a fost anterior blocată de mai multe ori în Senat de aliaţii republicani ai preşedintelui Donald Trump.

Nimeni nu s-a opus joi adoptării rezoluţiei, propusă de un democrat, Bob Menendez.

„Sunt fericit că această rezoluţie a fost adoptată într-o epocă în care există încă supravieţuitori ai genocidului care vor putea vedea că Senatul recunoaşte ceea ce au îndurat”, a declarat senatorul în hemiciclu, în cadrul unui discurs pe care l-a întrerupt din cauza emoţiei.

Genocidul armean este recunoscut de circa treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat pe atunci cu Germania şi Imperiul austro-ungar.

sursa foto: Casa Albă/ Shealah Craighead

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. E un gest simbolic dar important pt recunoasterea adevarului. Erdogan si acolitii lui incearca sa faca acelasi lucru si cu sarmanii kurzi, ca deh, crestini nu prea mai sunt. Oamenii astia nu pot suferi sa se faca dreptate

 2. Puțini știu că la începutul sec 20 la Istanbul creștinii erau, de departe, majoritari ca și în estul Turciei.În timpul ww1 a avut loc o epurare etnică de proporții iar azi, Erdogan urmărește restabilirea khalifatului otoman pe fondul slăbiciunii Europei atacate din interior de socialiști și sub auspiciile Moscovei.Și mai puțini bănuiesc că și România se află in atenția Turciei iar halul de slăbiciune și perspectivele slabe pe care le are, inclusiv aranjamentele militare cu o putere în retragere și subordonarea față de o Germanie trădătoare, cu mari probleme interne, o fac vulnerabilă în fața planurilor ruso-turce.România a mai fost țara nimănui în trecut iar boierii de azi sunt tot atât de”patrioți,” ca cei de ieri.Cât despre negarea genocidului armean, ea este simplă taqyia, minciună tactică musulmană prevăzută in qumr’an.

  • Iar crestinii mai erau majoritai si pe malurile Mediteranei si partial Marii negre in 1915.
   NU mai zic ca erau majoritari punct inainte.
   Turcii au macelarit constant populatia crestia pana la disparitie pe teritoriul Turciei.

 3. Relative dintre Occident si Turcia (dar si Turcia ca stat in forma actuala) exista numai datorita sperantei de dupa primul razboi mondial ca Turcia se va occidentaliza. Nu s-a intamplat.

  Poate daca Turcia ar fi fost constituita numai din Zona Stramtorilor si Vestul peinsulei – cu centrul la Izmir, Occidentalizarea s-ar fi intamplat deoarece aceste zone au la origine civilizatia greco-romana.

  Destramarea imperiului otoman nu s-a incheiat.
  Occidentul ar trebui sa incheie socoteala si sa lase Turcia sa se duca la vale. Alfel nu vor face decat sa prelungeasca boala, iar boala risca sa contamineze si Europa vecina, ba chiar sa agraveze si situatia din Orientul Mijlociu.

  • Sunt de acord cu ce zici. Un amanunt, uite ce au facut turcii in Izmir – majoritar crestin si numit Smyrna atunci, au dat foc orasului si au omorat 100.000 civili crestini
   https://en.wikipedia.org/wiki/Great_fire_of_Smyrna

  • Lasi o boala sa se agraveze si nu faci decat s-o lasi sa infecteze. 🙂 Proasta mentalitate.

 4. Turcii sunt un popor care au in gene dorinta de sange, dorinta de a asupri si jefui popoarele din jur. Grecia, Bulgaria si mai incolo Romania nu pot dormi linistite

 5. Poate le dau americanii o muie mica. Prea o suge sultanul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.